Zajednička vizija obitelji i djece

Iako će mnogi to tako reći, ne bi djecu nikada opisao kao veliki teret u životu, jer smo toliko blagoslova primili od kad su oni s nama u životu da mi je nemoguće zamisliti život bez njih. Djeca te promjene na toliko razina. Kao prvo, bez da dobiješ svoju djecu gotovo da je nemoguće do kraja odrasti, jer odrasteš tek ta kada si zaista nekoga potpuno stavio ispred sebe (J. Peterson). Stoga, žrtvena ljubav je u igri i to te sazrijeva iz dana u dan. Više nemate cijeli dan ispred sebe da ga krojite kako želite, već je sve složeno u jedan raspored gdje se radi od jutra pa do spavanja.

A kako ćete složiti taj raspored ovisi o vama i naše su tople preporuke da o tome razgovarate dok je vrijeme (prije braka). Zaista je jako važno da imate i u ovom području života zajedničku viziju obitelji, te zajedničku ideju kako ćete to ostvariti. Ne kažem da morate imati potpuno isti pristup u izvedbi, jer se to po prirodi razlikuje između muškarca i žene. Dapače, vrlo vjerojatno je da ćete pronaći komplementarne vrijednosti i nadopunjavati jedan drugoga u danu. Tako i treba biti. No, treba razgovarati i pronaći zajednički pogled na odgoj djece, jer će se tu lomiti puno koplja i to može biti konstantno otvoreno polje ratovanja ako tu nema zajedničke perspektive.

Ovo su neke o stvarima o kojima bi trebali razgovarati

Koliko djece zamišljate imati? Neki su došli iz mnogobrojne obitelji, neki su bili jedinci i ideja o obitelji se razlikuje od čovjeka do čovjeka.

Koju metodu odgoja želimo za našu djecu? Neki su skloni istom odgoju kako su i njih odgajali, neki strožem, neki liberalnom. Oko toga bi se trebalo dogovoriti, jer dvije metode neće dati dobre rezultate i stvorit će zbunjeno i potencijalno nestabilno dijete koje će u konačnici uvijek favorizirati jednog od roditelja. Vrlo vjerojatno onoga čija mu metoda više ide niz dlaku. Kad se to dogodi među roditeljima se destabilizira odnos i otvara se bojno polje, a to nikako ne želite.

To me vodi do sljedećeg problema koji se često događa. Kada djeca dođu ona će po svojoj prirodi stvoriti veliki pritisak u kući, jer će iz vas cijelo vrijeme zahtijevati ono najbolje, ali će po sili stvari izlaziti i ono najgore. Rekao bi to ovako, čak i ono što je prikriveno stajalo u maloj potenciji, u teškim situacijama i besanim noćima to će izbiti na površinu i vi tu trebate zauzeti zajednički stav protiv problema, a ne jedan protiv drugoga. Važno je također držati jedan drugome stranu i ne zauzimati stav protiv partnera ispred djece. Štogod timski imate riješiti ili popraviti, to ne radite ispred djece.

Što ćemo ako nekim slučajem ne možemo imati djece? Imate više opcija na raspolaganju, od molitve, polaganja ruku od ljudi koji imaju jaku vjeru, pa sve do umjetne oplodnje ako vam je to opcija. Ako niti to ne bude vaš put, da li ste otvoreni za posvojenje?

Kako god da organizirate svoj život, imajte nekoliko smjernica uvijek na pameti:

•  Nema blagoslova van Božje volje. Morate zajedno otkriti koja je Božja volja i predati se uvjetima blagoslova.
•    Uvijek je najbolje podići djecu onako kako je Bog to naumio u Svojoj Riječi gdje nam je dao upute za život. Ipak, to su Njegova djeca i On najbolje zna što radi.
•   Tajni sastojak (ne jedini!) za odgoj zdrave djece je istinska bračna ljubav između mame i tate. U takvoj atmosferi odrastaju zdrava i stabilna djeca. Pročitajte o tome više ovdje.
•    Važno je da imate isti pogled na stvar.
•    Uvijek je lakše u dvoje, no čak je i lakše sam ako dvoje nisu složni.

Mi vas blagoslivljamo! Mudri budite..

Frano 

3
(Visited 50 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *