“O blesavi tatice”

Muževi, kako vam Peppa Pig i slični crtići uništavaju Bogom određenu sliku glave kuće

Ako već imate male klince predškolske dobi, sigurno ste se sreli s crtićima poput Peppa Pig (Pepa Prase) i njezinim slatkim dogodovštinama i vjerojatno ste na prvu bili oduševljeni s crtićem koji u sebi nema neprimjerenog jezika i radnje su nekako nevine i platonske. No, kako i u svakom drugom djelu, tako i u pozadini ovog (i ovakvih) crtića stoji izvjesna agenda i ideje koje autori (ne)svjesno implementiraju u njih.

Ako malo bolje promotrite ovu doista veselu i nasmijanu obitelj, vidjet ćete da je tata ovdje predstavljen kao jedan veseli, pomalo nespretni i blesavi lik koji često nešto zabrlja, a mama i djeca se tome uvijek veselo smiju. I često se u filmovima može vidjeti kako su očevi ti koji su malo bedasti, naivni i zabavni i s kojima se  klinci mogu cirkusirati. No, postoji razlog zašto se stvara takva slika očeva.

U Božjim očima i prema Njegovom nauku otac bi trebao biti glava kuće, uzoran i primjeran svojoj ženi i djeci u svemu, netko tko je odgovoran i preuzima teret za cijelu obitelj, netko kraj koga će se cijela obitelj moći osjećati zaštićeno i zbrinuto. On bi doista trebao biti pun ljubavi, toplog srca koje se spremno dati, no isto tako i božanski mudar, vješt i odmjeren u svemu što radi.

Kada sagledamo situacije unutar ove vesele obitelji iz božanske perspektive vidimo da Tata Prase nije prikazan na taj način, a jednoga dana kada vaša mala curica dođe do vas i kaže „a blesavi tatice“ onda ćete znati kako je taj obrazac ponašanja već ušao u njezino normalno razmišljanje. Pogotovo ako se mama kod kuće postavlja prema tati na isti način i surađuje s tom iskrivljenom perspektivom ne iskazujući mu poštovanje koje mu pripada. Sve to stvara utiske u duši djeteta s kojima ono srasta. Jednoga dana će ono ući u svoju vezu i ponavljati što je i samo čulo i vidjelo u svome djetinjstvu.

Mislite da nema ništa loše u tome? Kako ćete biti blagoslovljeni van Božje volje? Kako ćete imati dobar brak kada u njemu nema potrebnog poštovanja i kada niste svatko u svojoj božanski određenoj ulozi za muškarce i žene?

Nagradio sam ovu priču na jednom malom „bezazlenom “crtiću poput Peppe Pig da vam malo pomognem otvoriti oči, no pogledajte koliko je sličnim perspektivama prožet sadržaj koji vaša djeca konzumiraju od malih nogu. Vidjet ćete kako imate puno pravo da se zabrinete, jer ćete jednom postati i ostati blesavi tatica koji je u svojoj obitelji izgubio svoje poštovanje, a žena i djeca ga vuku za nos pod stare dana, Kao i gomile muškaraca koje poznajete.

Tereza je o Peppi Pig govorila u svom podcastu u 5. nastavku od 10. minute, pa možete to poslušati iz njezine perspektive,  a ispod toga vam ostavljam jednu kompilaciju Tate Pig da iz ove perspektive pogledate koliko je zapravo crtić prožet time.


Frano

3
(Visited 145 times, 1 visits today)

3 Comments

 1. Danijela 11/10/2022at15:44

  Ove slike su posvuda oko nas i ugrađene u nas…nesvjesno, svjesno htjeli ili ne htjeli ta slika je ona koja je i u nas same ugrađena od malena, kroz odgoj, gledajući žene i muškarce (roditelje, učitelje, odgajatelje, susjede, ljude u javnim prostorima, dućanima) oko nas koji su bili slike za nas..

  Ako želimo utjecati na našu djecu pozitivno i pomoći im da na sebe i na druge gledaju Božanskim očima, morat ćemo uprijet svim snagama i mi prvi promijeniti sliku koju nosimo u sebi…naše misli, govor i ponašanje odraz su slike koju nosimo unutra, pa mi se čini dobro tu krenuti..istražiti kako On, naš Bog i Otac gleda na ženu i muškarca💜

  Hvala vam Francek i Tereza😊

  Reply
 2. Josp 11/10/2022at16:22

  All stars! ⭐⭐⭐⭐⭐⭐
  Thumbs-up! 👍👍🏻👍🏼👍🏽👍🏾👍🏿

  Reply
 3. Mirsad 12/10/2022at19:14

  …slažem se u potpunosti i svaku riječ u tekstu Amenujem!!🙏😇

  Reply

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *