O lavandi i strpljenju

Mirisne vrećice od lavande

• Cilj aktivnosti: Razvoj poštovanja prema radu drugih ljudi i razvoj spremnosti i želje napraviti nešto za drugoga, pokloniti i obradovati drugoga vlastitim uratkom, razvoj pažnje i koncentracije, razvoj finih motoričkih pokreta, razvoj samokontrole, jačanje volje.
• Potreban pribor: drveni okvir za vezenje, konac za vezenje (ljubičasti i sivi, bijeli), igla, flomaster
• Trajanje aktivnosti: 15 minuta

• Misao za razgovor i promišljanje: Djelo ljubavi spram bližnjega također svjedoči o vašoj ljubavi za Oca i donijet će vam daleko više bogatstva nego ste ga se odrekli.

Opis aktivnosti

Ovih smo dana pobrali ocvale cvjetove lavande u vrtu. Već su nas djeca požurivala, neki zbog planiranih aktivnosti koje ćemo s njima raditi, drugi zbog dopuštenja za korištenje malih i velikih vrtnih škara. Poznajemo ih u dušu i već dobro znamo kako svakog od njih motivirati na zajedničke aktivnosti. Zajednički smo dogovorili smo da ćemo od osušenih cvjetova napraviti mirisne poklon vrećice.

Školski kurikuli koje istražujem u posljednje vrijeme, velik naglasak stavljaju na rad rukama. Nastava ručnog rada (pletenje, vezenje, heklanje, rad s drvom, glinom i sl.) pritom je jednaka za djevojčice i dječake budući radovi nisu sami sebi svrha nego se promatraju kao sredstvo za razvoj psihofizičkih sposobnosti djece. Strpljivim promatranjem njihovih početnih napora, pokreta ruku i pogrešaka jasno je vidljivo koliko je važnih i vrijednih procesa i sustava pritom angažirano. Osim razvoja finih motoričkih pokreta, ovakva vrsta rada ostavlja jako puno prostora za jačanje volje i razvoj samokontrole kod djece. Jednom kad dijete iskusi koliko je truda potrebno da bi se određeni zadatak doveo do kraja u njemu se javlja poštovanje i prema radu drugih ljudi.

Imajući na umu sve to, ipak nisam bila sigurna kako će dečki reagirati kada im kažem da sam zamislila da na prednjoj strani vrećica izvezemo cvjetove lavande. Iskreno mislila sam da će prigovarati i govoriti da je vezenje za cure, no nije bilo takvih komentara. Naprotiv, kad su se susreli sa zahtjevnošću zadatka, rekla bih da se u njima rodilo jedno poštovanje prema cijelom procesu. Bilo je puhanja na početku i prigovaranja, čak i frustracije prilikom zapetljavanja konca i navođenja igle, no uglavnom je uvijek tako prilikom usvajanja neke nove vještine. Potrebno je vrijeme da se prsti uvježbaju i djeca pronađu nađu zadovoljstvom u samom procesu. Nakon što smo izvezli željene elemente, smo platno zašili u oblik vrećice, vrećicu napunili suhom lavandom i privezali vrpcom.

Ako da prilažem vam ovdje nekoliko korisnih informacija i linkova.

Drveni okvir, igle, platno i konac povoljno smo pronašli u dućanu Tedi, a inspiraciju za cvjetove lavande ovdje:

Jesmo li vas zainteresirali, pišite nam! Do sljedećeg mirisnog projektića šaljemo veliki zagrljaj iz naše male radionice. 

Tereza

1
(Visited 36 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *