Bračni par može promjeniti svijet

Nastavljamo dalje sa serijom inspirativnih priča o bračnim parovima koji su postigli takav sklad kroz podlaganje Božjim uputama da su zajedničkim djelovanjem promijenili svijet. 

U ovoj objavi htio bi s vama podjeliti priču o bračnom paru Graham, odnosno o Billy i Ruth Graham. Koliki se potencijal oslobodi kada se dvoje posvete radu za Kraljevstvo i koliko je važno prepoznati poziv nad životom svakog vjernika, možete zaključiti iz ovih redaka. Također, uočite da ih to nije spriječilo u tome da imaju mnogo djece i obiteljski život, samo što je obitelj podređena i uključena u zajedničku službu. 

Neka ovo bude još jedan poticaj da poslušate našu podcast seriju “Formula za skladan brak” gdje razlažemo u detalje upute kako da zauzmete svoju Bogom danu ulogu kao muškarac i žena i time postanete upotrebljiva alatka u Njegovim rukama. 

Ovdje je prvi u seriji nastavaka gdje možete početi gledati seriju epizoda.

 

Billy Graham i Ruth Graham

Billy Graham, jedan od najpoznatijih kršćanskih propovjednika 20. stoljeća, zajedno sa svojom suprugom Ruth Graham, ostvario je izniman utjecaj na svijet kroz svoju službu. Njihovo zajedničko djelovanje obuhvaćalo je niz područja i ostavilo neizbrisiv trag u kršćanskim krugovima i šire.

Billy Graham započeo je svoju službu tijekom 1940-ih, a brzo je postao jedan od najpoznatijih evangelista. Njegove propovijedi, poznate po jednostavnosti i jasnoći, privlačile su mnoštva diljem svijeta. Ruth Graham, njegova supruga, bila je ključna podrška u njegovoj službi, dijeleći s njim viziju i posvećenost širenju kršćanske vjere.

Grahamovi su zajedno osnovali “Billy Graham Evangelistic Association” (BGEA), organizaciju koja je postala središte njihove evangelizacijske djelatnosti. Kroz BGEA, organizirali su velike evanđeoske kampanje, poput one u New Yorku 1957. godine, koja je privukla ogroman broj ljudi i imala dubok društveni utjecaj.

 

Osim velikih kampanja, Grahamovi su koristili tehnologiju kako bi širili Evanđelje. Billy Graham postao je prvi poznati propovjednik koji je koristio televiziju kako bi dostigao milijune gledatelja širom svijeta. Njegova popularna emisija “Hour of Decision” i televizijski prijenosi njegovih kampanja doprinijeli su globalnom utjecaju njegove službe.

Njihov utjecaj proširio se i na društvene krugove. Billy Graham bio je konzultant američkih predsjednika i savjetnik mnogih političkih lidera. Njihov zajednički rad nije bio samo o propovijedanju vjere, već i o poticanju na moralne i etičke vrijednosti u društvu.

Ruth Graham, uz podršku supruga, postala je priznata autorica, a njezine knjige o obiteljskom životu i vjeri pridonijele su širem kršćanskom učenju. Njihova suradnja u izgradnji obitelji s pet sinova također je bila inspiracija mnogima.

Njihov zajednički doprinos kršćanskoj službi i svjetskoj zajednici ogleda se u brojnim životima koje su dotaknuli, a njihov nasljedni utjecaj i danas ostaje živ kroz rad BGEA i spomen na neumorni duh propovjednika koji su dijelili jedinstvenu viziju vjere i ljubavi.

PHOTOS: A Look Back at Billy Graham's Ministry

Jedna zanimljiva priča o Billyju Grahamu odnosi se na njegov odnos s predsjednikom Richardom Nixonom. Tijekom 1960-ih i 1970-ih, Graham je bio blizak savjetnik i duhovni mentor predsjedniku Nixonu. Međutim, kada su procurile Nixonove tajne snimke razgovora u Bijeloj kući poznate kao Watergate skandal, Graham se suočio s teškim izazovima.

Graham, poznat po svojoj iskrenosti i moralnom integritetu, bio je duboko pogođen otkrivanjem Nixonovih nečasnih postupaka. Unatoč njihovom prijateljstvu, Graham nije oklijevao izraziti svoje razočaranje. U jednom od poznatih trenutaka, on je Nixonu otvoreno rekao da je njegova pogreška bila “jedna od najvećih tuga u njegovom životu”.

Ova priča naglašava Grahamovu hrabrost i odanost moralnim principima, čak i kada je suočen s teškim odlukama koje su mogle ugroziti njegovo prijateljstvo s najmoćnijim čovjekom u zemlji. Njegova iskrenost i otvorenost u odnosu s Nixonom pokazale su svijetu da je Graham stavljao moralne vrijednosti iznad političke lojalnosti. Ovaj incident također ukazuje na dubinu utjecaja koji je Graham imao, ne samo u religijskim krugovima već i na širem društvenom području.

Nepokolebljiv duh i snaga

Iako se Billy i Ruth Graham smatraju jednim od najcjenjenijih kršćanskih bračnih parova, jedna zanimljiva anegdota povezana s njihovim brakom dolazi iz vremena kada su bili na misijskom putovanju u Engleskoj.

Ruth Graham, supruga poznatog propovjednika, uvijek je pokazivala izniman smisao za humor. Na jednoj od njihovih turneja, za vrijeme pretrpanog rasporeda, Grahamovi su dobili prigovor zbog prekomjerne buke u njihovu hotelu. U obližnjem gradu, lokalni časopis izvijestio je da je “Američki evanđelistički par Graham proizveo veću buku od ratnog aviona.”

Umjesto da se uzrujava zbog prigovora ili podsmijeha u medijima, Ruth Graham je pokazala svoj karakterističan humor i duhovitost. Kada su je novinari upitali kako se osjeća zbog usporedbe s ratnim avionom, odgovorila je s osmijehom: “Pa, znaš, barem smo bili u dobrom društvu.”

Ova priča naglašava ne samo Ruthinu sposobnost da s humorom nosi s izazovima, već i njihovu zajedničku sposobnost da zadrže vedar duh usprkos pritiscima javnosti i brzim tempom njihovih misijskih aktivnosti. Njihov bračni par očito je bio obogaćen ljubavlju, poštovanjem i zajedničkim smislom za humor, čineći ih inspirativnim i privlačnim ne samo kao duhovnim vođama već i kao partnerima u životu.

Hrabrost bračnog para

Također jedna od priča koja ističe hrabrost Billyja i Ruth Graham odnosi se na njihov posjet Sovjetskom Savezu tijekom Hladnog rata. Godine 1982., tijekom jedne od najnapetijih političkih era, Grahamovi su odlučili posjetiti Sovjetski Savez kako bi tamo propovijedali i dijelili svoju vjeru unatoč strogim kontrolama i ograničenjima vjerskih aktivnosti.

Za vrijeme posjeta, Grahamovi su se sastali s vjerskim vođama, ali su također odlučili izravno komunicirati s običnim ljudima. Ruth Graham je hrabro pokazala otvorenost i srdačnost, dijeleći svoju vjeru s Ruskinjama na tržnici i razgovarajući s njima unatoč jezičnim barijerama.

Ovo hrabro suočavanje s izazovima u kontekstu političke napetosti svjedoči o njihovoj predanosti širenju poruke ljubavi i vjere čak i u okruženju gdje su vjerske slobode bile ograničene. Njihova hrabrost proizašla je iz dubokog uvjerenja u snagu svoje poruke i želje da dosegnu ljude, bez obzira na okolnosti.

Ova priča ne samo da ilustrira hrabrost Grahamovih, već i njihovu predanost poslanju koje su smatrali važnim unatoč izazovima. Njihov primjer potiče ljude da se ne boje suočiti s teškoćama u širenju vlastitih uvjerenja i traženju zajedničkih točaka s drugima, čak i u najizazovnijim okolnostima.

3
(Visited 114 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *