Kako primiti snagu da ga podržiš?

Sjetit ćeš se da sam ti pretprošli put obećala pisati o zadržavanju  unutarnjeg mira, nakon što se uspiješ suzdržati od pokušaja komentiranja s ne tako, ne tu, ne, sada,  čim  tvoj suprug krene preuzimati određenu inicijativu. Kroz svoje vlastito iskustvo i duboke razgovore s mnogim ženama, shvaćam da je problem složeniji nego što se čini na prvi pogled. Ponekad su potrebne i godine posvećenog truda da bi žena tu potrebu potpuno iskorijenila iz svog bića ili ju barem naučila beskompromisno obuzdavati tako da više ne ugrožava brak.

Potreba za traženjem „opravdanja“

Krist od tebe ne želi da zašutiš kada se suočavaš sa zlom. Primjećujem da ljudi često, kad dobiju božansku uputu, odmah traže nekakve „ekstremne“ primjere gdje bi takve smjernice mogle biti opasne ili neprimjerene. No ovdje ne govorim o takvim ekstremnim situacijama. Govorim o svakodnevnim „nevažnim„ situacijama, koje ti se u tom trenutku zaista mogu činiti od života važnima, zbog siline emocija i pritiska negativnih misli koje  pritom osjećaš.

Sjetit ćeš se i da sam ti u prethodnom tekstu pisala o tome da sam upitala svoje prijateljice da mi s odmakom kažu u koliko su situacija u proteklih dvije godine zaista morale reagirati, a koliko je bilo onih koju su realno zaista mogle pustiti bez da se dogodi ikakva realna šteta. Od njih desetak sve su odgovorile da je  broj situacija u kojima su zaista morale reagirati bio zanemarivo malen u odnosu na situacije kada su se mogle prepustiti. Njihovo je iskustvo da je u većini slučajeva inicijativa od strane muža donijela veću dobrobit za sve i uključivala bi minimalnu štetu. Ako bi i nastala kakva šteta ona bi bila kratkotrajna i vrlo lako otklonjiva. Ovdje govorimo dakle o svakodnevnim situacijama kroz koje tvoj suprug ima priliku narasti u svojoj ulozi vođe vaše obitelji, preuzimanju odgovornosti i slijeđenju vlastitog glasa srca.

Prije nego nastavim , htjela bih da osvijestiš zamku s kojom ćeš se možda suočiti. Kada govorim  o tome da je tvom mužu potrebna tvoja podrška da uspije, nemoj to molim te shvatiti na način da ti budeš njegova spasiteljica jer on navodno ne zna što je najbolje. Žene često upadaju u ovu zamku i postavljaju se kao one koje imaju izvrsnu povezanost s Kristom, za razliku od njihovog muža kojeg je potrebno podučiti svemu. Puno sam puta svjedočila ovome, to u prostoriji stvara jedno jako ružno ozračje. Žena uvjerena u svoju ispravnost pred Kristom biva jasno razotkrivena u svom ponašanju prema mužu. Svaki put. Bez iznimke.

Jesi li već imala priliku primijeniti strategiju 5 koraka o kojoj sam ti pisala prošli put? Ako jesi, svaka čast ako si  pritom uspjela zadržati i unutarnji mir – to je zaista rijetko. Većina žena ne uspije u tome, a čak i kada uspiju, često zašute „na silu“ što rezultira s time da ono što su namjeravale „prešutjeti“ na kraju ipak izleti iz njih, zajedno s još bar pet stvari koje su željele zadržati za sebe.

Kako onda zašutjeti i sačuvati unutarnji mir?

To nešto u tebi, što jednostavno ne može zašutjeti je Zlo koje sustavno  uništava tebe, tvojeg muža i posljedično, vaš brak. Pakleno je to stanje, a koliko pakleno može razumjeti samo ona koja je to zlo uspjela nadvladati u sebi. Uputa da zašutiš ide tebi u korist time što ide protiv zla u tebi. Bit će ti lakše ako to zlo počneš promatrati odvojeno od sebe, ne kao dio sebe, već kao nešto protiv čega se trebaš izboriti. Isus želi ozdraviti tvoju dušu, jednako kao što je ozdravio moju. Trebalo mi je puno vremena da se odlučim pisati o ovome. I nisam krenula dok nisam bila potpuno uvjerena u istinitost ovog što ovdje dijelim s tobom.

 

Jedini način da uspiješ u ovome je da odvojiš vrijeme za molitvu u kojoj ćeš putem čitanja Riječi saznati koja je Božja volja po pitanju tvoje uloge u braku, konkretno rješenje za tvoju situaciju i izmoliš snagu da doista i primijeniš to što si spoznala kao ispravno. Isus želi ozdraviti tvoju dušu, želi te osloboditi od tog Zla, no potrebna mu je tvoja suradnja. Njegova je volja da primiš snagu, razumiješ zašto je važno biti unutar Njegove volje,  da rastuće više  sazrijevaš kako bi bila sve veći blagoslov za svoju obitelj i za druge.

Ispravan stav prilikom ulaska u sobicu

Zaista nije svejedno kako ulaziš u sobicu i zašto čitaš Riječ Božju. Neke žene ulaze u sobicu samo da bi čitale. Nerijetko će se pohvaliti time koliko su toga pročitale no kroz godine sam primijetila da od toga najviše koristi ima njihova oholost. Jedino ono što pročitamo i odlučimo i primijeniti mijenja naše srce.

Najispravniji stav koji možeš zauzeti prilikom odlaska u sobicu je odluka da se potpuno predaš Njegovoj volji koju ti objavi. Bez biranja. Bez da biraš što se tebi sviđa. Ako misliš čitati kako bi vrijeme u sobici koristila da bi tražila nedostatke kod svog muža, nemoj ni ići unutra. Vratit ćeš se u gorem stanju nego što si ušla. Tvoja sobica je tvoja učionica. Iz sobice moraš izaći bogatija, moraš nešto donijeti iz sobice. U protivnom nećeš biti motivirana ići u sobicu i nećeš imati snage ustrajati. Jedino te iskrena želja za zajedništvo s Njime može „natjerati“ da ostaneš ustrajna u ovoj novoj odluci. Da bi imala više od Boga u svom danu, da bi ga bolje upoznala i primila od njega utjehu ljubavi i snage i da bi život bio ispunjen Njime moraš  ćeš ući u sobicu. Ako u tome uspiješ tvoja pobjeda u danu je sigurna. To praktično znači da te Zli neće poraziti i da ćeš imati čvrstu volju kada bude trebalo zašutjeti, napraviti nešto za što si spoznala da je ispravno, no nedostaje ti snage.

Važni koraci prilikom boravka u sobici

 1. Susret s Bogom i prepuštanje Njegovoj volji

Preispitaj svoje motive prilikom ulaska u sobicu. Za početak Ga nemoj ništa tražiti. Samo budi s Njime. Odluči mu ugoditi. Odluči mu dopustiti da ti On kroz Riječ kaže svoje želje za taj dan. S vremenom će ti ovo vrijeme biti najdraže od svega. Biti sposobna doći pred Isusa i ne potraživati. Ne navaliti na njega s problemima i pitanjima. Samo biti. Doći i provesti vrijeme s Njime, bez traženja ičeg zauzvrat.

 1. Čitanje i promišljanje o pročitanom.

Pronađi stihove koji se odnose na tebe i tvoju ulogu u braku. Ovdje ću podijeliti s tobom prošireni prijevod stihova iz Postanka i Poslanice Timoteju iako to nisu jedini.

Tada reče Gospod Bog: Nije dobro [dovoljno, zadovoljavajuće] čovjeku, da je sam. Načinit ću mu pomoćnicu* [prikladnu družicu, pomagača, druga], kao što je on [koja mu pristaje, za njega, koja mu je dopuna, prema njemu, prikladna, prilagođena, komplementarna] Postanak 2:18

Žena neka u miru prima pouku sa svom podložnošću. [Žena neka uči slušajući u tišini, spremna na potpunu poslušnost.] 1 Timoteju 2:11

Ne moraš čekati da ti Otac objavi neku posebnu uputu. Božja volja za tebe i tvoj brak je već zapisana u Riječi. Ono što ti moraš napraviti je pronaći te stihove i odvojiti vrijeme kako bi ti Duh iznutra mogao objaviti kako pročitano primijeniti u svojoj konkretnoj situaciji. Ponekad ti se to što čitaš može činiti zanimljivo, no tni tvoje oduševljenje ti neće donijeti snagu za promjenu. U molitvi čekaš na Boga kako bi  primila milost i silu za posvećivanje tvog života. Samo će po Duhu Riječ prodrijeti u tvoje srce. Kao što sam ti već rekla tvoja sobica je tvoja učionica, iz nje moraš s vremenom dolaziti sve bogatija i bogatija. Isus želi da budeš poučena. No moraš biti strpljiva i čekati. S vjerom uđi u sobicu i očekuj da će te Duh iznutra podučiti..

 1. Proučavanje Božje Riječi u duhu bezrezervne poslušnosti

Ako ćeš proučavati Riječ bez namjere da ju vršiš otvrdnut ćeš još više u neposlušnosti. Otvori srce koliko god je više moguće.  Ako ti se čini da su stvari koje bi trebala napraviti preteške ili ti se upute čine prestroge iskoristi ih da se još više približiš Njemu. Najviše ćeš koristi imati od uputa koje te bacaju pred Njega da još više ovisiš o Njegovoj pomoći.

 

Koliko dugo čekati u molitvi?

Ovo ovisi prvenstveno o tebi. Suprotno uvriježenom mišljenju, u molitvi ne čekamo na Njega. Nikad se ne čeka na Njega. On je već tu. Tebe se čeka, da otvoriš srce. U vjeri u Njegovu svemoć nastavljaš moliti i čitati. Strpljivo čekaš dok ne vidiš da su se u tvom srcu počele rađati nove misli i snaga za drugačiji način reagiranja u istoj situaciji.  

 

Za sam kraj dijelim s tobom vrlo vrijedne misli moje drage Kate koja je na našoj bračnoj grupi svjedočila o velikim promjenama u svom braku nakon što je uspjela u molitvi sakupiti snagu da podrži svog Zvonu. Zamolila sam ju  ju Podijelila je sa mnom teškoće s kojima se susretala na početku svog ulaska u sobicu.

 

Prilikom boravka u sobici mogu se javiti svakakve misli, pogotovo na prvom koraku. Ključ je u tome da ti u vjeri znaš da si bila s Njim. Znaš da te on vidi i čuje. Znaš da mu nije promaklo tvoje srce. I kako god to tebi izgledalo, opustila se ili ne, bila fokusirana ili ne, bila si tamo  s Njim i tražila Njega s onime što si imala i mogla taj tren. I sretna si jer znaš da je čuo i da se dogodilo! Jer On je takav da čuje i vidi. Samo ustraj i On će ti dati znak/potvrdu/osjećaj da je zadovoljan s tobom. Nastavi to radit koliko god smotano izgledalo i očekuj tu potvrdu, očekuj da ti progovori na način na koji samo On zna, a koji ćeš ti moć razumjet. Nismo mi programirani na takav odnos i na tu disciplinu, zato je utvrdo.. zato smo raspršenih misli… ali uspijevamo ako ustrajemo! Isus je svjestan našeg stanja i procesa kojeg moramo proći da bi promijenili stanje i dopušta nam proces i nije pritom „nasekiran“. Nemoj bit pametnija od Njega i dopusti i ti sama sebi svoj proces 😉

Budi mi ohrabrena, grlim te snažno! ♥

6
(Visited 119 times, 1 visits today)

3 Comments

 1. Anja 25/02/2024at16:36

  Ovo je, bez pretjerivanja, od života važan tekst! Toliko jednostavno objašnjeno, a sve je obuhvaćeno. Hvala ti na ovome!! ❤️

  Reply
 2. Tris 26/02/2024at10:52

  Istina, trebalo mi je dosta vremena da to shvatim… Hvala na ovom unosu <3

  Reply
 3. Josipa 18/03/2024at13:00

  Predivan i ohrabrujući tekst! Hvala ti Tereza, posebice na praktičnim koracima. Upoznata sam već sa tim iskustvom, pa mogu sa sigurnošću potvrditi vjerodostojnost svega napisanog, ali u svakom slučaju ovo je veliki poticaj za mene osobno i zbilja sam ti zahvalna što si hrabra govoriti o svemu tome tako otvoreno i što zbilja pomažeš u praktičnoj primjeni tako važne unutarnje promjene. Hvala Isusu na tebi i svemu što ti i tvoja obitelj činite za druge! <3

  Reply

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *