Kako prepoznati “živu knjigu”?

Još je jedna stvar od vitalne važnosti, djeca moraju imati knjige, žive knjige. Najbolje nije predobro za njih, štoviše, ništa manje od najboljeg nije dovoljno dobro. Ako je potrebno poraditi na kućnom budžetu radije se odrecite onog što pripada komfornom i luksuznom životu, nego da se odreknete vaše dužnosti opskrbe dobrim knjigama, čestim izmjenama knjiga potrebnim za stalnu stimulaciju djetetovog intelektualnog života.

Charlotte Mason (1842-1923)

Standard odabira knjiga za djecu u citatu s početka teksta postavljen je prilično visoko. Vjerojatno će vam prvo pasti na pamet da kao roditelj nemate slobodu odabira udžbenika iz kojeg vaše dijete uči. Slažem se, ako ne razmišljate o obrazovanju kod kuće, zaista nemate. No, složit će te se sa mnom da bi vas citat s početka teksta trebao dobrano zamisliti, znajući da knjige i ostali sadržaj koji djeca čitaju/gledaju u slobodno vrijeme u značajnoj mjeri utječu na njihov tjelesni, duševni i duhovni razvoj.

Danas ću vam pisati o tome kako prepoznati i odabrati dobru živu knjigu iz područja književnosti. Dat ću vam nekoliko smjernica kako bi zajedničko čitanje bilo što kvalitetnije i predložiti nekoliko naslova koje smo s veseljem čitali proteklih godinu dana.

Ne mogu nastaviti dalje, a da ne kažem da je najbolja “živa” knjiga s kojom će se vaše dijete životu sresti Biblija i ako morate birati dali će te u danu zajedničko vrijeme provesti čitajući Riječ Božju ili neku drugu knjigu, ja vam savjetujem da vaš prvi izbor uvijek bude Riječ Božja. Riječ Božja u sebi sadrži život, uputstva za život, sve potrebno kako bi vaše dijete uspješno kompletiralo svoj život ovdje ne Zemlji. Posegnite za nekom drugom knjigom tek kada ste sigurni da je vaše dijete dobilo “hranjiv” duhovan obrok. To može biti cijelo poglavlje ili samo stih o kojem će te razgovarati i koji će vas potaknuti molitvu. Kako na jednostavan način djeci približiti važnost čitanja riječi, možete pročitati ovdje: Riječ Božja i legići

Kako odabrati kvalitetnu slikovnicu za dijete, koja će vam biti pravi saveznik na putu odgajanja možete poslušati ovdje.

Kao što sam pisala u prethodnoj objavi, žive knjige temu jednostavno ožive, bilo da se radi o književnosti, povijesti, geografiji, prirodi, kemiji ili matematici. Slušajući sadržaj knjige, dijete ima osjećaj da mu pisac osobno priča priču ili da sjedi za stolom nasuprot njega i razgovara s njime. Dijete tako spontano biva „uvučeno“ u temu. Pisac pritom adresira njegove emocije , a temu obrađuje tako da se dijete može s njom povezati na tjelesnoj , duševnoj i duhovnoj razini.

Sigurno se sjećate osjećaja dok ste čitali knjige poput Vlaka u snijegu, Družbe Pere Kvržice, Heidi ili dr. Dolittlea. Pred vama se u mislima odvijao čitav film i začas ste se mogli poistovjetiti s onim što s junaci radili i osjećali . To je karakteristika živih knjiga.

Neke od ideja koje su se možda ugradile u vaše srce i um, bez da ste aktivno pristupili su:

Da se puno toga može postići ujedinjenim snagama.

Da za sreću nije potrebno bogatstvo već blizina dragih ljudi i život u skladu s prirodom.

Da treba poštovati sva živa bića i truditi se živjeti s njima u miru i skladu.

Da je važno da čovjek radi posao koji ga ispunjava i u kojem pronalazi svrhu.

Možda već sada znate otkud početi. U sjećanje vam naviru neki naslovi i ideje koje bi ste htjeli ugraditi u srca i umove vaše djece. Ako su vam na um pali neki noviji naslovi, ali niste sigurni da li se doista radi o živoj knjizi, možete napraviti jednostavan test. Pročitajte jednu stranicu i vidite jeste li privučeni nastaviti čitati. Dođete li do kraja stranice i ne želite stati s čitanjem, želite znati što će se dalje događati, vjerojatno se radi o živoj knjizi. Ako u mislima možete zamisliti što autor govori ili opisuje vjerojatno se radi živoj knjizi. Ako s druge strane, pročitate dio knjige i promislite, mah…, ma štogod…, nastavite tražiti dalje. Žive knjige možete pronaći u knjižnici ili u nekoj online knjižari, većina oglašenih knjiga ima dostupan malen dio sadržaja za pregled koji će vam biti dovoljan da procijenite sadržaj knjige.

Za kraj dijelim s vama pet naslova živih knjiga u kojima smo zajednički uživali, raspravljali i donosili puno vrijednih zaključaka i životnih lekcija. Krenuli smo sa stranim naslovima za koje sam bila sigurna da ispunjavaju uvjete žive knjige i nastavili s domaćim.

Obiteljska Biblija, Sally Ann Wright

Charlottina mreža, E.B. White,

Heidi, Johanna Spyri

Dr. Dollitle, Hugh Lofting

Vlak u snijegu, Mato Lovrak

Bratac Jaglenac i sestrica Rutvica, Ivana Brlić Mažuranić

Opširniji popis „živih” knjiga domaćih i stranih, razvrstanih po dobi izlazi uskoro na blogu, a u sljedećoj objavi čitajte o tome kako vrijeme zajedničkog čitanja učiniti što kvalitetnijim.

Već smo ponešto naučili, zar ne?

Ostanite uključeni, šaljem vam veliki zagrljaj.

Tereza

1
(Visited 59 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *