Kako razviti naviku zajedničkog čitanja?

Najčešći i monstruozni nedostatak u obrazovanja danas je da djeca ne uspijevaju steći naviku čitanja.

Charlotte Mason (1842-1923)

 

Jednom kad imate knjigu u ruci dijelim s vama nekoliko smjernica koje će vam pomoći u tome da zajedničko vrijeme čitanja s djecom bude što ugodnije te da posljedično tome dijete razvije ljubav prema čitanju.

Uspostavite naviku čitanja na glas

Svakako vam savjetujem da potičete dijete na samostalno čitanje. Osim što se dijete vježba u brzini čitanja i razumijevanja pročitanog, u direktnom kontaktu s tekstom ono se gledajući u riječi i interpunkciju uči se gramatici, pravopisu i kompoziciji. Ipak, ovdje bih htjela ukazati na važnost razvoja navike zajedničkog čitanja na glas.

Odredite vrijeme u danu za čitanje

Odredite vrijeme u danu koje vam najviše odgovara za zajedničko čitanje. Nekim obiteljima, odgovara najviše ujutro, neke se vole okupiti oko dobre knjige popodne po povratku djece iz škole, a za neke je idealno vrijeme prije spavanja.

Držite se dogovorenog rasporeda čitanja

Dogovorite se da će te svaki dan pročitati odlomak ili poglavlje iz knjige. Djeca će vas sigurno tražiti još i još, no pokušajte ostati dosljedni. Držite se dogovora, upravo taj osjećaj da ste stali s čitanjem dok još kod djece nije nastupio zamor, održava motivaciju, iščekivanje i radost zbog ponovnog okupljanja.

Odaberite knjigu koja će biti zanimljiva djeci različitog uzrasta

Ako ste obitelj s više djece morat će te malo više pažnje posvetiti odabiru knjiga kako bi sadržaj svima bio zanimljiv, Naše je iskustvo da navika čitanja na glas ispunjavajuća za svih i da su se djeca bez problema mogla prilagoditi knjizi nešto niže ili starije kronološke dobi.

Vi budite ti koji odabire knjigu

Budite vi kao roditelj, onaj koji odabire knjigu. Prelistajte knjigu, bilo bi dobro da vi sami budete oduševljeni knjigom, to će zajedničko čitanje učiniti kvalitetnijim. S djecom će te dijeliti radost zajedničkog čitanja i stvarat će vam radost to što pritom ugrađujete dobre ideje u umove svoje djece. Dodatan bonus će vam biti to što će te osobno biti zainteresirani za radnju priče i neće vam biti „muka” kada dođe vrijeme zajedničkog čitanja i budete trebali djeci čitati na glas.

Nemojte se „umetati“ između autora i djeteta

Jednom kad ste procijenili da je knjiga kvalitetna i autor vrijedan povjerenja, nemojte se više umetati između djeteta i knjige. Dijete bi trebalo doći u direktan kontakt s autorovim mislima i biti sposobno formirati svoj vlastiti odnos prema idejama i djelu općenito. Najlakše je djetetu servirati gotove zaključke. Charlotte Maria Mason se pak tome oštro protivila. Ostavite djetetu vremena i prostora da samo donese zaključke što će biti temelj njegovog kasnijeg samoobrazovanja.

Suzdržite se od toga da postavljate djetetu pitanja

Probajte se suzdržati od toga da djetetu postavljate pitanja, pogotovo ona zatvorenog tipa, na koja će dijete odgovarati s „da” i „ne”. Ako je dijete raspoloženo radije ga tražite da vam prepriča odlomak koji ste pročitali. To će vam dati vrijedan uvid u ono što je dijete zapamtilo, što ga je najviše dotaknulo i koje je ideje već ugradio u svoje srce i um. U jednoj od sljedećih objava pisat ću vam o tome zašto je metoda prepričavanja toliko važna i koje se vrijedne vrline na ovaj način izgrađuju kod djeteta, a da o tome prije niste razmišljali.

Dobre knjige korištene na ovaj način postat će ubrzo vaš prijatelj u djetetovom odgoju i obrazovanju. Budete li ih pritom povezivali s bezvremenskim duhovnim zakonima postat će zasigurno i vrijedni saveznici na putu preporoda djetetove duše ovdje na zemlji.

Sljedeći tjedan pisat ću vam o tome kako „žive” knjige mogu pomoći djetetu da bolje razumije sebe i svijet oko sebe.

Jeste li možda već odabrali knjigu s kojom će te krenuti ovu pustolovinu?

Veliki zagrljaj svima.

 

 
(Visited 43 times, 1 visits today)

1 Comments

  1. Kikica 02/05/2023at10:52

    Kad smo bile uzrast osnovne škole moja mlađa seka i ja svaku večer bi joj čitala naglas “Harry Pottera” jer mi je toliko bila dobra knjiga da sam htjela sa njom podijeliti doživljaj (ono što se meni dopadalo u knjizi bila je borba dobra i zla, ljubav i prijateljstvo…) i super mi je bilo što se i njoj jako dopala knjiga.
    To je bilo super zajednički provedeno vrijeme, nešto posebno… ja možda nebi čitala da nije mama odmalena vježbala samnom za školu što je sigurno pomoglo da sam imala dobre ocjene i pohvale od učitelja kako dobro čitam, mi smo tada u osnovnoj nekad čitali na glas… moja starija seka jako voli čitati , ona nam je bila i kupila te harry potter knjige… tako da sam bila poticana kao djete na čitanje i onda mi je bilo super čitat seki te knjige… vjerujem da je Isus kroz to usađivao u nas tada neke dobre ideje, recimo ljubav prema hrabrosti, prema ljubavi, prema žrtvi jer takvih nekih koncepata ima u knjizi iako neki religiozni ljudi se sablažnjavaju jer misle da je knjiga o vješticama… al manje bitno sada, htjela sam podjeliti kako mogu osobno potvrditi da je čitanje super i mogu bitj zahvalna Isusu da sam imala to vrijeme sa sekom ❤️

    Reply

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *