Zašto se više ne “sekiram” kad ne stignem sve?

Nisam jedina koja se susreće s pitanjem  “Pa dobro kako sve stigneš?”. Malo, malo netko na društvenim mrežama “potegne ” to pitanje. Najjednostavnije bi bilo reći, “Pa ne stignem sve!”. No, put od “Pa ne stignem sve i jako sam frustrirana sam zbog toga” do “Ne stignem i u redu sam s time”  kod mene je prilično dugo trajao.

U nekom idealnom scenariju u mojoj glavi ja sam mama koja potpuno vlada sa situacijom na svim razinama. U realnosti ja jedna sam premalo za sve ono što sam prepoznala kao dobro i vrijedno ulaganja mog vremena i energije. Fotografija s naslovnice je namještena za potrebe jednog snimanja.

Trebalo mi je vremena da otpustim ovakve ideje kojima sam dopustila da godinama utječu na moju sliku majčinstva i pronađem našu obiteljsku mjeru koja će odgovarati našim potrebama i vrijednostima. Trebalo mi je vremena da shvatim da fotografije nekih tuđih besprijekorno uređenih stanova i kuća nisu odraz naših obiteljskih prioriteta.

Iako me jako veseli ideja doma koji dobro funkcionira i neprestano radim na unaprjeđenju toga, te razvijanju učinkovitih rutina, napokon dopuštam dozvoliti sebi da neće biti uvijek tako. Suđe od sinoć je ostalo neoprano, jer smo ostali dugo budni razgovarajući sa šogorom i šogoricom o braku i važnosti određivanja obiteljskih prioriteta. Jer nam je to bilo važnije od pospremljene kuhinje. Kuhinju ću pospremiti danas. Dvorište će vjerojatno ostati nepospremljeno, jer cijeli tjedan zbog zahtjevnog rasporeda nisam stigla pisati ovdje na Bokunu neba, a želim da vas u nedjelju dočeka puno ohrabrenja i poticaja za naredni tjedan. Jer mi je ovo što imam za podijeliti važnije od urednog dvorišta. Dvorište ćemo pospremiti kroz idući tjedan. Nakon što pospremim kuhinju, ona i dalje neće izgledati kao iz “journala”, jer je naš Jakov preuzeo kuhanje jednom tjedno i uči se ne napraviti pritom nered.. :). Jer mi je poticanje nesebičnog služenja kod djeteta važnije od toga da kuhinja ostane uredna. Jednom kad sam razumjela da je naš dom odraz naših prioriteta mogla sam prigrliti ovakve situacije i okolnosti i u njima vidjeti pravu vrijednost.

Volim zamišljati naš dom kao “pozornicu” na kojoj se odvija naš obiteljski život. Moja je zadaća da ta “pozornica” bude dovoljno dobro pospremljena i uređena kako bi se na njoj mogao neometano odvijati naš obiteljski život. Pozornicu tako “uređujem” u skladu s našim specifičnim obiteljskim potrebama, a ne s mojim nestvarnim idejama koje sam pokupila tko zna gdje.

Frano mi je u jednom razgovoru pomogao da razlučim poslove vezane za funkcioniranje doma. Postoje poslovi čije neobavljanje s moje strane izravno utječe na sklad i funkcioniranje obitelji.
Neodlazak u redovite nabave, godinama je unosio nervozu u moj dan, kao i kašnjenje s ručkom , odabir nekvalitetnije hrane iz skupog kvartovskog dućana i širenje nervoze na ostale ukućane. Moja neorganiziranost i slabost na tom području izravno su utjecali na sve članove obitelji. Kada sam ovaj dio dovela u red, promjenu su osjetili svi uključeni. S druge strane, neoprani prozori gotovo nikako ne utječu na naš obiteljski život, osim na mene 🙂

Nedavno smo Frano i ja sjeli i još jednom revidirali naše obiteljske prioritete i učinkovite rutine. Što mora “štimati” pod svaku cijenu, a što bi bilo super da štima, al’ i ako ne bude štimalo neće se puno osjetiti na našoj obiteljskoj dinamici. Bila je to jedna od najboljih odluka u skorije vrijeme.

Jučer smo baš razgovarali o tome s koliko se stvari trenutno bavimo, a da obiteljski život pritom ne trpi. Naprotiv u domu vlada atmosfera obiteljskog sklada i događa se velika izmjena snage između nas i djece. Duboko smo zahvalni na tome. Očit rezultat primjene upute iz Mateja 6:33 u ovom djelu našeg obiteljskog života..

“Stoga, iznad svega, stalno tražite Božje Kraljevstvo i njegovu Pravednost i sve ove manje važne stvari će vam u izobilju biti podarene.”  Matej 6:33

Prošle sam godine na ovu temu održala serijal radionica. Nove radionice su u pripremi što me baš jako veseli. Ako mislite da u ovom području trebate savjet, ili podršku pišite mi u komentarima, ili se javite privatno porukom na mail.

S radošću ću podijeliti s vama naše obiteljske zgode, nezgode i učinkovita rješenja..

Šaljem vam ljubav i snagu.

Tereza

1
(Visited 101 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *