Imate li zajedničku viziju života?

Iako naravno nitko ne može predvidjeti kako će mu život izgledati, iz našeg bogatog iskustva, ali i iskustva drugih oko nas smatramo da je imanje zajedničke vizije života iznimno važno.

Kao što smo naglasili u prehodnim objavama bračna veza će od vas zahtijevati sjedinjenje na najunutarnjijim razinama vaših bića i duše će osjećati relativno veliku frustraciju ako do toga ne može doći. Kada u vezu uđu ljudi koji imaju različite svjetonazore, različite religije, pa čak i budu u različitim denominacijama, to nikada ne može biti skladna kombinacija koliko god se to možda činilo na van. Postoji naravno mogućnost da čovjek nije svjestan do koje razine sjedinjenje može ići, no ipak u njemu unutra postoji taj jedan osjećaj koji mu svjedoči da to nije to kako bi moglo biti.

Najlakše će biti ako zamislite da ta bračna ljubav teži u vama prožeti sve što vi jeste, da vam se korijenje do te mjere ispreplete da je više nemoguće zamisliti dva odvojena stabla (citat iz Mandoline kapetana Cornelia) nego vi postajete jedno.

Stoga će muškarac ostaviti oca i majku i njih dvoje bit će jedno tijelo. Efežanima 5:31

Sjećam se jednog našeg razgovora još u fazi kada nismo bili Kršćani… i tako smo pričali o tome što ako jedan umre a drugi ostane živ.. i kako sam ja imao ideju da ću pronaći nekog drugog, a njoj je to bilo nezamislivo, jer je ona u sebi imala ideju da će me čekati na Nebu.. a ja u Nebo nisam vjerovao, nego sam smatrao da ćemo mi svi biti tamo neka energija i da jednostavno imamo samo ovaj život. Kako će se dvoje predati jedno drugome ako imaju toliko različite poglede na tako prebitne stvari? Nikako.

Imanje zajedničke vizije života, ista počela na kojima je sagrađen naš život, željeti generalno iste stvari je od ogromne važnosti u našem životu. O njima treba razgovarati prije braka i ustvrditi da li su naše vizije kompatibilne.

K tome, mi bi kao vjernici zaista trebali željeti najbolje na naš život. Mislim, to bi trebalo biti razumljivo samo od sebe, no ideja najboljeg nije ista za sve ljude. Stoga, potrebno je ući u Riječ Božju i vidjeti koja je Njegov vizija za nas kao bračni par i onda sebe nastojati uskladiti s time, imajući na umu kako je nabolje za nas upravo kada smo unutar Njegove savršene volje. Već tu se gubi 90% vjernika, jer žele druge stvari od onoga što Bog želi, no ovo je ipak tvrda besjeda koju valja dobro razumjeti.

Ne može se postići najveće blaženstvo van božje savršene volje. Jednostavno ne može i ako se ne želimo podučiti i predati Bogu, nego ipak živjeti u kompromisu, onda ćemo i proporcionalno tome živjeti van blagoslova i zakinuti sebe za Nebesku sreću. Zato je važno da imamo zajedničku viziju toga što mi želimo od života, jer ako jedna strana teži Nebu, a druga lagodnom svjetovnom životu, tu nikada neće biti sklada, a još manje nebeske sreće. Istinska bračna Ljubav se ne može postići van Boga, jer Bog je Ljubav i samo veze koje su utemeljene na Njemu mogu uživati Njegov blagoslov – proporcionalno tome koliko su unutar Njegove volje.

Evo nekoliko važnih svrha bračne veze u koju Bog gleda a o kojima smo već govorili, no ipak ih je važno ponovno istaknuti.

1. Međusobno sazrijevanje duša – u sudaru naših svjetova mi moramo sazrijevati, umirati za svog ego, sve više i više razvijati u sebi istinsku nesebičnu ljubav i živjeti za drugoga pored sebe. Ništa nas neće bolje na to natjerati od toga da imamo pored sebe nekoga pred kime se ne možemo pretvarati niti sakriti i tko će iz nas znati izvući ono najbolje, ali i najgore.

2. Rađanje djece – Zemlja je mjesto gdje se utjelovljuju duše kako bi završile svoj put povratka u Kraljevstvo Svjetla i naša ogromna zadaća je dovesti te duše na stazu Svjetla i pomoći im kroz ispravan odgoj da se u startu oslobode gomile tereta pale prirode s kojom su došle. Tko ovo uspije sa svojom djecom, mnogo je postigao.

3. Zajednički rad i služenje – kada postignu sklad u tome što žele od života, te nauče zajedno surađivati kao najbolji prijatelji, u njima će se pomalo javiti potreba da zajedno služe društvu oko sebe. Isprva u malom krugu, a onda kako im Bog bude otvarao sve više i više. U konačnici, njih dvoje postaju silne alatke u Njegovim rukama i velik blagoslov za sve koji su im povjereni.

Živjeti unutar Božjeg blagoslova znači živjeti život u zaštiti, znači jednu laganiju zemaljsku stazu, znači vođenje ispravnom stazom i silnu pomoć po vašem putu. Zašto bi to odbacili i pristali na manje? Dobro pitanje i upravo o tome bi trebali razgovarati međusobno dok je još vrijeme, jer jednom kada se svežete i još k tome dođu djeca, a unutrašnjosti nisu niti generalno isto usmjerene otvorit će  se cijelo bojno polje ispred vas. Umjesto mira i istinske sreće jer pored sebe imate nekoga tko vas nadopunjuje, vi ćete imati neprijatelja s kojim stalno nešto ratujete i trgujete, a ‘brak’ će vam se pretvoriti u ‘mrak’ kako natpisi na majicama kažu.

Budite mudri i razgovarajte. Ne pristajte na gluposti i ne budite naivni misleći da ćete vi lako promijeniti drugu stranu, pogotovo ako ste žena i mislite muškarca okrenuti. Iz našeg bogatog iskustva, vjerujte nam da statistike nikako nisu na vašoj strani. A ova poredba će vam sigurno bolje ilustrirati problem: Recimo da ste vi strana koja je na Svjetlu, a partner koji je u tami. Vi ste na stolu, a partner na podu. Tko će koga lakše povući k sebi?

Šaljemo vam ljubav,

Frano i Tereza

5
(Visited 87 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *