Blagdansko povezivanje i rast

Blagdansko vrijeme stvara mnoštvo prilika za dublje povezivanje unutar obitelji. Međutim, raznolikost interesa među djecom zna biti priličan izazov tijekom planiranja zajedničkog vremena. Osmisliti dan koji će svakom članu obitelji donijeti potrebnu radost i istovremeno jačati zajedničke veze nije uvijek lako. Kao roditelji nebrojeno smo se puta našli u rascjepu između želja i stvarnosti, ipak s vremenom smo otkrili nekoliko učinkovitih  aktivnosti koje nam zaista pomažu da blagdansko vrijeme iskoristimo za jačanje naših međusobnih veza i obiteljski rast. 

  1. Zajedničko planiranje dana

Planiranje dana za vrijeme blagdana postalo je ključan preduvjet našeg obiteljskog sklada. Kada sjednemo zajedno i razgovaramo o tome kako provesti dan, djeca slobodno iznose svoje ideje i želje. Važno nam je čuti njihove prijedloge bilo da su to aktivnosti koje žele raditi samostalno ili one u kojima bi željeli da sudjelujemo svi zajedno. Nakon što čujemo sve prijedloge, zajedno razmatramo mogućnosti i prilagođavamo plan prema onome što najbolje odgovara svima. Frano i ja pritom također iznosimo svoje želje i potrebe. Ovo je trenutak kada dijelimo s djecom naše prioritete i učimo ih kako pravilno posložiti prioritete stavljajući Božje kraljevstvo na prvo mjesto. Ponekad se dogodi da djeca želeći što prije “doći” do svoje aktivnosti, zabrljaju ili brzopleto obave zadatke koje drugi očekuju od njih što pak otvara nove prilike za učenje poput razvoja strpljenja, ustrajnosti, fleksibilnosti ali i postavljanja granica koje njeguju međusobno poštovanje.  Zajedničko planiranje dana tako ne samo da nam  pomaže u organizaciji obiteljskog života već zaista stvara mnoštvo prilika za učenje rast i jačanje veza unutar obitelji.

2. Duhovni razgovori

U našoj obitelji, duhovni razgovori su kao neka posebna čarolija koja nas čvrsto povezuje. Kad sjednemo i otvorimo svoja srca, bilo da čitamo Bibliju ili razgovaramo o izazovima i duhovnom pristupu rješavanju problema,  djeca se spontano i lako uključuju. To stvarno stvara posebnu vezu među nama, omogućujući nam da se osjećamo povezano i sigurno, dijeleći svoje emocije i duhovna iskustva. Osjećaj slobode izražavanja svojih misli i sumnji bez straha od osude je nešto što smatramo jako važnim. Našoj djeci to omogućava da budu autentični i da se osjeća prihvaćenima bez obzira na sve aspekte njegove osobnosti. Djecu učimo da je izreći svoje misli jednako važno kao i saslušati drugoga. Ponekad zbog razlike u karakterima ili dobnim razlikama, zna se dogoditi da djeca nemaju strpljenja saslušati drugoga ili ne cijene dovoljno tuđe mišljenje. Zato ih učimo da je jednako bitno izraziti se i slušati druge s poštovanjem, pokazujući im da je ljubav i podrška međusobno slušanje. Često promatram djecu dok iznose svoje misli i primjećujem kako im oči sjaje jednim posebnim žarom kada osjete da ih netko sluša sa zanimanjem i pažnjom. Primjećujem kako tada puno slobodnije iznose svoje ideje i stavove. Osjećaj pripadnosti koji proizlazi iz toga, kada osjete da ih netko stvarno čuje i razumije, izuzetno je važan za formiranje obiteljske povezanosti. Zajedno s učenjem duhovnih vrijednosti, važno nam je poticati međusobno razumijevanje. Sposobnost razumijevanja perspektive i iskustva drugog stvara suosjećanje i empatiju i otvara prostor za rast i učenje od drugih.

3. Molitva

Svakodnevno nas vodi mnoštvo misli i želja, važnih i nevažnih, velikih i malih, a vrijeme koje dijelimo u zajedničkoj molitvi postaje prilika da prenesemo djeci važnost približavanja Nebeskom Ocu s iskrenošću i otvorenošću. To je vrijeme kada ih učimo kako Mu povjeriti i najmanje stvari, vjerujući da se brine za svaki detalj našeg života. Kroz naše zajedničke molitve Frano, djeca i ja rastemo u spoznaji moći molitve shvaćajući da naša molitva Isus može postići mnogo, bilo da molimo za sebe ili posredujemo za druge. Ponekad je potrebno moliti za nekog od nas, ponekad je to osoba u obitelji, ponekad je netko od prijatelja iz škole, ponekad je potrebno „pomaknuti planinu“ koja stoji pred nama. Uslišena molitva za ozdravljenje ili promjenu nepovoljnih okolnosti ostavlja snažan pečat zajedništva među nama. Jedan od ciljeva u godini pred nama je jačanje je ojačati naše obiteljske veze upravo kroz zajedničku molitvu, duboko svjesni potrebe da predstavimo svaku našu želju Bogu, bez obzira na njenu veličinu dajući Mu tako priliku da božanski nadnaravno intervenira kada god je to potrebno.

4. Zajedničko čitanje

U našoj obitelji čitanje na glas zauzima posebno mjesto. Nešto je posebno u trenucima kad se okupimo zajedno, a ja čitam priču. Bez obzira radi li se o biografiji poznatog Božjeg sluge ili o dječjem romanu koji potiče razgovore o karakternim osobinama likova i duhovnim vrijednostima, djeca potpuno lako postaju uronjena u priču. Razgovor o priči, likovima i događajima potiče razgovore među nama i ostavlja prostor za dijeljenje interpretacija, razgovore o osjećajima i razmišljanja o knjizi čime se bolje međusobno bole upoznajemo i povezujemo na emocionalnoj razini. Čitanje naglas stvara to jedno posebno iskustvo jer smo svi uključeni u istu priču, istražujemo neki drugi svijet ili učimo zajedno. Zajedničko čitanje priča kod nas je tako postao ne samo ritual koji osim potiče ljubav prema čitanju jača naše zajedništvo  kroz dijeljenje priča, ideja i emocija. Kod nas doma na redu je trenutno zbirka priča Legenda o Kristu, švedske spisateljice Selme Lagrelof, sljedeća na popisu je Putovanje malenog hodočasnika, poznati bestseller dječje literature po prvi put objavljen na hrvatskom jeziku u izdanju Verbuma. Što čini jednu dobru knjigu možeš pročitati ovdje ,a kako ju prepoznati među mnoštvom drugih naslova saznaj ovdje. Korisne savjete o razvijanju navike zajedničkog čitanja u obitelji pronaći ćeš ovdje ovdje.

5. Odlazak u prirodu

Vrijeme provedeno u prirodi s djecom zaista ima moć okrijepe i resetiranja na jednoj dubokoj razini. Prepušteni šetnji šumom otvaramo se novih iskustvima koja nas oslobađaju svakodnevnih napetosti unutar obitelji, tenzija koje često proživljavamo uz sav trud koji ulažemo da ih izbjegnemo. Iako još uvijek nismo usvojili naviku redovitog boravka u prirodi bez obzire na vremenske prilike, nebrojeno smo puta osjetili blagodati i blagoslove koje ona donosi. Svakodnevni boravak u prirodi sigurno će biti jedan od važnijih obiteljskih ciljeva u narednoj godini. Pola sata vremena provedenog u prirodi često ima nemjerljivo bolji učinak koji nadmašuje sate rasprava i objašnjavanja, posebno po pitanju nesuglasica među djecom. Poseban mir i rasterećenje koje djeca pritom osjete rijetko se može pronaći u zatvorenom prostoru i gradskom okruženju. Ako tražiš ideje kako kvalitetno provesti vrijeme s djecom u prirodi, na našem blogu možeš pronaći mnoge korisne savjete pod kategorijom „aktivnosti s djecom“. Tamo te čeka i jedna simpatična šumska pričica koja bi te mogla inspirirati da odmah potakneš djecu da se spreme i krenete zajedno u šetnju prirodom.

6. Zajedničko učenje novih vještina

Zajedničko učenje novih vještina aktivnost je koju posebno njegujemo u našoj obitelji. Trudimo se da kroz ove aktivnosti svaki član obitelji doprinese na svoj jedinstveni način. U tome nam puno pomaže poznavanje njihovih dominantnih talenata koje smo stekli na edukaciji Odgoj usmjeren na snage djeteta koju vam toplo preporučamo. Zajednička aktivnost, bilo da se radi o vrtlarenju, stolarskoj radionici ili pripremi hrane ili nekom umjetničkom projektu poput pjevanja ili učenja novog instrumenta omogućuje nam da djecu učimo timskom radu, dijeljenju ideja, učenju jedni od drugih i da se radujemo postignućima. Trudimo se da pritom greške postanu smiješne anegdote, a izazovi prilika za rast. To su često  trenutci koje djeca iznova prepričavaju i rado dijele s drugima stvarajući tako dubok osjećaj zajedništva u njihovim srcima.

Blagdani mogu biti i vrijeme za refleksiju i postavljanje zajedničkih ciljeva. Razgovarajte o stavrima koje želite postići zajedno kao obitelj. Postavljanje zajedničkih ciljeva pomoći će vam da ovo blagdansko vrijeme s djecom iskoristite ne samo za odmor  i zabavu već i rast i razvoj vaše obitelji.

Naša je molitva da prepoznate sve one vrijedne trenutke ovih blagdana kao priliku za rast i dublje povezivanje unutar vaše obitelji.

Trebate li ohrabrenje i dodatne ideje, stojimo vam na raspolaganju.

Želimo vam ugodne blagdane od srca!

U ljubavi,  Tereza

 

 

 

 
(Visited 35 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *