Što se očekuje od Muškarca u obitelji

Bez obzira da li vas je ovaj tekst pronašao u periodu života kada tek razmišljate o obitelji, tražite partnericu ili ste već muškarac sa svojom obitelji, treba dobro otvoriti uši da čujemo što Krist očekuje od nas u obitelji. Imati čvrstu sliku toga što je ‘dobro i ispravno’ će nam dati također jasnu sliku onoga što to nije i moći ćemo jasno na sebi i drugima razlikovati ispravno od neispravnog, što je važna osobina za naše kritičko razmišljanje. 

Kako muškarac sazrijeva on je spreman na sebe preuzeti sve više odgovornosti koje život nosi. Da bi ih mogao preuzeti, osim što on to želi, njegovi temelji moraju biti pripremljeni da mogu preuzeti veći teret. Kuća bez dobrih temelja će se u nekom momentu srušiti i o tome govori jako poznata poredba o kući na pijesku i kući na stijeni. Kada dođu poplave, vjetrovi i teške životne okolnosti, a one sigurno dolaze, vaše će zdanje doći na test života i bolje vam je da se sve može držati. 

Temelj svoje kuće trebamo izgraditi u Kristu. Konkretno govoreći, naše zdanje mora biti izgrađeno u Istini koju je Krist naučavao. Ono mora biti Istina oživljena u praksi života. Kao što nas to velike prirodne nepogode poput potresa nauče, svaki djelić naše kuće mora biti spreman.

Zašto je važno da se izgrađujemo u Kristu, da znamo jasno što je Istina a što Laž, da znamo što je dobro a što zlo, lijevo i desno, da hodamo u vjeri, ne u osjećajima?  Jer kada dođe još netko u naš život koji po prirodi više naginje osjećajima i ima tendenciju preuzimati kormilo, mi moramo biti čvrsti, postojani i dobro utemeljeni i ukorijenjeni u Kristu Isusu. Jedino nas Istina može voditi prema Dobru. Nas o one koji su se odlučili stati uz nas.

Upute kroz poslanice Timoteju i Titu

Jedna od prvih uputa koje Pavle daje svojim učenicima Timoteju i Titu za svakoga tko traži ulogu nadglednika, ili pomagača u zajednici jest da zna dobro upravljati svojim domom. Jedino onaj tko je sebe doveo u Red, može taj Red dalje ustrojiti oko sebe. To ne znači samo da je uredan čovjek, nego da mu je unutarnje uređenje, njegovi temelji, odnos s Kristom, dobro i zdravo posložen. Takav muškarac bit će dobar lider svojoj obitelji. 

Da djecu drži u podložnosti. Opet, Riječ Božja nam jasno daje do znanje koja je čija uloga u obitelji, tko je glava, a tko slijedi. Nitko ne vrijedi manje zato što slijedi, to je jednostavno takva uloga i svaki član obitelji ima svoju ulogu. Djeca trebaju razumjeti autoritet roditelja u kući i iz njihovog primjera učiti kako će oni jednoga dana postaviti svoju obitelj. Kad se autoritet u kući poštuje, na obitelj dolazi puno blagoslova, a jedan od njih je mir i međusobna privrženost. S druge strane kad imate djecu koja su pobunjenici protiv roditelja, koji se podižu na njih i nepokorni su njihovim uputama, onda imate rat, nemir i puno muke u kući. 

Dalje kaže da su mu djeca vjerna i da nisu pod optužbom raskalašenosti, što je još jedan pokazatelj njegove kvalitetne uloge kao oca i lidera u obitelji. Djeca su mu vjerna i drugi ih ne vide kao razmažene i neposlušne. To je plod dobrog odgoja i kvalitetno odrađena priprema za buduće obitelji. 

Muževi dostojanstvenoj ženi koja je vjerna u svemu. Postoji puno uputa za muškarca i žene u kršćanskom braku i jedan rezultat dobrog lidera u obitelji jest da je nakon što je sebe doveo u red u taj isti red doveo i svoju suprugu. Svojim primjerom predanje Kristu on je pomogao njoj da i ona postigne isto predanje i to im je dalo veliki sklad i snagu za zajedničko djelovanje. Takav jedan usklađen par u Kristu o kojem puno pišemo ovdje na Bokun Neba je snažno uporište za svoju obitelj, ali i za ljude koji se na njih naslone. No, bez ovog unutarnjeg sklada i zajedničkog predanja, neće biti ništa od nikakve snage i puno češće brakovi liče na sparing arenu, nego na polje zajedničkog služenja. 

Muškarac se brine za svoje ukućane. Taj dio možda ne bi trebalo posebno naglašavati, no mi muškarci stojimo na braniku naše obitelj, mi smo ona isturena točka koja gleda neprijatelju u oči, straža koja motri na ono što dolazi izvana. Mi smo im dužni priskrbiti sve što im je potrebno i oni se od naše strane moraju osjećati zaštićeno i opskrbljeno. Mi moramo biti kao naš Nebeski Otac u našoj obitelji, dobar pastir vjera i odan svome stadu koje ga slijedi. 

Ako je muškarac dobar lider u svojoj obitelji, njegova vjera neprestano  raste, on se osjeća korisno, svrhovito, uspješno i ostvareno, što mu daje još više volje i snage za služenjem. Njegovo polje služenja se onda širi i on može svoje blagoslove proširiti izvan okvira svoje kuće. 

A kakav muškarac treba biti izvan kuće opisat ćemo u idućem nastavku. 

Frano

2
(Visited 53 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *