Slikovnice za djecu 4. dio

Kit koji je uvijek želio još

Slikovnica “Kit koji je uvijek želio još” je predivno ilustrirana priča koja djeci približava neuspjeh pronalaska sreće u svjetovnim zadovoljstvima. Usamljeni kit u sebi je cijelo vrijeme krio talent kojim je mogao usrećiti mnoge, no talent je bio zakopan tugom jer je sreću tražio na krivim mjestima i na krive načine.  Tekst slikovnice, kao i ilustracije lako otvaraju prostor za razgovore o nesvrhovitosti materijalnih bogatstava, istinskoj sreći, otkrivanju vlastitih talenata, kao i pravom prijateljstvu. 

S djecom smo pričali o hrabrosti koju može imati  pojedinac da unatoč opasnosti iznese svoj stav i time zaštiti slabije. Također smo spomenuli kako nam upravo naš predivni Otac u život šalje ljude koji nam promijene kurs života, koji nam pomognu približiti se Njemu, bolje upoznati sebe i odmaknuti se od svijeta.

Dugo putovanje maloga vuka

Slikovnica “Dugo putovanje maloga vuka” jednostavno nas je izula iz cipela kada smo prodrli u njeno dublje preneseno značenje. Obitelj vukova je iznenada izgubila dom, kao i svi mi koji spoznamo da ovaj svijet nije naš dom i da ovdje ne pripadamo. Nakon toga  obitelj vukova kreće na dugo putovanje prema novom domu, kao i mi kada krenemo koračati k Ocu u naš vječni dom. Put je trnovit, puno je prepreka  i planina na koje se trebamo uspeti. I čak kada se izgubimo zbog ponosa (kao naš glavni junak) ili neke druge “vrline”, naš Otac nas susreće kroz razne prijatelje koje nam putem šalje kako bismo odustali od ponosa i pronašli put do kuće. Slikovnica nema puno teksta, ali zato obiluje prekrasnim ilustracijama koje vas uvuku duboko u priču i lako poistovjetio s njenim likovima.

Koala koja može sve

Slikovnica “Koala koja može sve” na živahan i duhovit način prikazuje lijeni život bojažljive koale koja se boji promjene. Kroz tekst i ilustracije jasno je prikazan strah koale koja ne želi napustiti svoj dom, jer se tamo jedino osjeća sigurno. Zahvaljujući prekrasnim ilustracijama i jednostavnom tekstu djeca se lako mogu razumjeti koalu i njene osjećaje, ali i poistovjetiti se s njenim strahom. Vrlo lako se s djecom mogu povesti razgovori o lijenosti, strahovima koje njih koče, promjenama koje se sami boje napraviti, ali ih i osvijestiti da im upravo ta lijenost i upravo ti strahovi lako mogu onemogućiti puno veća i ljepša iskustva i prijateljstva, kao što je na koncu ostvarila koala. Također smo spomenuli kako nas ponekad Otac mudro dovede u koštac gdje nam jednostavno pokaže kako zapravo vrlo jednostavno možemo prebroditi strah, naročito ako to činimo s Njim kojemu ništa nije nemoguće.

3
(Visited 73 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *