Ljetni kamp “Buđenje uspavanih vrlina”

Ovog smo srpnja Frano i ja napokon uspjeli izrealizirati ideju koja sigurno dvije godine čeka na srcu. Organizirali smo petodnevni kamp za djecu pod nazivom “Buđenje uspavanih vrlina”. Kako nam je bilo i koliko smo toga uspjeli prenjeti djeci najbolje će dočarati fotografije u nastavku.

1. dan 

Djeca su se prisjetila svrhe svog života na zemlji što je potpuna preobrazba u Ljubav i upoznali šest vrlina (miroljubivost, strpljenje, blagost, poniznost, milosrđe i pravednost) i naučili ih prepoznati i objasniti u praktičnim svakodnevnim situacijama. Uputila sam ih na to koliko su sretni što već odmalena promišljaju o ovakvim temama i koliko su već tu u prednosti ne samo pred nekim svojim vršnjacima već i čak puno odraslih. Nakon toga zamolila sam djecu da zatvore oči, pronađu put do sobice svoga srca i odaberu jednu od spomenutih vrlina na kojoj bi htjeli dodatno raditi. Pritom su djeca najčešće navodila strpljenje. Nakon užine djecu smo podijelili u dvije grupe. Prva je grupa sudjelovala u pripremi ručka, a druga u drvodjelskoj radionici, nakon čega su se zamijenili. Frano ih je podučavao o vrstama drveća i njihovim obilježjima, načinu obrade drva i vrstama alata potrebnog za obradu drva. Mjerilo se, pililo, “šmirglalo” i ljepilo. Potom su obrađene drvene dašćice lijepili u oblik križića. Aktivnosti su dijelom bile osmišljene na način da ih dijete nije u mogućnosti samostalno izvesti, već da mu je za dovršavanje zadatka bila potrebna pomoć drugog djeteta. Između ostalog djeca su se tako učila, strpljenju i blagosti jedni prema drugima.

2. dan

Djeca su dan započela šetnjom obližnjom livadom. Bila je to prilika da početak dana provedu u prirodi, opuštenim razgovorima i međusobnom usklađivanju. Nakon toga Frano ih je vodio do obližnjeg izvora kako bi napunili spremnike čistom izvorskom vodom. Po povratku kući razgovarali smo o najčešćim uzrocima svađa među njima. Djeca su pritom bila vrlo iskrena i vidjelo se koliko im je značilo kad su uvidjeli da se bore s vrlo sličnim problemima. Radili smo vježbu u kojoj su morali zamisliti osobu s kojom im je teško i onda se izraziti na način, da ne govore protiv te osobe već da pokušaju opisati što se njima događa iznutra i s čime se moraju pritom boriti. Naučili smo da nas u procesu buđenja vrlina ometa naša pala priroda i  neprijatelj naših duša koji nas huška na arogantnost i ne želi da rocesu uspijemo. Razumjeli su koliko je potrebno raditi na uspavanim vrlinama i voditi život ljubavi, no isto su tako uvidjeli na primjerima iz svakodnevnog života koliko je život ljubavi ponekad teško voditi. Život ljubavi od nas traži borbu, no, ne borbu protiv drugih kako je često slučaj nego borbu protiv nas samih. Zapitali smo se zajednički ima li nam pomoći. Djeca su nakon toga pogledala kratak film Austin’s butterfly i došla do zaključka kako nam je pomoć dostupna ako ostanemo ponizni u srcu i voljni se mijenjati. Zadivila me iskrenost s kojom progovaraju u tako zaštićenim uvjetimadjeca  o svojim slabostima i kako su zainteresirani jedni za druge. Naučili su što znači konstruktivna kritika i kako savjetovati ili opomenuti drugog u ljubavi tako da mu to stvarno bude od koristi. Frano i ja smo zaista bili iznenađeni koliko su sada već mudri,britki u izražaju. Na drvodjelskoj radionici djeca su učila strpljenju i preciznosti prilikom bojanja križića. Uvidjevši da smo pritom zakapali radni stol i stolice odlučili smo djeci prepustiti bojanje istih. Priprema ručka i sam ručak bili su ispunjeni spontanim malim duhovnim razgovorima među djecom.Bilo je pravo zadovoljstvo slušati ih i otkrivati koliko su već blaga sakupili u svoja mala srca i mudre glavice. 

3. dan

Kiša nas je odvratila od toga da i ovo druženje započnemo u prirodi. Frano se brzo snašao i iskoristio priliku da djeci pokaže svoj studio i mašu Bokun neba radionicu gdje su djeca   snimila podcast epizodu o svojim doživljaju kampa. Nakon toga nastavili smo razgovor o buđenju vrlina. Ukratko smo ponovili sve što smo do tada uspjeli ugraditi u naša srca. Nakon toga smo razgovarali smo o tome kako možemo Isusu pomoći da dovrši dobro djelo koje je započeo u nama. rješavanja situacije kad već zabrljamo i uvježbavali to u skečebima u paru. Na likovnoj radionici djeca su uvježbavala strpljivost i davanje konstruktivne kritike drugom kroz aktivnost oslikavanja platna. Ključ napretka leži u stavu poniznosti  s jedne strane,koje je spremno primiti kritiku i ljubavnom stavu s druge strane kojem se kritikom nije cilj uzdignuti nego zaista pomoći.

4. dan

Djeca su dan ponovno započela šetnjom obližnjom livadom. Po povratku kući ponovili smo kako u procesu stjecanja vrlina što bolje surađivati s Isusom. U glavnom dijelu naučili smo kako pomagati jedni drugima u procesu stjecanja vrlina. Naučili smo nekoliko super praktičnih trikova, supermoći koje su djeci uvijek na raspolaganju. Djeca su se okušala u crtanju leptira na platnu, radili su u parovima i učili kako na konstruktivan način jedan drugome pokazati na mjesta poboljšanja. Nakon užine djeca su s Franom otišla u posjet obližnjem ribnjaku i mlinu. U ribnjaku su se upoznali s procesom uzgoja pastrva i kupili pastrve za ručak, a u mlinu s procesom proizvodnje brašna. Najzahtjevniji je bio proces pripreme pastrva za ručak, al djeca su to uspjela hrabro odraditi.

5. dan

Zadnjeg dana kampa naučili smo da u procesu stjecanja vrlina trebamo paziti na sebe no isto tako i na drugog tako što mu želimo dobro,da uspije ostvariti jednaku promjenu bića u ljubav. U glavnom dijelu djeca su uvježbavala praktičnih pet koraka kroz koje su uvježbavali samospoznaju,pružanje otpora slabostima i jačanje volje potrebne za rast u vrlinama. U drvodjelskoj radionici bojali su žardinjere izrađene prethodnog dana i u njih sadili cvijeće po želji. Nakon toga organizirali smo zajedničko druženje roditelja i djece i njihovih braće i sestara. Roditelji su nas dirnuli svojim znakom pažnje, svojom zahvalom za uloženi trud i ljubav i fotografijama s kampa. Prepuni dojmova i zahvalni do neba da smo mogli organizirati ovako nešto vrijedno ispratili smo djecu kući.

 

Roditelji o našem kampu

“Wooow,ovo je predivno i ja bih u ovakav kamp. Ovo sve izgleda tako dobro na fotografijama,da mi je prežao što sutra završava. L. nema riječi kojima bi opisalakako joj ke lijepo bilo danas, samo joj je važno da ne završi.”

Klara

 

“Hvala vam od srca,ne mogu opisati koliko mi puno znači što ste uključili L. preko videopoziva. Svaki je dan sve radosniji i zadovoljniji. ”  

Ana

 

“Ja sam tak sretna zbog ovog što radite.”

Lidija

 

“L. je bilo super danas,najljepši dio mu je bio vani u dvorištu gdje se povezao sa kornjačom. Hvala vam od srca.”

Danijela.

 

“Divni ste, hvala vam od srca. Velika škrinja s blagom su naša djeca. Hvala vam tereza i Frano što nam pomažete da tu škrinju otvorimo i da svo to blago zasja punim sjajem. Znam da sam dosadna s time koliko mi je sve ovo divno. Al nemogu si pomoći. Zbilja neopisivo iskreno dječje zajedništvo. Znanje+srce+volja+ljubav= Frano i Tereza .”

Marina

 

“Dajem vam svu podršku u srcu, krasni ste.”

Sašo

 
(Visited 154 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *