O bazgi i obilju

Branje cvjetova bazge

• Cilj aktivnosti: Razvijanje svjesnosti o raznolikosti biljnog svijeta, uočavanje promjena u prirodi kroz cikluse godišnjih doba, uočavanje Božje svemoći, mudrosti i ljubavi u prirodi oko nas, osvještavanje Očeve brige za nas kroz rast i bujanje biljnog stvaranja

• Potreban pribor: škare za vrt, košara

• Trajanje aktivnosti: 30-40 minuta

• Misao za razgovor i promišljanje: Gledajte kako sve oko vas raste i buja, kako sazrijeva i donosi plod, zbog nas… da vas zaštiti i očuva sve što je živo na Zemlji.

Opis aktivnosti

Ovog smo proljeća stvarno uživali u prirodi. Na svakom koraku priroda je pružala obilje svojih plodova i prilika za učenje. Naš je jedini zadatak bio zaputiti se u šetnju, a priroda bi nam baš svaki put ispričala novu priču iz koje bi se razvila još veća zahvalnost na obilju koje nas okružuje i nebeskom Ocu koji svojom providnošću baš sve dovodi u postojanje i održava na životu.

Jedna od posebnijih šetnji bila je ova u kojoj smo brali plodove bazge. Kad iz cijele priče maknem koprivu koja me prilično opekla po rukama i nogama dok sam se hlapljivo probijala do nekoliko prekrasnih cvjetova i one pčele koje su me dočekale na ulazu u kuću i pošteno izbole po nosu, rekla bih da je ovo bila jedna od najljepših i najsadržajnijih šetnji ovog proljeća.

Prilike za učenje otvarale su se jedna za drugom, a moja mala pomagačica donosila je zaključke od kojih mi se srce topilo i ispunjavalo s velikom zahvalnošću. Promatrali smo drveće bazge, procjenjivali koliko je visoko i koliko dugo već stoje na ovom mjestu. Brali smo cvjetove, pažljivo ih promatrali i skicirali ih. Promatrali smo sve te sitne grančice i uočavali red po kojem je cvijet napravljen.

Pustila sam ju da uživa u cijelom procesu i da berbu bazge doživi na svoj jedinstven dječji način. U jednom trenu između svog tog penjanja, preskakanja potoka, pokušavanja dobavljanja visokih cvjetova na trenutak me pogledala, zatrčala se do mene, zagrlila me i rekla: “Pa mama,jeli ti kužiš da je Bog stvorio svo ovo drveće zbog nas. Jeli kužiš ti da je to da mi možemo samo doći, nabrati i odnijeti kući. Jeli kužiš ti da toga ima puno za sve!”

“Kužim, kužim” odgovorila sam stiskajući ju uza sebe, “no nisam znala da i ti to već kužiš”. Djeca mogu toliko toga uz ispravan poticaj i malo našeg vremena. Toliko im je potreban boravak u prirodi kako bi ih Otac mogao iznova oduševljavati i progovarati im u srcu.

Dio ubranih cvjetova osušili smo za mješavinu domaćeg čaja. Od ostatka cvjetova napravili smo ukusan sok  kojeg su djeca ponosno nudila svim našim gostima. Više o samoj biljci, popis sastojaka i način pripreme soka od bazge možete pronaći na linku ispod. Mi smo koristili recept za sok od 25 cvjetova.

Sok od bazge – recept (25 cvjetova)

Sastojci:

  • 30 očišćenih cvjetova bazge
  • 3 l vode
  • 1,2 kg šećera
  • 4 limuna (sok)
  • 20 g limunske kiseline.

(Cijeli članak pogledajte na Kreni Zdravo – Sok od cvjetova bazge)

Iskoristite svaku priliku da ukažete djeci kako sve oko nas sazrijeva i donosi plod, upućujte ih na to da se taj proces ponavlja svake godine iznova i sve to zbog nas naš Otac čini da bi nas oduševio svojom mudrošću i ljubavi, zaštitio i očuvao sav život na Zemlji.

A vi kako vi provodite vaše šetnje, koje su vam omiljene aktivnosti. Pišite nam!

Do sljedeće priče, šaljemo vam malo inspirativnih fotografija i pregršt zagrljaja!

Tereza

4
(Visited 42 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *