Teret roditeljske odgovornosti

Uloga roditelja stavila je na nas jednu od najvećih odgovornosti koju smo ikada doživjeli. Osim što su nam povjereni njihovi mali životi, od strane našeg Nebeskog Oca nam je povjerena i njihova duša i prije ili kasnije postaneš svjestan svoje važne uloge i činjenice da ako ti nećeš odigrati svoju ulogu nitko drugi te ne može zamijeniti.  Odjednom shvatiš da si nezamjenjiv i da moraš uložiti svaku moguću žrtvu da u toj zadaći uspiješ. Svaka tvoja odluka može imati dalekosežne posljedice kako na dobro tako i na loše, a najteže u svemu tome je što djeca najviše uče iz primjera ispred sebe što stavlja povećalo nad tebe da budeš najbolja verzija sebe. Uf..

Primjerice, ako si pun strahova i briga onda će vrlo vjerojatno i tvoje dijete naučiti da se straši puno stvari oko sebe i da se mora brinuti oko svega i svačega, jer je svijet jedno nesigurno mjesto.. bar tako mama percipira.. Ili ako gleda tatu kako ne vodi računa o kondiciji, kako ne vježba redovito i ima višak kila, onda njemu to postane nekakav standardni obrazac ponašanja kojeg postavi sebi kao normalnu u životu. Oni promatraju našu prehranu, naš odnos prema stvarima, naše rituale i reakcije na životne okolnosti, našu duhovnost i molitve, žrtvu i ljubav prema bližnjemu i stvaraju generalno jednu sliku u kojoj onda sebe izgrade. Ne svi, ali većina. Ne upiju sve, ali upe dosta toga i onda jednog dana kada postanu svoji ljudi mogu provesti godine i godine nastojeći se osloboditi obrazaca za koje često ni ne shvaćaju od kuda su došli.

Iako bi mogao reći da su naši klinci stvarno sretni što nas imaju i što žive u ovakvim okolnostima i okruženi su s puno ljubavi i roditeljskog sklada, ja koristim ovu spoznaju da pritisnem sam sebe kako bi dao još više i promijenio se na bolje. Koristim teret ove odgovornosti kako bi postigao svoj maksimum i time njima pružio što bolji start, a ono što dalje opstane kad odrastu morat će sami rješavati uz Božju pomoć kao što sam ja morao rješavati svoje.

Frano

 

1
(Visited 28 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *