Božanska svrha za brak između muškarca i žene

U prošloj objavi pisao sam o tome kako čak i da ste najbolji prijatelji u nekom momentu dođete do točke kada vaš brak ne može doći na višu razinu, jer jednostavno nemate ključ za dalje i ne tu ne pomažu romantične večeri, putovanja, nova iskustva, ili promjene okolnosti. Sve što ovdje pišem, pišem iz vlastitog iskustva. Nas dvoje smo stvarno najbolji prijatelji i ne postoji netko drugi s kime možemo biti bliže povezani nego jedno s drugim. Tako je bilo skoro pa od početka. Mi smo jedno drugome najveći oslonac i prijatelj i sve u životu. No, ipak smo prije par godina došli do jedne razine kad se jednostavno nismo uspjeli probiti dalje, a duboko smo osjećali da postoji – više.

Kako će dvoje putovati ako ne usklade korak? Taman i da se drže zajedno za ruku, ako im je hod u raskoraku, ili van ritma, kako će skladno ići dalje?

I tako smo nas dvoje stali pred Riječ koju je naš Apostol izlagao skrećući pogled naše duše jedno s drugog  na nas same, te gladni i žedni rješenja koje On nudi bili smo voljni prihvatiti sve. Shvatili smo da smo upravo nas dvoje ti koji se moraju promijeniti unutar sebe, a ne da će sve biti u redu samo ako se druga strana uskladi s nama. Jer, to su na kraju krajeva temeljene postavke svih prirodnih ljudi – kako da postignem da se ti promijeniš u ono što ja želim da budeš, ili ono što mi godi. Vidi se iz aviona da se tu jednadžbu ne može riješiti, a opet 99% parova ju nastoji cijeli život na taj način izvesti.

Riješenje za bračne probleme nije ličilo na ništa što vam današnji “izmi” stavljaju pod nos i neće ličiti na neki dobar članak u nekom modnom časopisu naslova 10 savjeta za dobar brak. Rješenje se ne može naći među ljudima koji su zaboravili na Riječ, na Boga, jer oni ne vide niti temeljne postavke ljudske duše, niti svrhu koju brak treba ostvariti za dvoje ljudi, niti gledaju u vječnost, već tek u vremenu korist.

Pronalazak srodnih duša

Jedna od svrha braka bi bila naravno sjedinjenje dvije duša. To je ono za čime svaka duša u svojoj duši dubinski žudi. Pronaći drugu polovicu sebe, svoj alter ego, bolju polovicu, kako god to nazvali, negdje u nama je dubinski upisano da to želimo i trebamo i zapravo prva polovica našeg života je više manje usmjerena u tom pravcu, a duša ne miruje dok to ne ostvari.

Ako je imala dovoljno unutarnje mudrosti da je prepoznala svoju suđenu polovicu u moru izbora koje se oko nje nameće i uspjela s njom ući u vezu, preplavi ju ogromna sreća zbog izmjene ljubavi i potencijala sklada kojeg se može postići. Mir i zasićenje duše koje preplavljuju dvoje zaljubljenih daje okus Neba, ili Bokun Neba, kao jedan predokus onoga što njih dvoje mogu stvoriti, no realnost i nekvaliteta njihovih duša nakon nešto vremena u pravilu guše njihovu radost, a oni ulaze u frustraciju zbog toga što ne uspijevaju ponovo postići, ili zadržati stanje početne zaljubljenosti što nas vodi do slijedeće svrhe jedne takve veze.

 

Međusobno sazrijevanje

U sukobu nekvaliteta dolazi do neminovne izmjene ideja, pogleda na život, nastojanja da se pronađe rješenje i nekakav ideal kojem se može težiti. Ako su bili mudri i izabrali Riječ Božju i Kristovo Evanđelje Ljubavi kao liniju vodilju za svoje živote, onda je pred njima neprestani rast u unutarnjim promjenama, odnosno pročišćavanje njihovih osobnih i time zajedničke ljubavi. Drugim riječima, suočeni su sa svojom palom prirodom koja je u principu sebična i sebe stavlja na prvo mjesto, a Krist traži služenje, podređivanje, žrtvu i napore da se oslobode pale prirode. Nakon nekoliko godina prolaska kroz vatru u kojoj se nekvalitetni elementi iz njih vade, oni uplove u mirnije vode gdje ponovno među njima može vladati veći sklad, time dublji mir i više nebeske sreće, no ovaj puta ne kao dar zaljubljenosti, već kao rezultat njihove kvalitete.

Koliko smo mogli do sada primijetiti oko sebe, jako rijetki parovi ikad dođu do te razine i time propušteju toliko mnogo što im njihova bračna ljubav može pružiti.

Zajedničko služenje

Tek kada su postigli taj jedan generalni sklad duša, oni se mogu kvalitetno usmjeriti na zajedničko služenje drugima oko sebe, jer sada njihova snaga više nije poništavajuća, već umnožena i s tom umnoženom snagom oni mogu postići daleko više nego u pojedinačnim naporima. To ih je dovelo do slijedeće svrhe braka – zajedničko djelovanje. U zajedničkom skladnom djelovanju oni sada primaju novu snagu, otvaraju im se viši horizonti i Bog im može povjeriti više odgovornosti. Kako prepoznati takve parove? Oni postaju vidljivi blagoslov za druge oko njih i njihova bračna ljubav postaje snaga koja potiče, inspirira i motivira druge da se zapute istim putem. Oni postaju svjetionik ljubavi u mraku svijeta, nada za mnoge i vjera da se božanska jednadžba može ostvariti i u ovom ludom svijetu.

Djeca

Iz te njihove duboke ljubavi oni sada (u praksi ne nužno tim redom) u svojem srcu osjećaju žudnju da prime nove duše u svoj život i podignu djecu kojima će moći pomoći ostvariti najvišu njima objavljenu svrhu života. Djeca koja u podignuta u jednom takvom braku jedna su od najsretnijih duša koja mogu doći na ovu Zemlju. Biti odgojen u Božanskom nauku Ljubavi uz brak takvih roditelja osigurava im nabrži napredak i veliku prednost odmah u startu njihovog života, što je opet Božji blagoslov kojeg roditelji prenose na svoje potomstvo i na buduće generacije.

Eto, to bi bile generalno četri svrhe braka i Božanski naum za dvoje. Da bi to postigli, trebat će uložiti sve, no žetva takve jedne predane sjetve donijet će daleko daleko daleko veće blagoslove!

Idući puta nastavljamo sa prvim Božanskim postavkama u međusobnom usklađivanju, a vi možete ako želite pročitati knjižicu “Bračno zajedništvo” u našoj Čitonici gdje ćete pronaći više o svrsi braka i međusobnom usklađivanju muškarca i žene.

Čitamo se!

Frano

2
(Visited 157 times, 1 visits today)

2 Comments

 1. Anja 07/10/2022at15:30

  Ovo treba pročitati svaki par (ne samo bračni)!! Toliko jednostavno, toliko konkretno, a ljubav jednostavno pršti iz svake rečenice. Hvala ti!! ❤️

  Reply
  1. User Avatar Frano 07/10/2022at15:32

   Hvala tebi Anja! ❤️❤️❤️❤️

   Reply

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *