Ovo je jedna od najboljih stvari koje smo im dali | Kako sačuvati nevinost dječjeg uma

Gledajući klince kako odrastaju u našem domu, htio ne htio, moraš ih usporediti s njihovim vršnjacima, a kako imamo različite generacije djece, tako nije teško pogledati u budućnost i vidjeti što ih sve čeka na putu odrastanja. Podijelio bi s vama jednu stvar za koju mislim da je jedna od najboljih investicija u njihovo djetinjstvo, a to je odgovor na pitanje koje me jako mučilo svih ovih godina i jednostavno konstantno tjeralo da dam sve od sebe. Kako sačuvati nevinost njihovog uma? Kako podići djecu usred ovakvog naraštaja koji odrasta bez Boga i puta Istine? Kako im dati zdravo djetinjstvo i ne zatrovati njihov um s nemoralnim stvarima današnjice.

Od početka smo bili vrlo selektivni oko sadržaja koji gledaju. Crtići su bili vrlo probrani gdje bi pazili na osobnosti i međuodnose likova koje bi oni promatrali. Kako se razgovaraju jedan prema drugome, da li pokazuju ljubav ili ne, kakav je odnos likova djece prema njihovim roditeljima (loš primjer je recimo Pepa Pig i njezin tata o čemu sam pisao ovdje), da li odražavaju poštovanje i slične stvari. Svi danas znamo da djeca uče primjerom od roditelja i okoline, no ako dijete provede značajno vremena pred mobitelom gledajući crtiće onda i oni jako oblikuju njihovo ponašanje. Znate onu uzrečicu kako loša vijest putuje 7x brže od dobre? Nemojte misliti da je dijete samo malo na ekranima. Ako vidi nešto neprimjereno to će biti bar 7x brže primiti za njega nego sve dobro što ste usadili.

Kad su malo porasli i bili spremni za pogledati prvi film, opet smo pomno birali koji će to naslovi biti. Današnji filmovi, osim što su puni sotonske hollywoodske agende koju guraju gdje god stignu, su puni nekih ponašanja i emocija koje nisu primjerene djeci. Spletke, intrige, izdaje, preljubi, ubojstva, nasilje, ali čak i romantične scene koja ostavljaju skroz krivi dojam o tome kakav bi njihov brak jednog dana trebao biti. Nisu gledali niti akcijske filmove, niti drame, niti ikakvu stravu. Mislim, uspoređujući ih s nama u njihovim godinama nisu gledali 95% smeća koje smo mi potrpali u sebe.

Bilo je tu suza kad ne bi smjeli gledati nešto što su svi njihovi vršnjaci već gledali, bilo je pritiska okoline tipa “pa daj što dramite, to je film za djecu, to je samo 12+” no kad znate koji ste cilj postavili svojoj djeci i svo negativno iskustvo koje ste vi prošli dok ste bezbožno odgajani, onda i ne bude toliko teško zadržati čvrsti stav i ostati nepopustljiv. Danas kada ih uspoređujem s nekim vršnjacima koji (poput mene u tim godinama) nemaju filter i kod kojih ne vrijedi niti 12+ niti 15+ a niti 18+, moram reći da je taj čvrsti i odlučan stav bila jedna od najboljih stvari koje smo ikada napravili i time sačuvali nevinost njihovog uma. Neki njihovi vršnjaci već od prvog razreda osnovne gledaju horore i imaju pod redovito noćne more, no njihovi roditelji ne mare. Djeca se pune sa strahom i užasom paklenih scena, emocija i misli. Što će to njima u njihovoj glavi? Kakve koristi oni imaju ako gledaju takav sadržaj? Apsolutno nikakve, štoviše, imaju velike štetne posljedice.

S druge strane mi bi ih punili s nečim plemenitim, s temama koje će ih inspirirati, koje će se utisnuti u njihovu dušu i ostaviti dubok trag za dalje. Punili bi ih s Riječju Božjom, primjerima junaka iz Biblije koji su stajali hrabri i odvažni gledajući u lice opasnosti, koji su ljubili čisto i nevino, koji bi pokazivali veliko poštovanje prema svojim roditeljima ili prema bračnom partneru, o ljudima koji su služili nesebično i time stvorili bolje društvo oko sebe, o izumiteljima koji su nadahnuti Bogom promijenili svijet (poput Nikole Tesle). Naši klinci nemaju TikTok, niti Snapchat, niti ikakve društvene mreže. Imaju vrlo kontrolirano vrijeme provedeno na YouTubu kojeg provode gledajući njima specifične i zanimljive teme.

Možete to gledati i na način da su oni zemlja u koju se sadi sjeme. Iako dolaze kao zemlja određenih svojstva i kvalitete, ipak ono što u njih posadite to će i izrasti. Ako ste u dijete kroz sadržaj koje je gledalo sadili strah, teror, intrigu, požudu, ubojstva, spletkarenje, zavist, ogovaranje, licemjerje i sve ostale paklene ideje, onda možete slobodno očekivati da ćete na njihovim granama pronaći slične plodove. Možda ne toliko na van, ali njihove misli će im biti zasićene s time. Ne morate misliti da pretjerujem, sve ovo govorim jer sam 25 godina stavljao sve to u svoje biće i živio sa svim tim smećem. Zato danas i mogu toliko žestoko biti protiv svega toga što prepoznajem kao potpuno krivi utjecaj na mlade.

Da li oni propuštaju išta u životu zato što nisu gledali uvrnute i bolesne horore? Ne. Požudne filmove? Napete trilere? Drame pune spletki i ponašanja pale ljudske prirode? Nikako. Sačuvajte djecu od svih tih stvari, čuvajte njihov um čistim i nevinim što je duže moguće, uporno sadite plemenito sjeme i vidjet ćete divne plodove kako rastu s njihove grane, plodove u kojima ćete moći uživati kasnije i to će biti nagrada za sve one odluke o granicama koje ste morali čvrsto držati ranije.

Mudri budite, veliki je ulog.

Frano

P.S. Ovdje su linkovi na nekoliko vezanih članaka na ovu temu:

Zašto naša djeca ne gledaju TV

Jeste li zapravo svjesni štetnosti ekrana

Ali cijela kategorija Odgoj za život zapravo divno opisuje cijelo pozitivno nastojanje oko kvalitetnog odgoja djece. 

4
(Visited 56 times, 1 visits today)

1 Comments

  1. Anja 18/02/2024at08:09

    Apsolutno se slažem i potpisujem sve rečeno. I kao odrasloj osobi nerijetko su mi u mislima iskakale scene pojedinih horor filmova koje sam gledala kao dijete i koje su ostavile dubok trag. Gledala sam ih jer su ih gledali moji vršnjaci i jer je to bilo cool, a zapravo sam ih se užasavala i danima nakon bila potresena. A da ne pričam o krivim poimanjima ljubavi što su nesvjesno postali usađeni u moju srž kroz kojekakve hoolywoodske gluposti. Nastojimo i sami sačuvati ih od takvih utjecaja i žalosno je što su i u školi pod njihovim utjecajima jer veliki broj djece nose mobitele u školu koje onda pod odmorima koriste kao priliku za dijeljenje sličnih sadržaja između sebe i komentiranje istih. U svakom slučaju, sve više roditelja mora otvoriti oči i zaštiti svoju djecu svim sredstvima. Hvala na ovakvom tekstu!

    Reply

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *