Zašto bi trebali češće s djecom ispeći kruh kod kuće?

Priprema kruha u našoj obitelji oduvijek zauzima posebno mjesto. S osmjehom se sjećam Franinih  i mojih prvih pokušaja pečenja kruha i  mojih svečanih obećanja Isusu kako neću  brinuti o količini tijesta i ostataka na podu nakon što djeca umijese svoje kruščiće. Sve struganje sasušenih ostataka i pospremanje kuhinje nakon dječjeg kreativnog zanosa isplatilo bi se onog trena kad bi u srcu osvijestila ove važne lekcije na kojima je pritom moguće raditi.

 1. Zajedništvo

Ovom aktivnošću uvijek smo uspjeli još više povećati naše zajedništvo. Ima nešto vrlo opuštajuće i povezujuće u oblikovanju tijesta, pečenju i  blagovanju toplog i mirisnog kruha kojeg smo zajednički pripremili.

 1. Ljubav prema bližnjem

Posebna je osjećaj ispeći štrucu kruha više i njome razveseliti nekog. Djeca su na ovaj način razvijala osjećaj za drugog, ljubav prema bližnjem i radost dijeljenja s drugima.

 1. Pečenje kruha kao prilika za duhovne razgovore s djecom

Treća, no po meni  jedna od najvrijednije lekcija koju možemo prenijeti djeci. Kako djeca rastu, puno više duhovnog blaga mogu pohraniti u svoja srca.  Pečenje kruha kod kuće daje nam nebrojene prilike za duhovne razgovore s djecom. Aktivnost priprema kruha omogućava nam da na vrlo razumljiv način djeci ukažemo na poveznicu fizičke hrane koje potrebuje naše tijelo i one duhovne, naizgled nevidljive, a ipak toliko potrebne toliko potrebne našoj duši. U razgovoru s njima vodimo računa da ih uputimo u ove četiri duhovne stvarnosti.

Duši je potrebna duhovna hrana

Duša bez odgovarajuće hrane gladuje. Ta glad se često manifestira kao jedno nesretno, nezadovoljavajuće stanje i nemir. Ono što duši treba neovisno je o zemaljskom ispunjenju, duša može gladovati usred velikih bogatstava i s druge strane smatrati sebe prebogatoj u najvećoj zemaljskoj bijedi. Mudar je i blagoslovljen  čovjek koji uspije pomiriti ovo dvoje i osigurati svom tijelu i duši ispravnu mjeru jedne i druge hrane.

Duša se hrani kroz Riječ Božju

Čovjek zadovoljava svoju potrebu za duhovnom hranom kroz Riječ Božju, bilo da ju sam čita i promišlja o njoj ili mu je prenosi nadahnuti sluga Božji. Duhovna hrana čovjeku čini prohodnim put uvis budući u sebi skriva duhovnu snagu koja je čovjeku potrebna da se okrijepi, osnaži i nastavi ustrajati u svom sazrijevanju duše

Čovjek često zanemaruje svoju potrebu za duhovnom hranom

Iako se čovjeku duhovna hrana često nudi kroz Riječ Božju, on ju često zanemaruje.  Duša tiho i skromno signalizira tu želju i čovjek ju gotovo uvijek prečuje i zanemari ju, kako bi što hitnije i obilnije opskrbio svoje tijelo. Putem Božje Riječi čovjek upoznaje ljubav svog nebeskog Oca, Njegovu volju i obećanja. Zanemarujući svoju potrebu za duhovnom hranom čovjek nastavlja hodati svojom zemaljskom stazom u neznanju sebe zakidajući za snagu potrebnu da uspješno kompletira svoj zemaljski put.

Čovjekova oholost je razlog zanemarivanja potrebe za duhovnom hranom

Nekima je ovo posebno tešo čuti , no Riječ Božja kaže da je čovjek koji zanemaruje svoju potrebu za duhovnom hranom u svojoj suštini ohol. On se osjeća dovoljno snažan i siguran u sebe i posljedično misli kako mu nije potrebna nikakva dodatna pomoć . Takav čovjek smatra da mu ništa ne nedostaje, on se zadovoljio s onim što posjeduje, ne razmišlja o istinskoj svrsi svoga života i ogromnom potencijau na koji je pozvan.

Tko zna? Možda je baš danas dan kad će te se okušati u pripremi kruha koji se ne mijesi. Za njega će vam biti potrebno nešto više vremena, nwšto više od pola sata biti će vam potrebno za pripremu tradicionalnog irskog kruha. Priprema jednog i drugog kruha je vrlo jednostavana, a rezultat odličan što će sigurno dodatno motivirati vaše male pekare.

Možda će te baš danas pronaći način da ove važne duhovne stvarnosti približite djeci na njima razumljiv način i zajedno provedete vrijeme čitajući Riječ Božju i pričajući u o nekim važnim pitanjima vjere koja djecu zanimaju. Naša preporuka u tome slučaju je ova Obiteljska Biblija u izdanju Verbuma.

Tko zna, možda uspijete zamijesiti i štrucu viška i njome razveseliti nekog. 

Bio bi to baš jedan ispunjen dan, zar ne?♥

U ljubavi, Tereza.

 

 

1
(Visited 85 times, 1 visits today)

2 Comments

 1. Marija 02/11/2023at09:00

  Isus Terezice,

  hvala ti za prekrasnu ideju.

  Lp,

  Marija

  Reply
  1. User Avatar Frano 04/11/2023at17:39

   Hvala tebi draga Marija na javljanju, drago mi je da ti koristi. 🙂

   Reply

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *