Odgovornost očeva | Primjer Jošue

Statistike kažu kako su šance da žena vjernica obrati svoj dom manje od 20%, dok su te iste šanse u slučaju muškarca negdje blizu 90%. Drugim riječima, utjecaj muževa i očeva na vjeru njihovim ukućana je ogromna i vrlo značajna i baš zbog toga Sotona točno tu udara i muškarci su na glavnom udaru njegovih napada. Ako neprijatelj uspije u tome da sruši, ili ne dopusti muškarcu da se podigne u svoju Bogom danu ulogu i odgovornost, on je statistički uspio srušiti ne samo njegov dom, nego i generacije iza sebe, jer njegova slabost će oslabiti njegovu djecu i djecu iza njih. Zato vidimo toliko malo muškaraca u crkvama i u službi. Redovi su puni žena i djece sve dok djeca ne porastu do onih kritičnih godina i pomisle u sebi da zašto bi išli na Bogoslužje kad mogu to vrijeme provesti u odmoru i zabavi – vrlo vjerojatno poput tate. Nakon toga, redovi klupa budu puni žena, a djeca bivaju odnošena u svijet, a sve to jer je otac izgubio blagoslove koji su namijenjeni njegovom domu.

Upravo radi toga od ogromne je važnosti da ponovo učvrstimo ulogu muškarca u društvu i obitelji i da podižemo mladiće koji će rado preuzeti odgovornost koju im njihova uloga nudi. Momci koji će postati muškarci već u ranim godinama (a ne sa 35 kad se konačno odseli od kuće) i koji će za sebe pronaći jednako tako kreposnu djevojku s kojom će moći podići snažne i otporne domove. Takvi domovi mogu biti posuda za mnoge blagoslove, a djeca podignuta u toj bračnoj ljubavi biti će posvećena Bogu i zajedno s roditeljima služiti. Ne može se zapravo dovoljno naglasiti, niti opisati koliko velik značaj ima uloga oca u obitelji. Neke od primjera takvih očeva naveli smo u seriji objava o bračnim parovima koji su promijenili svijet, a linkove možete proći ovdje, čisto da dobijete dojam o veličini potencijala koji se može iskoristiti.

Bračni par može promjeniti svijet

Bog muškarcu nije dao ženu kao ljubavnicu, nego suradnicu

 

Nedavno je Apostol Lorens držao silno predavanje Odgovornost očeva gdje je govorio o upravo ovoj temi, a s vama ću podijeliti neke bilješke i naravno link na predavanje. Mislim da bi ovo trebao poslušati svaki mladić i muškarac, ali i majke koje podižu sinove. Bez obzira u kojoj ste zajednici, ili crkvi od ovoga možete baš puno puno naučiti.

 

Bilješke:

Odgovornost je jedino očeva da SVE u kući dovedu do Krista i to ne samo do spasenja po Križem, nego do toga da aktivno služe za Kraljevstvo. To je ulog a koju jedino otac može i mora preuzeti na sebe i upravo zato su tako loše statistike kad je jedino majka ta koja gura vjeru u obitelji. To jednostavno nije njezina uloga.

Bog govori očevima i zove ih na njihovu ulogu i odgovornost, a oni bi trebali reagirati poput Jošue kada se gotovo cijeli Izrael htio okrenuti od Mojsija.

Što se tiče mene, ja i moj dom, služit ćemo Gospodaru!” Upravo u ovoj izjavi je toliko toga kvalitetnog izrečeno. Jošua prvo počinje od sebe kada kaže “Što se tiče mene, JA..” i time vodi primjerom i preuzima odgovornost zadaće koja mu je povjerena. Stoga, Kršćanstvo mora biti očevo osobno vjerovanje. Ono mora izvirati iz njegove nutrine i to mora biti njegov život. On mora služiti Kraljevstvu i biti koristan i to mora biti njegov stil života. Život koji je posvećen Bogu i službi gdje sve što radi služi Gospodaru. To stvara atmosferu u kojoj djeca moraju živjeti. Ta izjava iz Jošue mora biti odlučena i ona mora biti stalno prisutna u zraku. To se ne može simulirati, niti samo suho proglašavati. Iza toga mora stajati život muškarca. 

Drugo, Jošua odlučuje za svoj dom “..i moj dom..”. Ne pita ukućane, ne nagovara, ne kumi, niti moli. Jošua zauzima stav za sve koji mu pripadaju. Može biti otpora u njihovom životu, ali odluka za cijelu obitelj mora biti u zraku. Očeva je odgovornost i od njega će se tražiti da položi račun za svoju obitelj.

 

Imajući takvu perspektivu obiteljskog života vidimo da ovdje nema prostora za površno Kršćanstvo, niti za tradicionalno običajno folklorno vjerovanje. Mi očevi moramo biti posvećeni Bogu, autentični, odgovorni, predani, usmjereni i vrlo ozbiljni po ovom pitanju. Mi stojimo na braniku naše obitelji i o nas će se odbiti ognjene strelice Zloga a štit nam mora biti dovoljno velik da se pod njega sakrije cijeli naš dom i svi koji su nam povjereni. Jer ako podbacimo u ovome, budući naraštaji su otvoreni za napade i vrlo će vjerojatno podbaciti u obrani i time izgubiti blagoslove. Ako ovo ne možete vidjeti svugdje oko sebe u nebrojenim obiteljima, teško da možete razumijeti ovo što sam pisao. 

Istinska muževnost se očituje u toj jednog snazi da preuzmeš odgovornost za cijeli svoj dom i povedeš ga prema Kristu. Ta odvažnost, neustrašivost, hrabrost da hodaš prvi kroz dolinu sjenki smrti a za tobom ide cijeli tvoj dom i svi koji su ti povjereni je prava odlika muža i oca u Kristu.

Mudri budite,

Frano

8
(Visited 80 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *