Jeste li stvarno svjesni štetnosti ekrana?

Ponekad se umorim od „izigravanja policajca“. Ponekad preispitujem svoje odluke i razmišljam zakidamo li djecu za nešto našim odlukama? A onda nekako u pravo vrijeme  dođe ohrabrenje, poziv na više Njega u našim životima i potvrda da ono što radimo dugoročno donosi neusporedivu dobrobit.

Poticaj na pisanje

Na pisanje ovog teksta potakla me Angella O’Dell  jedan je od izlagača na Charlotte Mason Inspired konferenciji, čije me se predavanje posebno dojmilo, a govori o štetnosti ekrana i njegovom razarajućem utjecaju na mozak djeteta i mladih u razvoju.  Odrasla u okultnom kultu, Angela se obratila u svojoj 17 godini. To je bio početak njenog novog života i slobode u Kristu. Puno je puta tražila Nebeskog Oca da joj objasni zašto je morala prolaziti kroz tako tešku sudbinu. Danas, puno godina kasnije, razumije da su stanja kroz koja je sama prolazila snažno otvorila njeno srce prema mladima s dijagnozom anksioznih i depresivnih stanja sklonih suicidu. Angella je autorica uspješnog programa Courageous Identity kojim pomaže mladima da preuzmu kontrolu nad svojim životom, vrate svoj život u Božanski red i žive svrhovite i sretne živote.

Frano je već ranije pisao o štetnosti ekrana. Članak ima blizu tristo pregleda i na njega smo dobili puno pozitivnih komentara. Ipak u razgovoru  s drugim roditeljima vidim da još uvijek nedostaje svjesnosti o tome koliko ekrani zapravo razarajuće djeluju na mozak i duh djeteta i mladih u razvoju.

Razlozi neuspjeha

Roditelji su ponekad dobro informirani, no nedostaje im snage da budu dosljedni u provođenju onog što vide ispravnim. Jedan dio roditelja smatra da je problem otišao već toliko daleko, da bi mu se mogli aktivno suprotstaviti. Roditelji kao da se bore s time da se jednostavno sakriju ili da nađu nekakvu sredinu u kojoj dijete neće biti drugačije od svojih vršnjaka. No, mi kršćani bi već trebali znati da se problem neće riješiti „skrivanjem“ ili traženjem kompromisa. Neprijatelj naših duša ima prilično jasne namjere, a te su okrasti, uništiti i naposljetku ubiti dušu mlade osobe. Iako ove riječi možda zvuče pretjerano i grubo, tajna je u tome da Neprijatelj potiho radi na ostvarenju svoga cilja i jednom kada roditelji uoče ozbiljan problem, neprijatelj je već prilično odmakao u svom naumu.

Riječ Božja kaže da trebamo biti odvažni i hrabri (Jošua 1:9) u današnjem svijetu to se posebno odnosi upravo na nas roditelje.

Nitko to neće napraviti umjesto nas. Nitko se neće educirati umjesto nas.  neće izmoliti snagu da  u odluci ostanemo  dosljedni. Vodi se ozbiljna bitka za duše naše djece.

Rezultati istraživanja razarajućeg utjecaja ekrana

Pre-covid podaci istraživanja  iz SAD-a u upućuju  na porast anksioznih i depresivnim stanja sa suicidalnim mislima za 600 % kod mladih u razdoblju od 2010-2020. Nasumičnim uzorkom analizom strukturnih promjena u mozgu tinejđera utvrđeno je smanjenje sive moždane tvari za 10-12 %. Usporedbe radi autorica navodi slučaj svoje 86 godišnje bake kojoj je na pregledu uslijed staračke demencije utvrđeno smanjenje sive moždane tvari za 8%.

 

Kako mozak funkcionira?

Kao jedan od vodećih uzroka ovog stanja, autorica navodi korištenje ekrana, najviše mobitela. „Scrolanjem“ mozak prima jako puno informacija koje ima tendenciju organizirati, klasificirati, najjednostavnije rečeno „spremiti u ladicu“. Nakon što dijete spusti ekran iz ruku mozak nastavlja procesuirati informacije, slično kao kad sretnete osobu u dućanu i ne možete joj se sjetiti imena, jedno vrijeme pokušavate i na kraju odustanete, da bi vam nakon nekih sat vremena ime osobe samo „iskočilo“. To je zato što mozak ima potrebu nastaviti obrađivati informacije i nakon što je podražaj bio otklonjen. Mozak tako neprestano prima velike količine informacija i zbog ispuštanja dopamina (sličnoj ovisnosti o kokainu)  dovodi se u stanje da ih mora primati sve više. Kad tijelo počne osjećati ovaj stres, nadbubrežne žlijezde počinju osobađati kortizol koji uzrokuje porast otkucaja srca i krvnog tlaka.

 

Nedovoljno razvijen, prestimuliran dječji mozak, ovisan o dopaminu i pod stalnim stresom zbog oslobađanja kortizola na kraju biva fizički odnosno strukturalno promjenjen što se vidi u smanjenju sive moždane tvari koja kontrolira sve moždane funkcije kao i sve funkcije središnjeg živčanog sustava.

Duhovni aspekt utjecaja ekrana

Mozak i um djeteta su u direktnoj vezi. Ako je mozak  „bolestan“ um ne može voditi dobru bitku s mislima s kojima se dijete svakodnevno susreće. U umovima naših tinejđera vodi se neprestana bitka . Neprijateljev je cilj zadobiti misli mladih i odvući ih od činjenja dobra, posljedično  gurnuti ih toliko duboko da se osjećaju bespomoćnim i isključenima, nesposobnima za bilo kakvo dobro djelo.

Preusmjeravanje našeg uma s tijela na duh stalna je zadaća našeg duhovnog života. Problem nastaje kada fizički promijenjen mozak mlade osobe to više nije u stanju činiti.

Ima li rješenja ovome?

Naravno da ima, naš Otac je svemogući Bog i on ne bi pred nas stavio zahtjevnu situaciju ili kušnju da nas istovremeno nije dao na raspolaganje i sredstva za rješavanje istog.

1. Za početak možete iskreno porazgovarati  s djetetom. Objasnite mu koliko je važna je od Boga vam povjerena zadaća njihovog odgoja. Objasnite im kuda ih želite odvesti, zašto ste sve odgovorni. Dajte im prostora da razumije koji teret nosite boreći se da bi ih izveli na pravi put.

2. Svakodnevno odvojite vrijeme i učite ih o tome kakav je njihov Nebeski Otac. Jedino u odnosu na tu spoznaju će moći razviti svoj identitet u Kristu i potencijal koji mogu ostvariti.  Sat vremena s djecom u duhovnim razgovorima i molitvi  već će stvoriti jedan štit oko njih kojim će im pomoći da se učinkovito bore protiv napada iznutra i izvana.

3. Objasnite im da se zapravo nalazite u stalnoj borbi sa svim utjecajima od kojih ih pokušavate zaštititi. Objasnite im se  da loše društvo ne nalazi „samo“ u nekom kafiću pored škole, već da su gotovo svugdje okruženi istim. Objasnite im da Neprijatelj između ostalog prilazi i i kroz tehnologiju.

4. “Podijelite” s djetetom teret odgovornosti. Nije u redu da vi cijelo vrijeme glumite „zločestog“ policajca trudeći se zaštititi dijete od nepovoljnih utjecaja.  Budite otvoreni s njima. Razgovarajte, stvorite povjerenje, neka i oni kritički razmišljaju o tome gdje se sve Neprijatelj krije. Objasnite im da u ovoj borbi potrebna njihova suradnja kako bili učinkoviti. Djetetu je potrebno da razumije da se borite za njega, a ne protiv njega.

5. Objasnite djetetu da sama tehnologija nije problem, već Neprijatelj koji pokušava djelovati kroz nju. Pokažite im na dobre i plemenite stvari koje mogu stvarati putem tehnologije. Usporedite jedan takav video sa nekakvim neprikladnim sadržajem. Pomozite djetetu da osvijesti osjećaje koje im se javljaju prilikom gledanja jednog i drugog. 

6. Istražite kakve aplikacije mogu pomoći u limitiranju vremena na ekranima. Vodite računa o tome da je “mobitel” vaš najveći neprijatelj, više od laptopa i televizora zbog stalne dostupnosti i udaljenosti s koje dijete prati sadržaj.

7. Provodite vrijeme s djecom u prirodi. Mnogi roditelji mi kažu kako ne mogu „zadobiti“ djecu na izlet ili u šumu. Imali smo i mi problema na početku, no ustrajali smo i uspjeli. Sada je gotovo nemoguće da Frano i ja odemo sami u šetnju bez da nam se oni  ne „prikrpaju“. Ponekad je potrebno proći onaj prvi teži dio koji ide na guranje. No, svako dijete istinski čezne za vremenom provedenim u  prirodi. Problem je u tome što su se često toliko udaljili da je potrebno vrijeme da duša ponovno osjeti blagodati vremena provedenog u prirodi i ljepotu Božjeg stvaranja.

8. Molite za snagu i mudrost s kojom će te voditi svoje dijete. Svako dijete je drugačije i individua za sebe. Nebeski otac koji vam je povjerio dijete na odgoj i brigu zna najbolje njegovo srce. Bilo bi u najmanju ruku bedasto Njega prvog ne tražiti za savjet.

Djeci je potrebno da znaju da smo tu za njih. Da ih volimo, štitimo i da im želimo najviše dobro.

Mi smo nekako pronašli način kako da uspijemo u ovome unatoč svim okolnostima koje nam ne idu u prilog i povremenim borbama. Javite nam se ako vam je potrebno ohrabrenje ili savjet na ovu temu.

 

Tereza 

 

5
(Visited 154 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *