Preporuka slikovnica za djecu 6.dio

Matilda nikad ne odustaje

Slikovnica “Matilda nikada ne odustaje” bila nam je iznimno potrebna ovaj tjedan, a sigurna sam da je njena pouka lako iskoristiva u mnogim situacijama s kojim se djeca susreću. Naime, glavnoj junakinji odjednom se svijet okrenuo naglavačke. Iako se izvana ništa nije promijenilo, sve joj je odjednom postalo teško i prepustila se tomu da ne čini ništa. No odjednom je ugledala bubamaru prevaljenu na leđima koja se uporno trudila uspraviti. Što je uspjela i nakon čega je odletjela. Taj prizor je duboko zamislio Matildu i motivirao ju da i sama ne odustaje. S novom hrabrošću i odlučnošću pristupila je raznim situacijama i doživjela uspjeh što ju je dodatno potaknulo da ne odustaje u svojoj novoj odluci! Slikovnica je iznimno bogata detaljnim ilustracijama koje svakako pomažu djeci da se dublje uvuku u priču i poistovjete s Matildom i njenim osjećajima. 

Od sivih ilustracija koje dodatno pojačavaju Matildine osjećaje straha, bezvoljnosti i tuge do šarenih ilustracija koje dodatno dočaravaju njene pobjede nad strahom, odlučnost i osjećaj ponosa. Čitajući slikovnicu, također smo natuknuli kako je i u našem hodu s Kristom od presudne važnosti naša voljnost i odlučnost da ne odustajemo čak i kada nam se sve okrene naglavačke kao Matildi, čak kada nam je sve puno teže nego inače i kada nemamo volje. Upravo tada postajemo snažni, upravo tada postajemo bolji u svakom našem aspektu!

 

Nevolje poljskog miša

Slikovnica “Nevolje poljskog miša” nam je omogućila bolji prikaz Očeve Riječi: “Vi ste svjetlost svijeta.” (Mt 5:14) Iako tu rečenicu često iskoristimo u našim molitvama, sada su puno sigurniji u njeno značenje. Našem glavnom liku, mišu, dogodio se niz jako nesretnih okolnosti koje su ga dovele do ruba očaja. No njegov jauk začula je krtica koja mu je, ne dvojbeći, priskočila u pomoć i primila u svoj dom. Pružila mu je sklonište i okrjepu, zauzvrat ne očekivajući ništa. 

No miš se odmah ujutro vratio s darom, duboko zahvalan. Rekao je krtici kako je njen prijatelj i naglasio kako je takav nesebičan čin danas nažalost rijedak. S tom izjavom smo se i mi složili i zato dodatno naglasili važnost da mi budemo to rijetko svjetlo drugima u nevolji. Svjetlo koje će donijeti Isusovu ljubav drugima kroz pomoć, utjehu, okrjepu. Kao što nam je Isus i sam pokazao primjerom dok je hodao Zemljom.

 

Posve Norman

“Posve Norman” je slikovnica koja nas je ovaj tjedan duboko zamislila. Glavni junak priče je Norman kojemu su odjednom narasla prekrasna krila. Letio je poput ptice i prštao od radosti, no kada se trebao vratiti kući odjednom se umjesto radosti pojavio strah. Bojeći se reakcije drugih zbog neuobičajenih krila, odlučio ih je prekriti debelom jaknom. Zbog jakne nije više mogao uživati u svojim omiljenim aktivnostima i udaljio se od svojih prijatelja. Tužan i ljutit u isto vrijeme zažalio je što je ikada dobio krila. No promatrajući ptice, prisjetio se svog leta i radosti koje je tada osjetio i shvatio da mu nisu krila prouzročila tugu i jad, već upravo jakna. 

Uz podršku roditelja, skupio je hrabrosti, odbacio jaknu, raširio krila i poletio. Druga djeca, promatrajući njega, također su odbacila svoje jakne i poletjela zajedno s njim. “Shvatio je da ništa ne znači biti posve normalan.. Ali da je on posve Norman. A upravo tako i treba biti.” je završna misao koja nas je ostavila duboko pod dojmom. U razgovoru sa svojim dečkima, odmah su jasno dali do znanja da i oni imaju nešto što nemaju drugi, te smo zajedno zaključili kako to ne treba skrivati, nego dijeliti s drugima. Jer kakvi god bili, uvijek će biti onih kojima se nećemo svidjeti i koji će se prema nama ponašati ružno. No to ne umanjuje našu posebnost, dapače, povećava je. 

Također, naglasili smo da to što imamo tako blizak odnos s Isusom su najljepša i najveća krila od svih. I da unatoč mišljenjima drugih, unatoč lošim stvarima koje bi drugi činili prema nama ili govorili, mi ne smijemo sakriti svoja krila jer nikada ne znamo kada i gdje ćemo pronaći nekoga komu ćemo pomoći osloboditi svoja.

 

Grlim,

Anja

1
(Visited 61 times, 1 visits today)

1 Comments

  1. Kikica 27/02/2024at10:24

    Super, hvala na preporukama 🙂 💜

    Reply

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *