Kako ostvariti sve želje svog srca?

“Sva radost tvoja neka bude Bog i On će ispuniti želje tvoga srca”

Psalam 37: 4

Prošle godine u ovo vrijeme prolazili smo jedan od najzahtjevnijih perioda našeg obiteljskog života. U 8 tjednu trudnoće, nedugo nakon prvog pregleda maleno srce iznenada je prestalo kucati. Teško mi je opisati razinu šoka i bujicu misli koje su tada prolazile mojom glavom. Jedva sam smogla snage nazvati Franu da dođe po mene. Osjećaj, krivnje,ljutnje, bespomoćnosti i tuge na “repeat”. A onda je još trebalo i djeci reći da ipak ništa od “bebe”. Ostat stajat čvrsto unatoč svim njihovim neočekivanim izljevima tuge i ljutnje, ne slomiti se pod osjećajem krivnje što smo podijelili radosne vijesti tako rano s njima.

Svjesna da smo očito uskraćeni za blagoslov u meni se pokrenuo jedan motor koji je pod svaku cijenu želio pronaći uzrok problema, no kako u tome nisam uspjevala osjećaj krivnje i straha od još veće nevolje se samo povećavao.

Uz neizmjernu Franinu podršku po povratku u Zagreb primila sam ogromnu snagu za dalje, Frano i ja pisali smo o tome svaki iz svojeg ugla, iako ja tada još nisam bila spremna pisati kroz što točno prolazimo.

Kad bi tuga htjela prevladati

Što kada ništa ne ide po planu?

Prvo predavanje seminara “Naučite vjerovati” smjestio me u sigurne okvire i dao mi jasne smjernice za dalje.

Nije bitno što te čeka na tvom životnom putu, nego kako ćeš to susresti, da bi On mogao stupiti na scenu učinkovito, a to znači u Njegovoj ljubavi i sili. 

Drugim riječima, što god da se od zla dogodi i kakve god zamke Zli ti želio postaviti to i dalje tvoj Otac ima u vidu i ulazi u dio tvog životnog puta. Riječ bi ti trebala biti dovoljna čak i ako često ne možeš shvatiti zašto moraš ići tim putem, ili zašto se određene stvari događaju. 

Koga briga zašto se događaju? Sve je uređeno u tvom životu da ostvariš svrhu ako živiš sukladno Njegovoj Riječi. Samo se nauči vjerovati.

Teško je opisati taj osjećaj kad se u Duhu podigneš, srce naraste za jedan broj više, a svaka misao pronađe svoje mjesto. I odjednom lakoća zamjeni svu onu nesretnu težinu. I iako ne osjećaš da si u punoj snazi, znaš da je pred Njegovom Riječ sve tvoje utihlo. Ne kao da si to negdje u sebi potisnuo, već kao da je On to ponio.

Imajući ove smjernice neprestano pred očima, malo po malo učila sam grabiti dalje i sve se više usklađivati s Očevom voljom za mene. Čitala sam Riječ i molila ga da mo otvori oči kako bi mogla spoznati Njegovu volju za mene i zaista ju krenuti vršiti. Molila sam ga da mi ukaže na svaku prokletu stvar koja me u srcu dijeli od potpunog predanja Njemu i bližnjima. Duboko sam bila uvjerena da sam ja sama generator svih mojih problema i da nije Njegova ruka prekratka da pomogne ni Njegovo uho predaleko da me čuje već da ja sama zbog svojih slabosti mana, grijega i nedostatatak zatvaram za prilib toliko željenih blagoslova.

Gurala sam dalje, unatoč okolnostima koje su se samo pogoršavale

Gorak poraz na domaćem terenu

Patnja kao sredstvo pomoći

Unatoč svemu nastavila sam raditi na svom dijelu zadatka, uvjerena da će moj Nebeski Otac moći stupiti silno na scenu i u krilo mi izliti obilje svojih blagoslova kad ja obavim svoj “dio”.

Znao bi me uhvatiti nekakav prikriveni strah kako se bližio datum predviđenog poroda. Pribojavala sam se toga dana i potajno razmišljla da li će biti posebno težak. 

Tko bi rekao da ću upravo 1.3. na dan kad je naša beba trebala biti rođena, začuti glasne otkucaje jednog novog malenog srca.

Isuse moj, koliko si dobar. Jeli moguće da si i o tome vodio računa?

Okolnosti nam ni tada nisu išle pod ruku, na prvom pregledu ponovno su se pojavile komplikacije,

Strah od ponovne trudnoće

Ustrajnost u teškim iskušenjima

no nismo odustali, snažniji nego ikad prije snagom vjere okrenuli smo sve protivne okolnosti u našu korist.

I evo nas danas tu, na istom mjestu, godinu dana kasnije. U didinoj i babinoj kući koju su moji mama i tata tijekom zime brižno obnavljali kako bi nam boravak ovdje učinili što ugodnijim.

Frano i ja nikad snažniji, povezaniji i usklađeniji i predaniji.

Nikad bolji odnos s djecom, jasno vođenje iznutra glede koraka njihovog daljnjeg odgoja i ostvarivanja njihovih potencijala.

Nikad veća čežnja da sve što smo do sad naučili podijelimo s drugima, ne bi li i drugi bili tako onaženi i ohrabreni.

Nikad veća vjera, broj uslišenih molitvi.

I jedan ne više tako mali smotuljak sreće ispod srca kojim je prošle godine u ovo vrijeme opasno htjela prevladati tuga.

Nevjerojatno je koliko čovjek može narasti u kratko vrijeme, samo ako iskreno žudi i poduzima korake usklađivanja s Očevom voljom.

Zato hrabre budite, ustrajte u vjeri i posvećenju.

“Čuvajte se da vas tajni strah da će te se morati previše toga odreći, da će te morati postati previše isključivi za sve drugo i biti potpuno posvećeni predani Bogu, ne bi zaustavio u tome. Čuvajte se traženja tek toliko poslušnosti da olakšate svoju savjest, i da kao rezultat toga izgubite želju činiti, biti i dati Bogu sve čega je On dostojan. Nemojte se smiriti dok uistinu ne naučite da je svakodnevna poslušnost svemu što Bog želi za vas moguća.”

Andrew Murray

Neka Bog zaista postane sva radost vašeg srca i On će kao i u mom slučaju zaista ispuniti baš svaku želju vašeg srca. 

U ljubavi,

Tereza

8
(Visited 138 times, 1 visits today)

2 Comments

 1. Kate 30/07/2023at11:25

  … ono kada moliš Isusa da te sprovede kroz kušnju, da ojača tvoju vjeru i pomogne tvojoj nevjeri i ti se stvarno osloniš na Njega da te neće ostavit samu na tom putu do obećane zemlje… i onda onaj osjećaj kad u trenutcima jačih nasrtaja vjetra, ne da te neće pusti ili ostavit samu nego ti toliku pomoć i podršku daje, očite znakove sa svih strana da je tu i da ti se ništa loše neće dogodit kako god grdo izgledalo, samo trebam kako si rekla: ” radit na svom dijelu zadatka budite, ustrajte u vjeri i posvećenju …”

  I sve će nestat…

  E ovaj post je meni dao jos jednom taj osjećaj, taj znak, tu podršku!

  Hvala ti Tereza na ljubavi, srcu, na Isusu kakvog ljudi sve manje poznaju, a tako Ga svi trebaju!

  Reply
  1. User Avatar Tereza 06/08/2023at00:23

   Hvala ti draga Kate što si se javila. Da, super si uočila cijelo vrijeme ovog procesa koliko god grdo izgledao na van mi smo bili opskrbljeni sa svom potrebnom pomoći i podrškom. Trebalo je samo nastaviti raditi na svom dijelu zadatka, ne gledat u okolnosti, nego kako da svoj dio izvedemo što bolje. Puno mi puno znači da te je post ohrabrio da ustraješ i dalje.

   Reply

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *