Da bi ju ljubio kao Krist, moraš ju prestati voljeti kao budala

Često čujem žene kako prigovore kako za muške u braku nema puno uputa u poslanicama i kako je Pavao koji je pisao poslanice nekako šovinistički nastrojen prema ženama koje očigledno smatra nižim bićima, pa im daje upute poput ‘podredite se svojim muževima’, ‘pokorite se muževima’ i ‘žene neka šute’, ‘ne dam ženi da vlada’, ‘neka se pokoravaju sa svom podložnošću’ itd..

Iako svaka od tih uputa zapravo gađa u točno određenu točku ženske pale prirode i to s vrlo specifičnom božanski navođenom namjenom (da ju od toga oslobodi), ipak sam proučavajući poslanice za praktičan život vjernika pronaša puno više uputa za nas muškarce, nego za žene, a ljestvica nam nije baš jednako visoko postavljena.

U poslanici Efežanima od muškarca se očekuje, osim što će sebe dovesti u red tako da se dovede do potpune podložnosti Kristu kao Gospodaru i potpune poslušnosti Njegovoj Riječi, da svoju ženu također okupa u Riječi Istine i pomogne joj doći pred Krista ‘čista i neokaljana bez mane’. Ako mislite da je to lagan zadatak i mala odgovornost i da se to svodi samo na kontrolu nečijeg života, onda očigledno nikada niste hodali ovim putem niti igrali ovu ulogu.

Za muškarca ovo je silno velika zadaća i odgovornost koju on nosi na svojim ramenima. Praktički je odgovoran za sebe i za ženu, a onda i za djecu. Njegova volja mora biti toliko odlučna da daje snagu i njemu i njoj da se podrede Božjoj volji. Njegov primjer mora biti besprijekoran kako mu se ne bi moglo pronaći mane. On mora u sebi izgraditi sve vrline pravog Kristovog lidera kako bi ga obitelj mogla slijediti i kako bi u njemu pronašla utočište i oslonac u teške dane.

Došao sam do zaključka neki dan kako je najteža zadaća žene upravo da se podloži svome mužu, a najteži zadatak muškarca jest da nadvlada njegovu ljubav za nju. Ta rečenica je odzvonila u mome srcu kao velika Istina i doista, kada pogledaš upute koje su dane ženama u odnosu na muževe sve gađaju u to da nauče prepustiti se njegovom vodstvu, njegovoj organizaciji i upravljanju. S druge strane, on mora ostaviti svoju prirođenu ljubav prema njoj i uzdići se prema Kristu da bi sebe i nju mogao ljubiti u Istini. A Istinita Ljubav, ili Ljubav koja je oslikana Istinom nije onakva kakvu osjetimo na početku i koja nas spoji. Do nje tek treba doći.

Mi muškarci u sebi imamo veliku sklonost da udovoljimo ženama u svemu. Za njih bi skinuli zvijezde, hodali na drugi kraj zemlje ako ona to od nas traži, udovoljavali svakom njezinom hiru i skočili na najmanji trzaj njezinog oka. A žene su češće nego rjeđe tog svjesne i vrlo vješto i prikriveno koriste tu zakonitost naše duše kako bi dobile to što žele. E sad, u jednom trenutku svog života muškarac shvati da je zaveden i da se iskorištava njegova ‘dobra volja’,, no velika većina muškaraca se ne zna iz toga izvući, već ostaju trgovati sa ženom i uslugama koje pružaju jedno drugome.

No, muškarac u Kristu traži Istinu i vođenje od Gospodara i zato mi moramo prerasti tu fazu naše dječačke zaluđenosti njezinim čarima i iščupati svoje korijenje iz nje i ugraditi se u Kristu. Jednom kada je naš život ukorijenjen i utemeljen u Kristu, mi smo onda poput Njega i u nama nema nestabilnosti i hirovitosti. Mi smo postali stup i uporište Istine. Ispod tog stupa se mogu skloniti i žena i djeca i svi koje nam Krist povjeri.
Da bi to postigli potrebna je ogromna snaga volje, jer od-voljeti svoju ženu da bi ju uzljubio kao Krist će potrebovati svu odlučnost i fokusiranost naše duše. No, to je jedini ispravan put, jer kroz ovu dječačku pjesničku ljubav mi kao par nikada nećemo moći napredovati do nebeskih visina i naš zadatak kao bračnog para je ugrožen, jer se ne možemo odlijepiti od prirodnih odnosa naših duša.

Stoga, momci, vrijeme je da postanemo muškarci, da uzmemo zadatak koji nam je povjeren od strane Boga i povedemo prije svega sebe, onda i nju i naše obitelji prema Istini.

Ljubite svoje žene kao što je Krist ljubio Crkvu i sebe predao za nju, da je izgradi u Istini i dovede ju pred Sebe čistu i neokaljanu. To je naša sveta uloga unutar kuće.

Efežanima 5:25 Muževi, ljubite svoje žene kao što i Krist ljubi crkvu, te samog sebe predade za nju; da ju posveti očistivši je kupelju vode, u Riječi (Istini), kako bi ju priveo k Sebi kao slavnu crkvu, bez ljage i bez bore ili čega takva, nego da bude sveta i bez mane. Tako su muževi dužni ljubiti svoje žene…..

Frano

5
(Visited 91 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *