Slikovnice za djecu – naše preporuke za jesen 2.dio

Moja krsna Biblija (Verbum)

Paola Berolini Grubina, Lizzi Ribbons

Slikovnica Moja krsna biblija najviše je  čitana dječja Biblija kod nas doma. Tekst slikovnice je vrlo jednostavan i topao. Čak i zahtjevniji dijelovi popu Isusove smrti na križu opisane su na način da  nježno  uvodu dijete u ove važne biblijske istine. Ilustracije su tople i nenametljive.  Naši dječaci su povremeno znali reći da su ju prerasli, no to je uvijek bila dobra prilika da im objasnim razliku između lijenih slušatelja i vršitelja Božje riječi budući da jednostavnost teksta samo naglašava mogućnost primjene uvih biblijskih istina u svakodnevnom životu. Iskoristite i vi komentare poput ovih i objasnite djetetu razliku između žive i formalne vjere i koliko je važno da nakon što čuju biblijsku istinu ostave vrijeme za promišljanje o njoj, kako bi se istina iz njihovog uma spustila u srce i oni mogli počet djelovati sukladno.

 

Oblak u žutom kaputu (Evenio)

Nikolina Manojlović Vračar i Jelena Brezovec

Oblak u žutom kaputu priča je o simpatičnom oblaku koji se slučajno sretne sa žutim kaputom koji je ispao iz aviona. Iako ga upravo žuti kaput čini najposebnijim od svih oblaka, kad ugleda djevojčicu u potrebi spremno ga se odriče.

Predivno napisana, bogatih opisa i mudrih životnih istina ova je slikovnica zaista posebna. Govori o ljubavi, žrtvi i vjeri na jedan tako jednostavan i dirljiv način. Prekrasne ilustracije samo još više naglašavaju ljepotu same poruke. Po  završetku čitanja razgovor spontano kreće u smjeru nesebične ljubavi prema bližnjemu i želje za davanjem, odricanjem u korist bližnjeg. Posebno je dirljiv trenutak dok djevojčica večera s majkom poslužit će kao uvod u razgovor o jednostavnosti  života i o tome koliko nam je toga zaista potrebno da bi bili sretni.  Nemojte propustiti, potaknuti pričom, ukazati djeci na svemogućnost njihovog Nebeskog oca, skrbi i zaštite koje počivaju nad njima.

Medo i klavir (Mozaik knjiga)

David Litchfield

Slikovnica medo i klavir jako nas se dojmila prije nekoliko godina. Priča govori o Medi koji je jednog dana u šumi pronašao klavir. Svakog je dana dolazio do klavira dok nije naučio toliko dobro svirati da je mogao otputovati u daleku zemlju gdje su ga čekali slava i bogatstvo. No unatoč svoj slavi i silnom bogatstvu, Medi je nedostajala obitelj i prijatelji koje je ostavio u šumi stoga se odlučio vratiti.

Priča govori o pravom prijateljstvu i  slijeđenju vlastitog srca. Osim o pravim odlikama prijatelja s djecom možete razgovarati o važnosti uspostavljanja iskrenog i povjerljivog odnosa s Nebeskim Ocem i slijeđenju Njegovog glasa u srcu.  Posebno je dirljiv kraj priče u kojem Medini prijatelji s ljubavlju dočekuju Medu. Prilika je to za razgovor o važnosti međusobne podrške, nezamjeranju i praštanju. Potaknuti pričom s djecom možete razgovarati o životnim prioritetima i važnosti stavljanja kraljevstva Božjeg na prvo mjesto.

Pas i violina (Mozaik knjiga)

David Litchfield

Slikovnica Pas i violina govori o violonistu Hectoru i njegovom psu Hugu. Kako Hector postaje sve stariji Hugo počinje sam svirati violinu. Hugo je postao toliko dobar u tome da mu je uskoro  Medo svjetskog glasa ponudio da putuje svijetom i svira pred tisućama ljudi. Prilika je to o kojoj je Hector cijeli život sanjao. Od pomisli da bi trebao biti podrška Hugu, Hectora samo stegne u trbuhu. NO Hector ipak uspijeva ostaviti svoj ponos po stranu i odluči naučti biti sretan zbog Huga.

Pas i violina zaista je dirljiva slikovnica koja otvara puno mogućnosti za razgovor. Zavist, ljubomora osjećaji s kojima se dijete susreće tijekom odrastanja samo su neki od njih. Objasnite djetetu razliku između sebične i nesebične ljubavi. Potaknuti pričom podučite dijete da nadvladavanje sebične ljubavi iziskuje određen napor i borbu, no i da potrebnu snagu uvijek može tražiti od  Nebeskog Oca koji će mu je uvijek i rado dati. Razgovarajte s djetetom o problemskim situacijama i pomognite mu da se nauči odreći, bude spreman podnijeti malu žrtvu u korist svoga bližnjeg. Objasnite djetetu kako će sebična ljubav gubiti na snazi što volja da se čini dobro bližnjem bude postajala snažnija.
 

Vjeverica ima puno posla (Znanje)

Lucy Barnard

Slikovnica vjeverica ima puno posla govori o maloj vjeverici zauzetoj skupljanjem žirova. Prijatelji ju zovu na igru no ona ih uvijek odbija govoreći kako ima posla. U jednom trenutku kola krenu nizbrdo i prijatelji joj priskače u pomoć  da bi joj ukazali  na važnost prijateljstva. 
Slikovnica je pisana vrlo jednostavnim jezikom, a zbog ponavljajućih dijelova zadržat će pažnju i onih najmlađih.

Što znači biti pravi prijatelj, kako se ponašati kad netko pogriješi, kako ga u opomenuti i reći istinu a pritom ga ne zakinuti za ljubav jedna su od brojnih pitanja koja vas mogu potaknuti na kvalitetan razgovor s djetetom nakon čitanja priče.

Potaknuti pričom s djetetom također možete razgovarati o važnosti ispravnog određivanja prioriteta. Neka vam dijete kaže kako on vidi da su prioriteti posloženi u njegovom danu. Što mu je najvažnije u danu. Što za dijete znači staviti kraljevstvo Božje staviti na prvo mjesto. Razgovarajte s djetetom i zajedno pronađite načine kako da dijete u svome danu rastuće više stavlja kraljevstvo Božje na prvo mjesto.

1
(Visited 220 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *