Matematika i pletenje košare

Došlo je vrijeme za prve jesenske radove u vrtu, pa smo danas odlučili malo porezati neke biljke oko kuće. Glicinija je dosta agresivna biljka koja će pružiti svoje grane i do nekoliko metara godišnje, stoga smo ju prije par godina podigli oko stupa i napravili joj konstrukciju oko koje će moći plesti svoje grane ne bi li konačno formirala krošnju ispod koje provodimo mnoge sate u toplim danima. 

Dok smo rezali gliciniju učili smo se redu, održavanju i skladu, a grane koje smo skupili na hrpu dale su mi ideju za izradu košare kakvu sam i ja izrađivao s jednim starim stolarom Vladom kada sam bio njihove dobi. 

Prvo smo izdvojili grane koje nam odgovaraju debljinom i od kojih ćemo plesti košaru. Od štapova lijeske koje smo koristili za konstrukciju za grašak napravili smo vertikalne štapiće visine oko 20cm. Procjenili smo da nam je potrebno 12 štapića koji će držati šibe od glicinije u konstrukciji. 

Za podlogu smo uzeli komad stare daske, odredili sredinu. Kako nismo imali mine za šestar tako smo za središte prišarafili komad žice i odredili polumjer naše kružnice. Kada smo nacrtali našu kružnicu, odrezali smo krug sa ubodnom pilom. 

Potom je trebalo odrediti 12 mjesta za rupe. Prvo smo podijelili krug na 4 jednaka djela i onda komentirali kako podijeliti ostatak da bi dobili 12 jednakih dijelova. Kad smo konačno došli na to da se svaka četvrtina  treba podijeliti na 3 jednaka dijela da bi dobili 12 djelova shvatili smo da naša podloga za košaru sliči na pizzu, ili sat. 

Pavle je bušio rupe sa svojom novom ručnom aku bušilicom i zabio štapice u nove rupe. Kad smo konačno krenuli plesti košaru uvidjeli smo da imamo problem s konceptom. Naime, ako ima paran broj vertikalnih štapića, onda novi red veza uvijek krene na isti val, stoga smo morali izbaciti jedan štapić i krenuti s 11 komada. Jednom kada su klinci skužili koji je gušt u tom pletenju, sami su je ispleli do kraja. 

I eto, jedna vještina koju sam naučio kad sam bio klinac sada je prenesena na nove naraštaje. 

Ostatak grana i lišća stavili smo u naš mali kompost. Učili smo se hortikulturi, prirodnim procesima koje vidimo ispred sebe, nešto matematike i razlomcima, te radili s vlastitim rukama i materijalima koje smo imali kod kuće. 

Nadam se da ćete i vi pronaći u ovome inspiracije za aktivnosti s vašom obitelji! U nastavku pogledajte galeriju s fotkama koja pokazuje sve korake.

Frano

3
(Visited 34 times, 1 visits today)

2 Comments

  1. Anja 16/09/2022at07:06

    Svaka čast na ideji i kreativnosti. Wow 😍😍😍

    Reply

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *