Kako mu pomoći da uspije?

Razmišljam već danima otkud krenuti s pisanjem i iz kojeg kuta krenuti da bi me čula i poželjela se otisnuti u smjeru ovoga o čemu ću ti pisati. Baš mi je jako stalo da me “čuješ“. Frano je na blogu prilično iscrpno pisao o ulozi muškarca u obitelji i odgovornosti koju ona sa sobom nosi, snimili smo i nekoliko vrlo kvalitetnih podcast epizoda na tu temu.  Iako sam znala da dolazi vrijeme kada ću ti pisati o tvojoj ulozi u braku htjela sam da prvo čuješ na što je tvoj muškarac pozvan i koliku odgovornost nosi pred Kristom za sebe, tebe i vašu djecu. Ako već nisi, skokni na kategoriju Muškarac u Kristu.

Iako je Frano već poprilično „zagrebao“ u ulogu žene u tom procesu, već me neko vrijeme nutka da preuzmem inicijativu ovdje jer ćeš se ti osjećati bolje i biti spremna čuti „više“ kada ti ja kao žena budem pričala iz pozicije one koja je proteklih nekoliko godina aktivno prolazila kroz proces zauzimanja Bogom uređene uloge žene u braku. Najkraće rečeno, da bi tvoj muškarac uspio ti ćeš prva morati napraviti nekoliko ozbiljnih zahvata na sebi. Znam da je ovo danas vrlo nepopularno mišljenje, pa evo taman smo se emancipirale što sad opet?  No, veliki je problem u tome što u procesu emancipacije nismo za osnovu uzeli Riječ Božju i tako nas je po ne znam koji put nešto što se činilo kao dobar i potreban put, skrenulo s pravog puta, Božjeg puta.

Ispravo shvaćanje pojmova podložnost i pomoćnica

Kroz naredne tekstove koristit ću neke pojmove koji ti  vjerojatno neće sjesti na prvu. Podložnost i pomoćnica. Razlog tome je što vjerojatno do sada nisi čula biblijsko objašnjenje ovih pojmova, već uz njih vežeš neka negativne konotacije, negativna iskustva, te ti posljedično zvuče religiozno, šovinistički i “zatucano”. Takva kriva shvaćanja nagrđuju Očev naum, iskrivljuju sliku o Očevoj ljubavi i odvraćaju ljude od Boga. Ovi pojmovi ne stoje tu da bi te degradirali kao ženu i učinile te inferiornom.

I reče Jahve, Bog: “Nije dobro da čovjek bude sam: načinit ću mu pomoć kao što je on.” Postanak 2:18

Oni su tu da te spase, sačuvaju tvoj brak i zaštite tvoju djecu. Ti i tvoj muž ste jednako vrijedni pred Bogom i obje vaše uloge su jednako svete. Jedino ispravnim shvaćanjem ovog možete uspjeti. Vaše uloge su jednako svete. Jedino ispravnim shvaćanjem ovog možete uspjeti.

Ispravno shvaćanje uloge muškarca i žene u braku

Žene budite poslušne svojim muževima. Kao što je Krist glava Crkvi neka muž bude glava ženi

Efežanima 5: 21-24

Božanski je uređeno i zamišljeno da muškarac bude glava kuće i da vodi svoju obitelj. Njemu je od Boga dana ta inicijativa. On stoji na braniku vaše obitelji, on je  ona isturena točka koja gleda neprijatelju u oči, straža koja motri na ono što dolazi izvana. Dužan je priskrbiti obitelji sve što je potrebno ne bi li se pored njega osjećala zaštićeno i opskrbljeno. Naši muževi bi trebali biti poput Nebeskog Otac u našoj obitelji, dobri pastiri vjerni i odani svome stadu koje ga slijedi. Oni to duboko osjećaju u sebi. Kada muškarac dobro vodi svoju obitelj, njegova vjera neprestano  raste, on se osjeća korisno, svrhovito, uspješno i ostvareno, što mu daje još više volje i snage da bude bolji i da služi više. Njegovo polje služenja se tada širi i on može svoje blagoslove proširiti izvan okvira svoje kuće.

Različiti pogledi i mišljenja

Idealno bi bilo da ste vas dvoje potpuno usklađeni u toj viziji, da dijelite iste misli, no u primjeni to gotovo nikad nije tako. Više ili manje razlikujete se u pogledu na stvari što je vidljivo u malim nebitnim svakodnevnim stvarima i onim ozbiljnijim što čini potrebnim da se jedno od vas za početak podloži drugome u njegovoj viziji. Riječ Božja kaže da si to ti. Tvom mužu je potrebna tvoja pomoć da bi uspio u tome. Ne treba mu kućna pomoćnica koja nema pravo glasa. Treba mu hrabra, odvažna, sposobna žena koja će ga podržati u njegovoj viziji, koja će ga znati okružiti, zaštititi, pomoći, poduprijeti i olakšati. Time smo bacili vjerujem jedno novo svjetlo na uobičajeno shvaćanje pojma pomoćnice.

Zašto ja, a on?!

Sada kad smo bacili malo više svjetla na pojmove podložnosti i pomoćnice potrebne da bi mogla dalje „navigirati“ kroz tekstove, ostaje još pitanje ne savršenstva tvog muža. Možda mu se ne želiš podložiti jer smatraš da njegove odluke nisu ispravne. Razumijem tvoju trenutnu zabrinutost, iako moraš biti svjesna toga da ti sa svojim nesavršenstvima nisi baš kvalificirana procjenjivati savršenstvo tvoga muža. Možda je u tebi otpor pri samoj pomisli da se podložiš. Možda misliš da ti ovaj element nemaš u sebi. Izazivam te da se pokušaš sljedeći put kad tvoj muž predloži nešto (bilo što a da nije grijeh protiv ljubavi i ili te potiče na otpad os vjere)  suzdržati od toga da to komentiraš sa ne tako, ne tamo, ne toliko, ne tada. Ako je tvoj muž usklađen s Riječi i smjeran u tome da ispravno vodi tvoju obitelj ništa ne gubiš, rasti će te u Kristu još smjelije. Ako tvoj muž još nije zauzeou svoju poziciju glave obitelji  još će više ovisiti o ovoj tvojoj podložnosti jer mu je potrebna tvoja podrška i ljubav da bi došao do većeg stupnja svjetla i snage. Ako je tvoj muž „dobronamjeran“, ali još nije došao do Krista bit će mu potrebno puno tvoje podrške i ljubavi da se to i ostvari. Stvarno ti je u interesu da ti muž bude prosvijetljen i da čvrsto stoji na braniku vaše obitelji kako bi vas mogao opskrbiti sa svime što je potrebno da bi se osjećali zaštićeno i da bi imala osjećaj da putujete svrhovito ovom zemaljskom stazom. Tvoja podložnost je potrebna da bi on uspio, ali i da bi ti uspjela. Nisi sretna ti držiš kormilo namijenjeno njemu,  dok misliš da je sve na tebi, dok si frustrirana, preumorna i preopterećena. Stvarno ne mora biti tako. Govorim ti iz svojeg iskustva, osobno sam prošla kroz cijeli ovaj proces. Zaista je moguće naučiti prepustiti se i dopustiti njemu da vodi, dopustiti mu da se razvije i usavrši u tome i zauzme tu Bogom uređenu poziciju glave obitelji. Kao što si ti potrebna njemu potreban je i on tebi. Potreban ti je da ti vodi prema potencijalu kojeg možeš ostvariti u Kristu, Božja Riječ kaže da je njegov zadatak da te posveti , očisti i izgradi kroz Riječ. Nećeš uspjeti sama.

Zašto bi trebala ozbiljno razmisliti o ovome?

Više je razloga zašto bi se trebala započeti ovaj proces u sebi. Kao prvo, ne želiš biti u tom stanju zbog sebe. Stanja frustracije, ljutnje, zamjeranja, suptilne i otvorene manipulacije i borbe za moći nad tvojom drugom polovicom paklena su stanja. Koliko paklena možeš razumjeti jedino onda kad ih jednom nadvladaš pa s gnušanjem budeš gledala unatrag. Drugo ne želiš to raditi čovjeku s kojim si odlučila provest vječnost. Ovakve tvoje reakcije u  tvom muškarcu izazivaju stanja ljutnje, frustracije prikrivene i otvorene agresije i osjeća se prevareno, tada najčešće gubi inicijativu i povlači se. Treće i najvažnije vjeruj mi ne želiš takva pred Krista. S tom potrebom da se neprestano umećeš i upravljaš svojim mužem direktno se suprotstavljaš Kristu, jer je tvoja podložnost mužu zapravo tvoja služba Kristu. I ovaj najintimniji odnos s tvojim mužem na vidjelo izvlači sve ono čega se želiš riješiti. Ovaj proces je kako ću ti u narednim tekstovima otkriti zapravo proces između tebe i Krista. Tvoj muž je u ovom procesu tvoj „sparing“ partner, poligon za vježbanje koji će ti pomoći da izađe iz tebe sve ono što je u ovom procesu potrebno nadvladati. 

Otkud krenuti?

Morat ćeš se riješiti potrebe da se umećeš u njegov slijed misli i pokušavati ga promijeniti. Morat ćeš Morat ćeš ga prestati gledati kao nekog tko je manje upućen, sposoban, tko ne vidi dobro za razliku od tebe. Nekoga kome sve treba dodatno pojasniti, uputiti  i točno mu reći kako se nešto treba raditi, a kad to krene raditi dodatno ga usmjeravati i ispravljati. Morat ćeš jednostavno utihnuti da bi mogla čuti njegovo srce, zašto želi to što želi i zašto radi stvari na određeni način. Dati mu priliku, prilagodit se i otvorit sebe za mogućnost da on zna bolje. Dok god u tome ne uspiješ među vama će se nastaviti voditi neprestana borba za vlast i nećete uspjeti postići istinski sklad na koji ste pozvani.

U sljedećem nastavku pišem ti o tome kako utihnuti da bi mogla čuti muževljevo srce, kako bi  saznala zašto želi to što želi i zašto radi stvari na određeni način. Do tada te ostavljam u proširenom prijevodu stihova iz 1 Petrove 3:1,2 koje su mi od trenutka kad sam ih čula prije četiri godine potpuno osvojili srce i mobilizirali sve moje snage u tom pravcu.

„na isti način, vi žene, budite podložne svojim vlastitim muževima (podređene, ne kao inferiorne, nego iz poštovanja prema odgovornostima koje su povjerene muževima i njihovoj odgovornosti prema Bogu, i tako surađujući s njima)..“ „…morate osjećati odanost i poštovanje, cijeniti ga-častiti, uvažavati, nagrađivati, hrabriti ga i jednostavno ga voljeti i uživati u njemu“.

Budi mi osnažena♥

Tereza

 

 

 

6
(Visited 313 times, 1 visits today)

7 Comments

 1. Danijela 03/12/2023at18:06

  Draga Tereza, hvala ti na inicijativi i ovoj temi koja je toliko važna za naš život, uspjeh i opstanak obitelji i odgoj djece, posebno naših djevojčica.

  Kada razmislim, u svom odrastanju nikad nisam čula od žena uz koje sam rasla, riječi pomoćnica, pomoćna, a kamoli podložna. Nisam znala da je to zapravo pozicija koja me čeka iza uloge supruge u obitelji. I kada sam se po prvi put susrela s tim terminima kroz Riječ koju sam čula od nadahnutog sluge Božjeg sa svojih otprilike 33 godine, pitala sam se zašto mi to nitko nikad nigdje nije rekao.

  Moja baka koja je bila kućanica je jednom jedinom prilikom rekla, imat ćeš jednog dana muža i peglat ćeš mu košulje, dođi da ti pokažem kako. To je zapravo sve što sam ikad čula vezano za moju pomoćnu ulogu. A ona je toliko više od toga, kao što kažeš, ta uloga je sveta i bitna, jednako kao i muževljeva funkcija upravljanja. Bez jedne ili druge i njihovog ispravnog, istinitog razumijevanja i življenja, brak nema svoju istinsku svrhu, nemoguće je ostvariti sklad i sreću kao posljedicu ispunjenja u ulogama muškarca ili žene.

  Kada sam prvi put čula da je moja uloga pomoćna, učinilo mi se to razumljivo i logično i nisam imala otpor na prvu, no tek kada sam počela primjenjivati podložnost mužu vidjela sam u sebi koliko je velik otpor protiv toga i nesvjesno sam činila sve kako bi to izbjegla. U meni je bila usađena kriva slika o muškarcu, definitivno ne slika da je on taj koji vodi. Sve situacije su ukazivale na to. Želja da se ostvaruju moje želje, moji planovi u danu, a s druge strane otpor kada treba proslijediti njegovu inicijativu i ideju, vodstvo. To je uvijek bilo tako, osim kada bi meni odgovaralo da bude po njegovom ili kada bih imala svijetle trenutke, pa bi sve jednostavno pustila i samo proslijedila.

  Uočila sam ogromnu razliku u tome, kada bih se voljno prepustila vodstvu mog muža, bila bih iznutra u dubokom miru i sve bi teklo među nama. Dok je u suprotnom situacija bila toliko napeta da bi cijelo vrijeme zapinjalo i sve bi stalo dok se problem ne riješi, a uglavnom bi ostajao “u zraku” jer nismo razumjeli što se događa i svatko je imao osjećaj da je u pravu i da jedan ne razumijemo drugoga.

  Sa Svjetlom i razjašnjenjima uloge žene, došla je i spoznaja gdje griješim i gdje radim štetu sa svoje strane prema svome braku, razumijevanje zašto je podložna uloga put za mene kao ženski spol, a sa time i prihvaćanje te uloge koju sam zatim počela sve više i živjeti.

  I mogu reći da je ova uloga sve, samo ne inferiorna, da kroz nju, u zajedništvu s Bogom žena ostvaruje sve ono za čime dubinski žudi, biti istinski voljena, ispunjena, u snazi, zaštićena, opskrbljena, stabilna i uspješna, a to je i volja našeg Oca.💜

  Reply
  1. Lidija Saftić Ožbolt 04/12/2023at10:17

   Draga Tereza, toliko sam sretna da si pokrenula ovu vrlo vrijednu i blagotvornu inicijativu koja, iz perspektive jedne žene s slojevitim dubokim i sveobuhvatnim iskustvom u temi, na jedan divan ohrabrujuć i vrlo nježan a opet izravan i jasan način predočava ozbiljnost problema u ženi a ujedno pružaš rješenje koje si i sama isprobala s velikim uspjehom. Rješenje je u Riječi Božjoj koja uvijek garantira uspjeh ukoliko ju uzmemo kao jedinu mjerodavnu za rukovođenje te ju besprijekorno poslušno izvršavamo. Ti mi ju kroz svoje divne osvrte još više približavaš te mom srcu bivaju sve življe i jasnije, “bliskije”….otkrivaju zapravo pravo neistraženo bogatstvo koje leži u ulozi žene i koliko blagoslova može proizići samo iz toga da ju prihvatimo s ljubavlju prema Bogu, i prema partneru u kojem čuči zbilja velik velik potencijal. Nakon svih neuspjeha na polju braka, veza i ljubavi kada sam bila u “mraku” bez Krista i sama sva puna ukrivog ne shvaćajući uzroke i razloge…. Ja naprosto sada uživam u toj novootkrivenoj ulozi te svim mogućnostima koje pruža taj Božji prekrasan i čaroban kaleidoskop Ljubavi te kakve sve manifestacije baca ne samo u braku nego na cijelu okolinu…Napokon uživam biti žena i uživam u muževnosti svoga muža koja raste u Kristu…a sve to zahvaljujući ovom nauku. Nema braka I ljubavi bez Boga…to mi je pokazao Isus i ovaj nauk. Hvala ti na tvom divnom srcu koje tako nesebično i velikodušno otvaraš kao i tu svoju bogatu riznicu znanja i iskustva koje vjerujem će pomoći svim ženama dobre volje. Svi žude za pravom ljubavlju i blagostanje u braku…pa evo spasonosne prilike da se nešto promijeni u ovom svijetu gdje se ljubav potpuno ohladila našom krivnjom.

   Reply
  2. Alma 04/12/2023at11:06

   Hval puno na ovom tako vaznom tekstu, Tereza. Kad bi u skolama bilo “domacinstvo” s ovom temom, mogu zamisliti koliko djece bi odrastalo u divnoj obitelji, koliko blagoslovljenih brakova, umjesto konstantne borbe i bjezanje od odgovornosti, koliko zadovoljnih, Bozjih zena u svojoj “misiji” u svom domu.
   Svjesne da ovo sve mozemo i hocemo postoc kad vidimo koja je Bozja volja i zadatak za nas. Ogroman zadatak i odgovorna uloga, puno vise nego “sve mogu sama, jer sam sposobnija”.
   Ako nam je i dana “sposobnost”, dana nam je za sluzenje svom muzu, svojoj obitelji pod Isusovim vodstvom.
   Kad bi samo znale mlade djevojke koja je to milost: gledati lice Bozje kad si sa svojim partnerom. Sve je onda blagoslovljeno. I kuca, i djeca, i financije, i rastemo u svakom smjeru.
   Jos uvijek ucim ovo, a ovakvi postovi su zlatno kamenje postavljeno za mene.
   ♥️

   Reply
 2. Anja 04/12/2023at11:00

  Toliko mi je žao u nekim trenucima jer ovo znanje nisam imala od samoga početka, a onda mi ponekad bude drago jer vidim kontrast u našem braku, kako je naš brak izgledao prije i kakav je sada. Još uvijek nismo uspjeli, ali snažno grabimo prema tamo i sve više se usklađujemo. Prije smo živjeli u svakodnevnim sukobima, nadmetanjima, razmiricama, nerazumijevanju, nestrpljenju i, konačno, neljubavi. Jer je svatko smatrao da je njegov stav ispravan, da je u pravu, da vidi i zna bolje. Javlja se ljutnja, frustracija, hladnoća, razdvojenost (ne samo fizička) i takvi periodi su jako teški i bolni. Jer ne znaš izaći van, jer ne znaš koju promjeni trebaš napraviti da napokon izađeš iz tog začaranog kruga. Sve male promjene su uglavnom bile površne i nisu donosile nikakvu konkretnu promjenu, a nerijetko su prouzročile i veću štetu. Tek kada spoznaš taj odvojeni zli entitet u sebi, kada spoznaš kako upravlja tvojim emocijama i mislila i kada ti se želudac počne okretati zbog spoznaje, onda sve krene nabolje..

  U početku mi nije bilo lako čuti da sam tvrđa duša i da mi je zbog toga potrebna ova uloga. Zbog toga mi je Otac, iz Svoje Ljubavi i iz Svoje mudrosti namijenio žensku pojavnost. Negdje sam duboko u sebi smatrala da sam bolja, da osjećajnija, ispravnija.. I zahvalna sam jer sam spoznala koliko daleko sam bila od Svjetla i istine i da imam mogućnost zaputiti se ispravnim Putem i promijeniti svoj život i život svoje obitelji.

  Kada dopustiš mužu da slijedi svoju nutrinu, da slijedi Krista bez da mu ti podmećeš nogu svojim različitim mišljenjima, stavovima, preispitivanjima, on zaista dobije krila. Osjeća se snažniji, samopouzadniji, motiviraniji za činiti ispravno, dobro i ljubavno.. Onda je taj brak predivan, onda je taj brak pravi primjer za djecu, onda je taj brak svjetlo drugima. Hvala Ti Isuse jer si nas na to pozvao! ❤️

  Reply
 3. Kate 09/12/2023at10:55

  Čitajući post sam se vratila u vrijeme kad sam se prvi put susrela i upoznala ovu pravu Božju viziju za muža i ženu u braku. Kad sam shvatila da za opstanak i preživljavanje u svijetu IPAK ne moram bit u onom kalupu krute i hladne žene koja je sama sebi dovoljna i najbolja jer muškarci su “i tako glupi i nesposobni”(nisu!), da se ne moram borit protiv onog koga samo trebam voljet… ja nesavršena, njega nesavršenog. Kako je ljepše i lakše kada odlučiš odbacit to teško žezlo svoje vladavine nad drugim bićem.

  Tek kad sam pokušala promijeniti to što se po inerciji umećm u sve njegovo, unutarnje i vanjsko, promijenit to unutar sebe što želi njime upravljat k’o autićem na daljinski, sam zapravo shvatila koliko je jako to ukorijenjeno u mom biću i da neće to samo tako ić. Tu je bio tek početak puta koji još uvijek traje i imam još puno toga za proć, ali isplati se jer zbog ovoga je nama po doma dobro, sretni smo i volimo se, rastuće više, daleko smo od cilja ali putujemo, zajedno, sve ujedinjeniji i oduševljeniji time što imamo jedno drugo.

  Znam u kojem bi razorenom stanju duše bila ja, moj muž, naš brak da nisam odlučila odbacit svo naoružanje za ubijanje “neprijatelja”. Koliko bi fizički i psihički bila razboljena, opterećena, frustrirana…  što se i događa ženama koje nose projektile za uništenje u svojim rukama, umjesto da nose i čuvaju kao najvrijedniji dar od Boga, to srce muškarca, koji im se dao na oltaru u povjerenju.

  Još uvijek se dogodi da u slabosti i nepromišljenosti bacim koju bombu u kuću, ali to više nije dugometražna ratna drama po kući nego scena koja je pobjegla iz A JE TO crtića, a zajedničko pospremanje nakon detonacije nas samo povezuje još više pa smo idući put bolji.

  Zahvalna sam, jer sam saznala na koji način, kao žena, zapravo pripadam u Božju sliku života. Kad znaš možeš se i uskladit s time. A srce se umiri jer skužiš da je i ono naizgled loše dio Božjeg Plana u kojeg samo trebaš uć (ovdje kao žena Kristu po volji) i sve će bit uredu. Stvarno hoće! I to je jedini put kojim dolazimo do zajedništva i sklada u braku kojeg svi žudimo. I zato ovo o čemu govoriš smatram neprocjenjivim.

  Kako si i rekla: “JEDINO ispravnim shvaćanjem ovog možemo uspjet”, zato hvala ti Tereza što pomažeš ženi da postane žena.

  Neka Isus blagoslovi tebe i svaki tvoj idući post, znam da hoće.

  Reply
 4. Ivana 19/12/2023at10:14

  Hvala Tereza što govoriš o ovoj temi, svaka žena bi to trebala pročitati i dobro o svemu navedenom promisliti te napraviti promjene u svom životu.

  Dakle, s pojmovima podložnost i pomoćnica sam se susrela prvi puta tek kada sam ušla u vezu s mojim mužem i krenula ozbiljnije razmišljati o svojoj ulozi žene u braku.
  U početku sam se borila s razumijevanjem i prihvaćanjem podložnosti jer sam to smatrala inferiornom ulogom. No, kroz vrijeme i otvorenost za primanje Božje Riječi kroz Čistu Istinu, shvatila sam da podložnost nije inferiorna, već bitna prateća uloga, o kojoj mnogo ovisi.
  Najbolja slika toga bi bila ples muškarca i žene. Muškarac mora voditi, a žena pratiti njegovo vođenje da bi taj ples izgledao skladno i lijepo te da bi u potpunosti uživali u njemu. Ako bi plesačica odlučila voditi, a ne pratiti, spoticali bi se i unakazili plesne figure zbog čega bi zasigurno uskoro morali prestati plesati. Slika je jasna kao dan!

  Pojam pomoćnice mi je bio puno bliži jer po prirodi volim pomagati pa mi je spoznaja o tome da sam mu potrebna kao pomoć bila samo radost.

  No, kada sam ušla u svjesno praćenje uputa za žene iz Sv. Pisma, pokazalo se baš to o čemu su već žene komentirale. Djelovati u skladu s uputama nije bilo ni malo lako jer nepodlaganje je bilo duboko u mojoj prirodi i na skoro svaku inicijativu muškaraca djelovala bih odmah instinktivno, ne dopuštajući sebi da promislim prije te bih na kraju ispala “odmoćnica”. Točno ono: prvo pucaš, onda postaviš pitanja i posljedice toga su bile razdor i velika muka s obje strane.
  Najviše me sablaznilo kada sam shvatila da se smatram boljom, pametnijom i ispravnijom.

  Kada sam prihvatila činjenicu da smo oboje nesavršeni i nastojala umrijeti za svoje ideje, mudrost moga muža, dana mu od Isusa, nas je tada dovela u blagostanje, radost, ljubav i zajedništvo. A u trenucima kada bi on pogriješio, a ja sam ostala u ulozi podložne žene, on bi vrlo brzo uvidio pogrešku i ispričao se ili ju ispravio (bez da sam mu išta govorila).

  Bog je znao što radi kada je dodijelio ulogu upravljanja mužu, a pomoćnu ulogu ženi.

  Neka si blagoslovljena u svakom ovakvom nastojanju! :*

  Reply
 5. Klara 16/01/2024at18:00

  Hvala ti Tereza za ovako iscrpan i kvalitetan post❤️
  Kad sam ga pročitala imala sam duboku želju u srcu da sve žene na svijetu pročitaju ovaj post i da saznaju pravu istinu o tome što znači biti podložna žena, koja je zapravo uloga žene u braku i koja je uloga muškarca u braku te koliko je važno da to zajednički funkcionira i da je svatko na svojoj poziciji.
  Nakon sedam godina braka i troje djece, moram priznati da mi je bilo prilično teško prihvatiti istinu jednom kad sam se susrela s njom, pogotovo zato što sam smatrala sebe odličnom ženom koja drži kuću u redu, posvećena sam djeci, ručak je na vrijeme i činim sve da bi mom mužu bilo ugodno… naravno dokle god je meni pasalo, a čim bi se pojavila situacija koja meni ne bi pasala odmah bi krenula paljba, napadi na muža, emotivna manipulacija, svađa i tako dalje… sada kada gledam retrogradno vidim koliko sam imala loše mišljenje o svom mužu, koliko sam ga zapravo omalovažavala smatrajući sebe boljom i ono najgore koliko sam samo puta od sebe radila žrtvu.
  Hvala Isusu da je došao ispravan nauk u moj život, ova istina koju si napisala, jer bih bez ovoga propala, a znam da 99 posto žena u ovom svijetu ide u tu propast jer su svezanih očiju od svoje pravednosti baš onako kako sam ja bila dok nisam ovo čula. Svjesna sam da promjena nije jednostavna ali je toliko lakše kad vidiš da je moguća i da je Isus na tvojoj strani, zato što je On zamislio za tebe tu ulogu pomoćnice, podložne žene i On te kroz to želi dovesti do sebe i želi da ostvariš puninu Njega u sebi… a što je najbolje brak zaista počne funkcionirati kad ti stvarno ovo sve staviš u primjenu, nama jest profunkcionirao i iz dana u dan uživamo više blagoslova i više bračne sreće, a ono što se promijenilo i još se mijenja (čitaj namješta na Bogom danu poziciju) u našem braku sam ja…

  Zanimljivo je da su skoro svi parovi na ovom svijetu relativizirali te probleme i rade se iz njih šale i smatraju ih normalnima, a nitko nije zapravo ušao u dubinu njihovog uzroka i rješavanja problema, neki su došli prilično blizu ali su opet promašili bit, baš radi toga što si napisala: emancipacija, omalovažavanje žena… ali kad pogledaš “iza kulisa” uopće se o tome ne radi. Radi se o tome da u Božanskom redu i u Božanskom naumu muškarac i žena u braku imaju svoju ulogu i da jedan i drugi trebaju biti u njoj, a jedan se konstantno umeće u ulogu drugoga i sabotira ga te na taj način uništava bračnu sreću. A to je žena.
  Izdvojila bih tvoju rečenicu koja mi je najviše zasvijetlila:
  “S tom potrebom da se neprestano umećeš i upravljaš svojim mužem direktno se suprotstavljaš Kristu, jer je tvoja podložnost mužu zapravo tvoja služba Kristu.”
  Rekla bih da je ovo centralna istina koju mi žene moramo usvojiti jer ne možemo mi biti podložne i ugodne Kristu, dokle god nismo u pravilnoj poziciji u odnosu na svog muža…
  Hvala ti od srca za ovaj post, baš se molim da bude nebeska hrana i pomoć nekoj od žena na ovom putu prema Nebu, meni jest…❤️

  Reply

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *