Problem vodstva u kući

Moderno i Biblijsko ustrojtvo braka ne daje iste rezultate

Već smo puno puta pričali o božanskom ustrojstvu braka koji se uvelike razlikuje od zapadnjačkog svjetovnog koncepta odnosa između muškarca i žene. Za koju od te dvije formule ćete se vi odlučiti, to je na vama, ali statistike pokazuju da kršćanska formula za brak, kada se stvarno slijedi, daje 100% dobre rezultate – zajedništvo, slogu, sreću koja iz toga proizlazi, međusobno razumijevanje i podrška, izgrađivanje, rast i umnožena snaga između muža i žene.

S druge stane zapadnjački svjetovni koncept doživljava svoj ogroman fijasko gdje se gotovo svaki drugi par razvodi ostavljajući iza sebe nebrojene teške rane, razorene obitelji, neizgrađenu i uneređenu djecu koja kasnije plaćaju masne pare za psihologe, itd, itd. Jedan dio onih koji se nisu rastali ostaju u gorkom kompromisu svakodnevice gdje su jednostavno pristali na nešto što u svojem srcu zapravo ne žele. Tek jedan mali postotak je onih koji su pronašli zajednički jezik i način funkcioniranja i koji mogu zajedno stvarati i uživati u životu, no oni su realno toliko rijetki da ih svatko od nas zna eventualno na prva dva prsta jedne ruke.   Iz ove perspektive nekako je jasno zašto tako javno i odvažno zastupamo božansku formulu za brak i zašto instituciju braka, koju je Bog osmislio, dižemo visoko na prijestolje i dajemo joj pripadnu čast svetosti. Važno je da u svojim srcima čuvamo, štitimo, branimo i hranimo naš brak kao nešto najsvetije što nam je povjereno. Ako brak štima, onda sve ostalo sjeda na svoje mjesto. Ako brak ne vrijedi, sve se oko njega raspada. Brak je kao epicentar svega što muž i žena mogu zajedno stvoriti, a u samom središtu bi trebao biti Bog. Drugim riječima, odnosno još jasnije rečeno, odnos između njih dvoje treba biti tako uređen kako je Bog odredio u Svojem planu za muškarca i ženu a kojeg je zapisao u Svetom Pismu. Kada je brak tako uređen, onda se maksimalan blagoslov može iz njega izliti na njih i sve koji su njima povjereni.

Borba protiv unutarnjih neprijatelja vašeg braka možda nije tamo gdje se ju očekivali

Stoga, muškarac i žena će se morati uključiti u borbu protiv vanjskih, ali i unutarnjih neprijatelja njihovog braka. Možete biti sigurni da će Sotona pokušavati na sve perfidne načine unijeti razdor između vas dvoje. To vam je sigurno kao što je sigurno da će Sunce ujutro izaći na horizontu. No, budite sigurni da će vas možda najviše razdvajati vaša neusklađena unutrašnjost, vaše palo biće i nedostatak Ljubavi u vašem srcu koje neće imati snagu za promjenu, ni za razumijevanje  i oprost. Bit će potrebno jako puno molitve, zaklinjanja za snagu, poniranja u Riječ Božju i upute za ljubav prema bližnjem da vi pobijedite u sebi sve ono što radi protiv vašeg braka i da prekrijete milosrdnim velom sve mane koji se očituju s druge strane. I tako uzajamno jedan s drugim, jedan za drugoga i uvijek vas dvoje protiv svega što izlazi na vas.

Mislim da je najteža lekcija da žena nauči kako prepustiti vodstvo u kući. To je i inače najteže palom biću koje u svojoj suštini želi vladati i kontrolirati druge oko sebe, no ovdje je posebice uređena bračna struktura na način gdje nema pregovora i dogovora oko toga tko će voditi obitelj. Bog je odredio da to bude muž. I ako je On tako odredio, onda žena sebi ne smije dozvoliti da se upliće u tu odluku, jer time direktno sve izokreće naopako i njihova obitelj gubi mnoge, mnoge blagoslove. Drugim riječima, kad se žena bori protiv vodstva svoga muža u njihovoj obitelji, ona se bori protiv Boga koji ga je tamo postavio, time protiv Ljubavi koja ih spaja i ako iskreno i pomno promotri, kada ona to čini ona gasne osjećaj bliskosti među njima i stvara veću razdaljinu između njih dvoje. Muž tada ostaje po strani i odvaja se od nje, a to sigurno nije bio dio njezinog plana. I tako u  toj spontanoj akciji i reakciji žena to opet i iznova ponavlja i tek rijetko kada počne uočavati obrazac koji se tu stalno ponavlja. Kad god se ona počne s mužem boriti za vodstvo unutar kuće, nastane svađa i kaos, ili dobije muže koji se slomi, izgubi inicijativu i mušku prirođenu snagu i obuće papuče na noge na kojima piše “Da draga” a u svojoj suštini ona ne voli takvog muškarca. Mislim da svaka žena u svome srcu sanja da ima nekog čvrstog, odlučnog muškarca na kojeg će se ona moći cijela osloniti i prepustiti se njegovoj mudrosti i snazi.

E, sad, ja znam da takvih muškaraca više gotovo i da nema (prvenstveno zato jer već nekoliko generacija ne odgaja dečke da postanu muškarci), no ima onih oni koji su predani Kristu i u kojima još možete pronaći potencijal da se izgrade u Božjeg muškarca. No, i ovo vam se neće svidjeti, oni se nikada neće imati PRILIKU izgraditi u takvog muškarca bez da se vi maknete s čela obitelji i prepustite mu tu ulogu koju mu je Bog odredio. Tek kada svaka figurica sjedne an svoje mjesto, tek tada će taj mehanizam moći početi dobro funkcionirati. Hoće li on onda donositi i dobre i loše odluke? Apsolutno. No, teret kojeg je on tada preuzeo od Boga kao netko tko je na čelu i time odgovoran za sve koji stoje iza njega, će ga itekako užurbano izgraditi. Stoga, stvarno je imperativ da mu prepustite tu ulogu. Radi njega i svega što on ima priliku postati, radi cijele obitelji koja će time samo profitirati, radi blagoslova koji će se izlijevati na obitelj zbog božanskog sklada između muža i žene, radi vas samih, jer ste prestale same raditi protiv sebe.

Odbacite svjetovne koncepete o “slobodi”

Morat ćete zaboraviti na sve današnje feminističke ideje i borbe za tobože neku slobodu koju vam ta ideologija daje. Nema tu nikakve slobode, a ni sreće za život u dvoje. To su smislili ljudi čija su srca protivna Božjem uređenju, time su pod utjecajem Sotone i time plodovi te ideologije (koja je usput rečeno toliko raširena i infiltrirana u razmišljanje zapadnog svijeta) su zapravo vaša osobna nesreća i slomljeni brakovi. Znam da sam ovdje izrekao za neke žene teške stvari, ali ako još jednom pročitate gornje retke vidjet ćete  da se ovdje borim za vaš skladan brak a protiv svega što na njega izlazi, unutarnje i vanjsko. Ovdje govorimo o unutarnjim neprijateljima vaše veze.

Imam jednu prijateljicu i sestru u Kristu nevjerojatnog kalibra. Poduzetnica, glazbenica,majka troje djece, izrazito produktivna i stvaralački jaka žena, vodi svoju firmu s preko 10 zaposlenih, pokreće mnoge društveno koriste projekte i aktivna je u svojoj crkvi i zajednici. Žena koja je zaista postigla zadivljujuću karijeru i ostvarila se na svakom polju života. Kad sam je jednom pitao o njihovom odnosu u braku i tko vodi obitelj, zadivio me njezin odgovor. Rekla je nešto u stilu: Ja sam u jednom momentu shvatila da ću ja morati njemu prepustiti vodstvo nad obitelji i dati mu povjerenje da će on to raditi bolje od mene. I tako sam i napravila. I brak koji je do tada trpio, počeo je cvjetati i sve je oko njih postalo puno plodonosnije.

Isto se dogodilo i s našim brakom. Unatoč stvarno velikoj ljubavi koju smo imali jedno za drugo, mi smo zapeli oko konstantnog natezanja oko vodstva u obitelji. Kod bilo koje važne odluke mi smo stalno raspravljali i nije se nikad znalo čija će biti zadnja. Svađe su padale i oko najmanjih, beznačajnih sitnica. Ona se jednostavno uplitala u sve, no činila je to nekako spontano i jer je osjećala odgovornost da to mora činiti. No, nije znala da time uništava našu vezu i da meni nikada ne daje priliku da se razvijem. Sve do jednog dana kada joj je bila objavljenja Riječ i kad smo oboje naučili kako Bog vidi da bi brak trebao funkcionirati. Onda se srušila ta ideja o konstantnoj kontroli svega što ja radim  i ona se povukla iz vodstva obitelji i prepustila drugom palom biću da vodi. Ne zato jer ona osjeća da bi ja to radio bolje, nego zato jer to Riječ kaže i zato jer je vjerovala da Bog zna bolje. 

Jednom kada je vidjela da takvo njezino djelovanje radi štetu, više nije željela to činiti i prepustila je kormilo meni. Idućih nekoliko godina gledala me kako donosim dobre i loše odluke, no taj teret odgovornosti za obitelj koji je sjeo na moja leđa me sve više izgrađivao da donosim sve bolje i bolje odluke. Još se jedna zanimljiva situacija dogodila. Odluke koja bi ona na početku procijenila da nisu bile dobre, su se u većini slučajeva kasnije pokazale kao dobre. I tako se ona naučila nasloniti na mene i upravo u tom prepuštanju ona je pronašla slobodu za koju nije ni znala da postoji. Rasteretila se kao majka i kao žena, jer je spoznala (ne nužno uvijek osjećala) da je u sigurnim rukama. Počela je razumjeti teret koji je sada na mojim leđima i počela mi je davati podršku i snagu da se s time mogu nositi. Odjednom, osjećao sam kako netko meni prevažan stoji iza mene i podiže me, vjeruje u mene, daje mi snagu, moli za mene, voli me i trpi moje mane i svime time čini me boljim čovjekom. Njoj takvoj dao bi sve na ovome svijetu i za takvu ženu i takvu obitelj svaki pošten muškarac će se prelomiti i dati im sve.

Vjerujte mi kad vam kažem, puno je teže stajati naprijed, ispred cijele obitelji, na braniku gdje svaki kamen doleti tebi u prsa i glavu. Ali kad cijela obitelj stoji iza mene i daje mi podršku da čvrsto držim tu ulogu, te kad znam da je Krist s nama i mi smo u ustrojstvu koje osigurava najveći blagoslov, to je nešto potpuno drugačije. Hvala Ti Isuse!

U nastavku vam ponovno kačim jedan nastavak podcasta koji smo snimili za našu grupu Bračno zajedništvo gdje idemo svaki tjedan zadnje četiri godine i gdje predano učimo sve o braku i odnosu između muškarca i žene. Podcast će vam dati spontaniji uvid potkrijepljen s više svjedočanstva o svemu što vam ovdje pišem.

Mudri budite,

Frano

1
(Visited 45 times, 2 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *