Tri ježa u premaloj kući.. Kako promjeniti nemoguće okolnosti

Scena prva.


Iskreno, kad sam zamišljao naču kućicu punu djece, imao sam jednu drugačiju ideju o tome kako će atmosfera u toj kući vladati. Zamišljao sam skladnu djecu koja se rado zajedno igraju i koja su sretna da imaju jedni druge. Zamišljao sam taj jedan flow i sklad kako teče kao rijeka kroz naš dom i svima daje snagu kroz dane.

No, stvarnost je nešto drugačije i čini se da je pred nas stavljano puno više izazova koje treba svladati. Više nego što smo to očekivali, iskreno. Imamo troje djece sada u dobi od 8-12 godina koji su karakterno izrazito različiti i koji teško spontano funkcioniraju zajedno. Još se dogodi da ih dvoje spontano uđu u igru, ali trenuci kada se svo troje zajedno igraju su zaista rijetka pojava. To znači da je kuća često puna trenja i keckanja što stvara nervozu u zraku od koje nitko nema koristi i koja iskreno crpi jako puno energije. Za neke koji su mirnih naravi kao što smo nas dvoje, to iziskuje jako puno truda i angažmana da bi se održavala koliko toliko normalna atmosfera u kući. To znači da cijelo vrijeme moraš biti u stanju pripravnosti i da se od tebe očekuje samo najbolje.

Promatrajući ih sada preko praznika došao sam do slike koja mi se čini prikladna. Njih troje su kao tri ježa u premaloj kući gdje svako malo netko nekoga sa svojim bodljama ubode. Većinom nesvjesno, ponekad i svjesno, oni jedan drugome stalno ulaze u prostor i ne znaju se nositi s tim bodljama u zraku.

 

Scena druga.

U početku bijaše Riječ i po Riječi je sve stvoreno. Kroz Riječ Bog je stvorio nas i svjetove. Sve je po Riječi stvoreno, a mi smo pozvani na sustvaranje. U nas je utkao istu moć, ali u daleko manjem potencijalu. Naše Riječi oblikuju naše stvarnosti bez obzira jesmo li mi toga svjesni. Ako nešto dovoljno puta ponovimo s uvjerenjem u srcu, onda će to postati stvarnost, jer kako kaže u evanđelju po Marku 11:23 Tko kaže ovoj gori da se digne i baci u more i ne sumnja u srcu u to što je rekao, njemu će se dogoditi točno to što je rekao.
Po Riječi je sve stvoreno. Riječ nam treba za ovu situaciju. I tako se jednu večer u molitvi prelomilo.
Kao i svake večeri zadnjih nekoliko mjeseci molimo kraj kreveta naše usnule dječice. Molimo za snagu Duha, za zaštitu, za zdravlje, za vodstvo, usmjerenje, pomoć anđela i proglašavamo Riječ Božju u naše sudbine. Dodali smo novu Riječ po kojoj će se stvoriti nove stvarnosti. Braća će živjeti u slozi. Ne znam kako Isuse, ali Ti ćeš to promijeniti. Ne znam kako će se to dogoditi, ali Tvoja je volja da braća i sestre žive u slozi. Mi vjerujemo u renesansu njihovoj odnosa. Izbriši stare obrasce funkcioniranja i ugradi im nove! Hvala ti što to činiš!

 

Scena treća.

Za doručkom smo djeci proglasili novosti, te najavili kako se radujemo velikoj promjeni koja kod njih slijedi. Blijedo su nas gledali. Svi za stolom smo shvaćali kako je to velika planina koja bi se trebala pomaknuti, no nas dvoje smo nastavili vjerovati. Večer za večer molimo i izgovaramo istu RIječ u njihove sudbine. Nakon nekoliko dana počeli su se vidjet prvi pomaci. Zajednička igra, veći stupanj strpljivosti i tolerancije, uključivanje jedni drugih, uvažavanje tuđih osjećaja i misli.. Mali, ali vidljivi pomaci. Samo smo se smješkali i nastavili moliti. Nakon dva tjedna broj konflikta se smanjio i neki novi odnosi su se postavili među njima bez da smo mi na ikoji poseban ili drugačiji način intervenirali. Gle, činim sve novo. Hvala Ti Isuse!

 

Ovo nije prva planina koja se pomaknula pred onima koji su u srcu uvjereni da Bog može napraviti ono što oni kažu. Ovdje vam otvaramo oči za princip koji doista radi, a još jednom bi izvukao korake kako to napraviti.

1. Odredi koji je problem koji trebaš riješiti
2. Pronađu u Riječi Božjoj koja je Božja volja za takvu situaciju
3. Uzmi taj stih i izgovaraj ga u tu nepovoljnu situaciju uvjeren u srcu da se stvarnost mora prilagoditi onoj iz Božje Riječi
4. Vjeruj i uporno izgovaraj i ne daj se pokolebati ako se primjena odmah ne vidi
5. ustraj i znaj da će svako koljeno mora prignuti. Drugim riječima, sve se mora uskladiti s Riječi i kroz Riječ se sve može stvoriti

Ovo vam vrijedi za sve u životu. Zdravlje, poslovne prilike, međuljudski odnosi. Samo doznajte koja je Božja volja za takvu situaciju i onda krenite stvarati nove stvarnosti.

Toliko od nas ovaj put.

Mudri budite,

2
(Visited 99 times, 1 visits today)

2 Comments

  1. Ana 11/02/2024at09:59

    E tako se živi život! Predivno! Hvala❤

    Reply

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *