Kad bi tuga htjela prevladati

Ovo ću ljeto pamtiti po tome što gotovo ništa nije ispalo onako kako smo prvotno zamislili. Vrata koja su se činila širom otvorena i spremna da prođemo kroz njih počela su se zatvarati, a ja sam imala osjećaj da sve ono dobro čemu sam se toliko radovala jednostavno gubim iz ruku. Povratak u Zagreb bio mi je stoga posebno težak. Osim suočavanja s prohladnim vremenom i kišom, za mene je povratak u Zagreb značio i suočavanje sa svim drugačijim scenarijima od onog kojeg smo prvotno zamislili.

Prvu polovicu sljedećeg dana sam provela plačući, ili bivajući na rubu suza. Jedan dio mene želio je ostati u tom stanju, a onaj drugi već izgrađen u vjeri znao je da će svi osjećaji i ta nesretna težina raspršiti poput oblaka onog trenutka kad uskladim s Riječju Božjom. Pokušavala sam nekako isplivati svojim snagama, pokušavajući biti zahvalna na onome što imam, no svaki takav pokušaj više je nalikovao na kratkotrajno mlataranje nogama nakon čega bi ponovno nastupila ona nesretna težina. Ravnodušnost kakvu nisam godinama osjećala. Shvatila sam ubrzo da što dulje ostajem u tom stanju da mi biva sve gore. Poput bunara čije te dubine povlače sve dublje i dublje. „Bit će ti lakše čim se odlučiš uskladiti s Riječju Božjom”, podsjetio me Frano blago. I stvarno sam željela, no nedostajalo mi je snage. Znala sam da moli za mene i da će snaga pristići. Još iste večeri poslušali prvo predavanje seminara (Na)učite vjerovati. Sljedeće riječi iako poznate od prije, doživjela sam na jednoj puno dubljoj razini i pred tom snagom Njegovih Riječi utihlo je sve “moje”

Nije bitno što te čeka na tvom životnom putu, nego kako ćeš to susresti, da bi On mogao stupiti na scenu učinkovito, a to znači u Njegovoj ljubavi i sili. Drugim riječima, što god da se od zla dogodi i kakve god zamke Zli ti želio postaviti to i dalje tvoj Otac ima u vidu i ulazi u dio tvog životnog puta. Riječ bi ti trebala biti dovoljna čak i ako često ne možeš shvatiti zašto moraš ići tim putem, ili zašto se određene stvari događaju. Koga briga zašto se događaju? Sve je uređeno u tvom životu da ostvariš svrhu ako živiš sukladno Njegovoj Riječi. Samo se nauči vjerovati.

Teško je opisati taj osjećaj kad se u Duhu podigneš, srce naraste za jedan broj više, a svaka misao pronađe svoje mjesto. I odjednom lakoća zamjeni svu onu nesretnu težinu. I iako ne osjećaš da si u punoj snazi, znaš da je pred Njegovom Riječ sve tvoje utihlo. Ne kao da si to negdje u sebi potisnuo, već kao da je On to ponio.

Krist je u nama. U nama je epicentar svemogućnosti. Epicentar neograničene snage. A ta se snaga oslobađa po vjeri tako da snažno odlučimo da će se dogoditi to što Krist želi da se dogodi. A on želi da mu vjerujem da on usmjerava sudbinu svakog čovjeka, da gledam na svaki događaj kao na Božju providnost i da se voljno povjerim Njegovu vođenju kako bi iz svake situacije mogla izvući blagoslove, za sebe i svoje bližnje.

Hvala neka bude Gospodaru Neba i Zemlje koji usmjerava sudbinu svakog čovjeka…i gledaj na svaki događaj kao na Božju providnost, i ako sebe voljno povjeriš Njegovom vođenju ti ćeš jedino uvijek požnjeti blagoslove. Slavi Gospoda, jer Njegova dobrota je vječna. AMEN

Ćutim još ponekad taj jedan dio u sebi koji bi još uvijek htio htio sve te događaje uredno pospremiti i pridodati im određeno značenje. Izvući pouku već sada, iako je tek toliko malo vremena prošlo. No ne dam mu prostora, ne još. Ne guram se, ne trčim pred Njime i puštam da ovog puta On vodi. I svakim danom, prihvaćajući sve više Njegovu riječ osjećam kako se moje srce čeznutljivo sve više okreće k Njemu i u Njemu pronalazi jednu novu razinu pouzdanja i mira, meni donedavno potpuno nedostupnu i neshvatljivu.

Grlim vas snažno, 

Tereza

4
(Visited 110 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *