Slikovnice za djecu – naše preporuke za jesen 1.dio

Posjetila sam smo našu knjižnicu i nekoliko knjižara i napravila izbor od preko dvadeset naslova slikovnica za djecu koje će vam pomoći prilikom usađivanja dobrih, istinitih i plemenitih ideja u djetetovo srce i um i otvoriti prilike za važne razgovore. Uz ove objave poslušajte i 5. nastavak podcasta gdje pričam o tome kako izabrati pravu slikovnicu!

Tereza

Isus

Christopher Doyle i Gillian Chapman (Verbum)

Slikovnica Isus sadrži nekoliko desetaka priča i pokriva najvažnije događaje iz sva četiri evanđelja. Pisana je jednostavnim jezikom pa će u njoj jednako uživati predškolci i djeca osnovnoškolske dobi. Nama je jedna od omiljenih. Prilikom čitanja uvijek se osvrnemo na originalan tekst u evanđelju. Djecu veseli uspoređivanje tekstova, traženje razlika i dodataka koje je uveo autor, a ne nalaze se u izvornom tekstu. Prilkom odabira knjiga i slikovnica biblijskog sadržaja vodim računa o tome da stil pisanja blizak djeci no još više od toga da “ton” koji autor unosi u priču odgovara mom viđenju Nebeskog Oca. Pravednog, ljubavi prepunog Oca koji čezne za svojom djecom. Ova slikovnica pomoći će vam u tome da djetetu odmalena usadite ideju da čudesna djela nisu rezervirana samo za vrijeme Isusova hoda zemljom već da i danas silno prate one koji se odluče naučiti vjerovati.  

 

Jedan savršeno običan dan

Beatrice Alemagne (Mozaik knjiga)

Slikovnica Jedan savršeno običan dan govori o dječaku koji s majkom odlazi u kuću za odmor usred prekrasne prirode. Kao i puno djece danas glavni lik provodi većinu  svog vremena igrajući igrice, a majka za kompjuterom rješavajući poslove. U jednom trenutku majka odlučuje da je dosta igrica,  dječaku uzima igricu i tjera ga van. Dječak ju ipak potajno uzima i odlazi vani. Nakon što igrica  nesretnim slučajem završi u bari za dječaka počinje prava kišna avantura. Puževi, gljive, kamenje, kukci i ptice dječaku postaju sve više zanimljivi. Vrlo životan tekst “S nogama u blatu, mokrih naočala. Stavio sam igricu u džep da se ne smoči. Kiša mi se slijevala niz vrat” uvući će vrlo brzo dijete u priču i pomoći mu da se poistovjeti s glavnim likom. Knjiga obiluje živim ilustracijama s puno detalja.  Sadržajem je prikladna djeci predškolske i osnovnoškolske dobi i otvara mnoge prilike za razgovor o štetnosti ekrana. Živo se sjećam jednog kišnog petka i osjećaja dok smo ušuškani pod dekicu s velikom pažnjom listali stranice. Ako trebate slikovnicu koja će vas natjerati da obujete gumene čizme i kabanicu i provedete vrijeme vani promatrajući ljepote Božjeg stvaranja, ova knjiga će vam biti odličan poticaj.

 

Jesen male guske

Elli Woollard & Briony May Smith (Znanje)

Slikovnica jesen male guske govori o mladoj guski koja dolaskom jeseni osjeća da se pred njom nalazi važan zadatak no ne uspijeva otkriti kakav. Kako bi saznala svoj odgovor, obilazi šumske stanovnike. Promatrajući ih počinje činiti što i oni no nakon niza neuspjeha  shvaća da to nije moguće. Mala guska tada počinje sumnjati u sebe, osjećati se nesigurno  beskorisno i u njoj se javlja želja da pobjegne od svih. No već u sljedećem trenutku primjećuje jato ptica iznad sebe i shvati kako su njena krila nisu stvorena za gradnju brloga, zakopavanje hrane i sl., već za veličanstven let.

Potaknuti slikovnicom s djecom možete razgovarati svrsi našeg života, preporodu duše i postizanju djeteštva Božjeg još ovdje na zemlji. Slikovnica također otvara mnoge prilike za vrijedne razgovore o sumnjama, nesigurnostima, kao i slijeđenju svog vlastitog srca, pronalasku svog jedinstvenog puta usklađenog s osobnim talentima unutar generalne svrhe našeg života. Slikovnica je pisana u rimi, obiluje mnoštvom jesenskih motiva, a svojim sadržajem potaknut će na razmišljanje djecu predškolske i osnovnoškolske dobi

Medo koji voli grliti

Nicholas Oldland (Planetopija)

Slikovnica Medo koji voli grliti govori o medi koji je bio toliko ispunjen ljubavlju da je morao zagrliti baš svako živo biće koje bi sreo. Sve dok jednog dana u šumi nije naišao na čovjeka sa sjekirom. Nakon što je shvatio čovjekove namjere ispunio se sa velikom ljutnjom, no umjesto da ga pojede odlučio ga je ipak zagrliti. Ova kratka i jednostavna priča nosi vrlo važnu poruku o ljubavi prema neprijateljima.  Pročitajte s djecom slikovnicu , a zatim nastavite razgovor o važnosti ljubavnih djela prema neprijateljima. Razgovarajte s njima o neprijateljima ako ima takvih. Podučite ih kako da se zauzmu za sebe, no recite im da je svako ljubavno djelo trostruko blagoslovljeno budući da pomaže ukloniti žalac neprijateljstva, na njih same djeluje kao milost i pobuđuje uzvraćenu ljubav onima kojima činimo dobro. Razgovarajte kakvo bi to dobro djelo moglo biti, akcija ljubavi ili molitva. Osnažite ih i recite im da ne postanu obeshrabreni kada ne budu odmah primijetili rezultate. Iako učinak ljubavi prema neprijateljima ne vidimo odmah, on je ipak od neizrecive vrijednosti za njihov u dušu.

Vjeverice i optimizam

Ulises Wensell i Jose Moran

Slikovnica Vjeverice i optimizam govori o dvije posve različite male vjeverice. Viki je bila najnespretnija vjeverica na svijetu, no unatoč tome najveselije i najvedrije stvorenje u šumi. Kada bi pala to i ozlijedila se to ju ne bi obeshrabrilo samo bi u sebi ponavljala: Nema veze drugi put ću biti bolja!. Viki je pak bila oličenje vještine, bez ikakva napora izvodila je najteže skokove, no njoj je sve uvijek izgledalo crno. Stalno je živjela u strahu, očekujući ono najgore. Priča prati dogodovštine dviju malih prijateljica kroz sva godišnja doba. Vikina spremnost da se odvažno suoči sa svim preprekama i zarazno veselje konačno prelazi i na Linu i nadvladava sve njene strahove. Prekrasne ilustracije koje izvrsno oslikavaju drukčije poglede na život ovih dviju vjeverica, još više naglašavaju vrijednu poruku koju priča nosi. 

Pročitajte priču zajedno a onda razgovarajte s djecom o tome kako su (ne)prilike na putu zapravo prilike za naš rast i razvoj. Pričajte im o tome kako će optimističnim pogledom na svijet postići mnogo, no pričajte im i o tome kako će se i susresti sa situacijama u kojima će jasno spoznati da je njihova snaga premala i naučite ih kako u molitvi, promišljanju i djelima ljubavi tu snagu prisvojiti  od Boga. Recite ih da će se susretati s teškoćama po putu, no da mi kršćani zbog toga ne bi trebali biti u brizi. Naučite ih da ne izbjegavaju konflikte već hrabro i odvažno suočavaju s njima imajući na umu pod čijom zaštitom stoje.

7
(Visited 196 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *