O kruhu s komoračem i odgovornosti

Jedna od meni dražih teorija dječjeg razvoja je teorija pozitivne discipline. Prema ovoj teoriji dijete ima dvije osnovne životne potrebe. Biti voljeno i zaštićeno i aktivno doprinositi zajednici u kojoj živi, ovdje obitelji. I iako su roditelji svjesni ove prve potrebe i rade na njoj,spremni su ulagati u sebe,mijenjati stare neučinkovite obrasce ponašanja da bi se dijete uistinu osjećalo voljeno i zaštićeno, vidim kako ostvarenje ove druge potrebe često izostaje kako zbog nedovoljne svjesnosti o njenoj važnosti tako zbog prenatrpanog uređenja života. Upravo nedovoljno naglašena potreba jedan je od glavnih motiva za pokretanje serije aktivnosti za djecu, kroz neko vrijeme vjerujem i priručnika (zbirku razrađenih aktivnosti za poticanje cjelokupnog dječjeg razvoja,duha,duše i tijela).

A mi se ovog tjedna spremamo na branje komorača, godinama to radimo pred povratak u Zg. Prikupljeni komorač sušimo i spremamo u staklenke i najčešće koristimo ostatak godine kao začin u pripremi kruha.

Kruh koji se ne mijesi  zahtjeva duže vrijeme pripreme, no receptura po kojoj radimo toliko je zahvalna da štogod dječje ruke radile i koliko god igre bile uključeno u pripremu rezultat će uvijek biti izvrstan.

Ovih smo dana sjeli s djecom za stol i izračunali koliko bi novaca uštedili kad bi svakodnevno pekli kruh kod kuće. Najprije su se složili s nama da je kruh pripremljen kod kuće puno zdraviji, jer znamo točno sto stavljamo unutra. Nakon toga su izračunali i da bi nam svakodnevno pečenje kruha donijelo uštedu od 240 kuna mjesečno. Objasnili smo im kako 240 kuna mjesečno ostavlja prostora za još jedan obiteljski izlet, dodatnu slobodnu aktivnost poput streličarstva ili šaha. Tu smo već zadobili njihovu potpunu pažnju, a ideje o mogućim uštedama samo su se nizale.

Po povratku u Zagreb planiram napraviti raspored zaduženja pečenja kruha u kojem će svatko od djece uz odgovarajuću razinu pomoći biti zadužen za pečenje kruha dvaput tjedno. Iako će oni za početak biti motivirani nagradom koja slijedi, ja ću iskoristiti ovaj proces za ostvarenje dugoročni cilj u kojeg gledam, a to je preuzimanje odgovornost i razvijanje navike aktivnog doprinošenja zajednici koje su dio.

U nastavku slijedi recept za kruh i nekoliko fotografija koje bi vas mogle ozbiljno “nagovoriti” da krenete s nama u ovu pustolovinu.

Recept za kruh koji se ne mijesi.

Do sljedeće aktivnosti šaljemo vam ljubav i mirisne zagrljaje.

Tereza

 
(Visited 62 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *