Što je muškarac?

Radije nego da vam opišem izvanjski oblik muškarca koji bi vjerojatno bio promašen opis, opisat ću vam ono za što smatram da je muškarac u svojoj biti i na svjetlu toga se može vidjeti što muškarac nije.

Ovo je i moja osobna potraga za muškarcem u sebi, izgrađivanje osobina i karakteristika onoga što smatram vrijednim predanja. Nakon 20ak godina rada na sebi i toj temi, u mnogim stvarima sam postigao što sam želio, a u nekim još vidim prostora za osvajanje. Bitno je imati cilj ispred sebe, jedan ideal koji nas potiče da mu stremimo i koji u nama izgrađuje vrline i guši karakterne mane. Trebamo se uhvatiti za cilj, jer onda sve što nam se događa po putu vodi do tog cilja.

Unutrašnja posvećenost, snaga i predanje

Muškarac usmjerava snage svoga bića prema cilju koji želi postići. Želi sebe izgraditi, jer vidi svrhu koja je za njega namijenjena i svjestan je toga da jedino o njemu ovisi hoće li ju postići. Ne oslanja se na drugoga da to postigne, ne pokušava prebaciti odgovornost za svoj život na druge, ne traži krivca za svoj neuspjeh u drugima. Sve ovisi o njemu i Kristu i svjestan je da se svaki problem rješava na toj on-Krist razini.


Predanost služenju drugima oko sebe

Muškarac je predao svoj život služenju drugima oko sebe. Umjesto da svoje snage troši samo na sebe, njegova svrha u životu izvlači najbolje iz njega i on vidi kako je dobro i ispravno da sebe daje za druge. za svoju obitelj, za one koji su mu povjereni. Muškarac staje u zaštitu potrebitih, potlačenih, slabijih, žena i djece, jer osjeća odgovornost da im pruži zaštitu.


Stvara prostor i mogućnosti da drugi rastu

U sjeni njegove velike krošnje mnogi se mogu skloniti od žege jakog sunca, ako žele. Njegov dom i drugi, ako se dovoljno razvio da i za njih ima mjesta u hladu. Njegovo okrilje stvara prostor i mogućnosti da drugi rastu, razvijaju se, te postignu svoje potencijale. Njegova žena se razvija u slobodi, sigurna i zaštićena od svega što dolazi izvana. Njegova djeca rastu u slobodne ljude s otkrivenim potencijalom unutar sebe. On zna kako iz svakoga od njih izvući najbolje i što im je potrebno da postignu svoju svrhu ovdje na Zemlji i predan je tome da svakome od njih omogući rast i najbolje uvjete.


Stup i uporište Istine

Ovo mi je jedan od najboljih opisa muškarca koji sam pročitao u Bibliji. Muškarac je stup koji drži teret iznad sebe, on je neizostavan element u Božjoj konstrukciji, na njega se može osloniti ostatak elemenata koji smiju ovisiti o njegovoj stabilnosti. Muškarac je postao utjelovljenje Istine, jer je predan i posvećen tome da dozna što je Istina stvari. On jasno razliku dobro od zla, istinu od zablude i laži. On teži pravednosti i nad sobom drži najoštriji sud, dok je prema drugima pun razumijevanja za njihove slabosti.


Stabilnost i utočište u vremenima oluja

Muškarac se izgradio u nekoga kome će ljudi spontano težiti u vremenima nevolje, jer u njemu vide snagu i stabilnost koja njima nedostaje. On nije vođen emocijama, nije hirovit, već ima neuzdrmljivu snagu i pogled mu puca preko nemirnog horizonta. Kada se stvari oko njega raspadaju, on ostaje sabran, postojan i miran. Zbog toga on može biti mirna luka za sve koji se izgube ne olujnom moru.

Glas razuma u gomili

upravo zbog njegovog posvećenja Istini, on jasno čuje unutarnji glas u srcu i jasno vidi laži. Iako gomila može vikati jedno, on ostaje vjeran svome srcu i Istini po kojoj živi. Bez obzira na pritisak, uvjeravanja i pokušaje manipulacije, njega se ne može skrenuti s Puta Istine i pravednosti. On će radije ostati u Istini, nego popustiti laži.

Lider i primjer

On je primjer svojoj ženi i djeci, pravi lider u svojoj obitelji. Upravo zbog njegove posvećenosti i unutarnje snage koju crpi iz njegove veze s Kristom, on svojim životom pokazuje ispravan smjer za sve koji ga žele slijediti. Svojoj ženi on je primjer predanja koje i ona želi postići, a svojoj djeci on je najveći uzor onoga što oni žele postići.

Ima viziju i cilj

Takvom jednom muškarcu Isus može otvoriti pogled malo dalje kako bi vidio u kom pravcu plovi njegov brod i posada koja s njime putuje. Njegov pogled puca preko nemirnog horizonta, on vidi kada drugi još ni ne slute. On probija, osvaja, hoda u vjeri. Njegov fokus je nepodijeljen.

Govori Istinu i to odmjereno

On ne žuri u tome da se dokaže, on govori polako i odmjereno. Ne baca riječi u vjetar i ne prosipa biserje pred svinje. On govori Istinu i nju brani pred svijetom kad navali laž. On govori kad drugi ušute, on istupi kada drugi ustuknu. Svjestan je snage koju imaju riječi Istine i odmjereno ih koristi. On ne klekne pred paklom, jer pred Kristom jedinim kleči.

Kontrola nad sobom

Svoju prirođenu fizičku snagu koristi za služenje, a agresiju pokaže samo kada nema drugog načina da se zlo zaustavi. Sebe drži pod kontrolom i upravlja svojim nagonima i instinktima. On je svjestan da ako pukne mnogi mogu stradati ispod njega, no upravlja sobom i uvijek traži kvalitetnije rješenje.
On je osjećajan, no svojim osjećajima upravlja u Istini. Ne da se emotivno manipulirati, niti zavesti protiv Istine. Svjestan je da osjećaji mogu biti varljivi i stoga ih uvijek provjerava na svjetlu Istine.

Muškarac je muško, no muško nije nužno muškarac

I za kraj, ne vjerujem da ovo moram zapisati, no takva su vremena. Muško ima penis i testise i sačinjen je od XY kromosoma. Ako su to vaše karakteristike, onda ste vi muško, niste žena i točka. No, vi možete biti muško i ne izrasti u muškarca. Možete biti nošeni osjećajima koji danas jesu sutra nisu, trendovima i vjetrovima društva i kulture, možete biti gonjeni najnižim strastima svoje seksualne prirode i ne naučiti upravljati svojim bićem ni na koji način, a kamo li uputiti se putem Pravednosti. Sigurno ćete danas u svijetu pronaći mnoge istomišljenike i knjige koje će vam odobriti takvo grešno ponašanje. Postoji toliko puno načina da se ne razvijete u muškarca Bogu po volji, te da promašite svoju svetu ulogu i svako od njih će vam dati osjećaj nemira, izgubljenosti, promašenosti i nevolje. Nikad nećete biti sretni niti se osjećati ostvareno osim na ovom putu Istine.

Bez obzira gdje vas ovaj tekst pronađe, vi možete odlučiti pravu stvar i krenuti putem Istine.

Za žene i one koje bi to htjele postati

Ako ste žena i ovo čitate, a slučajno imate muškarca u kući, dobro ga čuvajte i njegujte njegovo plemenito srce. Ako ste majka  i odgajate sinove, vjerujem da će vam ovo pomoći da znate u kojem pravcu ih trebate usmjeriti. 

Ako ste ste žensko i sad ste frustrirana jer vaš muž nije ovo s liste, prije nego mu pošaljete ovaj članak i skočite za vrat, provjerite da li ste vi Žena. To što imate XX kromosome, vaginu i grudi, ne  znači da ste ono što je Bog naumio za vas. Preporučio bi vam da onda pratite Terezine objave..

Frano

2
(Visited 161 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *