Važnost dobre komunikacije u vezi

Što mislite koje su najvažnije osobine koje bi trebali očekivati od druge strane? Nakon 20 godina veze mi bi jednu stavili među top 3, a koja će definitivno jako utjecati na sve što činite kroz život.

Ako se dvoje ne usklade, kako će hodati zajedno? Amos 3:3

No, kako da se dvoje usklade ako ne znaju komunicirati, ako se ne razumiju i ne znaju prenijeti svoje ideje na kvalitetan način da druga strana to može primiti? Čini mi se jednako važno da znamo izraziti svoj unutrašnji svijet, kao i sposobnost da slušamo drugu stranu i što bolje razumijemo što nam ona prenosi. Jedno i drugo, dakle govorenje i slušanje bi spadalo u kategoriju komunikacije i pod esencijalne vještine za temelj svake veze.

Veza od nas zahtjeva intimnu povezanost. Drugim riječima, u jednom trenutku mora doći do sudara i spajanja naših unutrašnjih svjetova i biti će potrebno jako puno snage da se taj sudar preživi, a još više snage da se od njega stvori jedan novi zajednički svijet. Jer, gledamo u to da nam se korijenje sve više i više isprepliće zajedno i jednog dana budemo toliko sljubljeni da činimo jedno veliko i snažno stablo koje će davati hladovinu i biti utočište za mnoge oko nas i naraštaje koji nakon nas dolaze.

Ne mogu si zamisliti da nemamo dobru komunikaciju. Ne mogu si sada zamisliti da ona ne može izraziti sebe ispred mene takva kakva jest, niti da ja moram imati kočnice ispred nje. No, isto tako bi trebalo reći da smo dugo godina pripremali takav teren i atmosferu prihvaćanja. Takva intimnost ponekad i boli, no ne postoji ništa ljepše nego biti uistinu potpuno prihvaćen kakav jesi i razotkriven sa svime što tvoja duša nosi. Imati nekoga pored sebe tko neće pobjeći kad te vidi kakav uistinu jesi, nego te zagrliti i dati ti snagu da promijeniš ono što si spreman promijeniti, to je iznimno veliko bogatstvo.

U fazi veze gdje razmišljate o mogućem braku, definitivno tražite u drugoj strani svog najboljeg prijatelja s kojim možete sve podijeliti. Ako pronađete takvog partnera, onda komunikaciju slobodno možete prekrižiti s liste prioriteta vaše veze i krenuti na iduće osobine. Ako imate u drugoj strani nekog s kim se toliko dobro razumijete i s kime ste si podrška da bi mogli protiv svih i na kraj svijeta, onda imate zaista puno!

Mudri budite,

Frano


P.S. Dat ću vam jedan jako vrijedan savjet. Ako svladate ovu vještinu, vaša komunikacija će se podignuti na puno višu razinu. 

Kroz godine služenja ljudima jedna od najvažnijih vještina koju sam morao razviti bila je umijeće slušanja. Baždario sam se da mogu slušati drugu stranu ako treba i 2-3 sata bez da dam ikakve komentare, ili iznesem bilo kakvo svoje mišljenje. Moj zadatak je da što je bolje moguće razumijem drugu stranu i da joj pomognem da izvuče svoju unutrašnjost i oblikuje ju u riječi. Bilo kakva prosudba, ili mišljenje može poremetiti ovaj proces, stoga je na meni bilo da ostanem neutralan na sve, štogod se stavi ispred mene. Čuo sam puno teških priča i životnih ispovjedi i ovo govorim s puno iskustva. Vještina slušanja je od iznimne vrijednosti u svakom odnosu, a pogotovo u vašoj bračnoj vezi. 

Mnogo puta mi se dogodilo da bi se moja prosudba promijenila ako bi pustio da osoba ispriča svoju priču do kraja, a ne bi ju prekinuo čim sam mislio da sam shvatio što mi želi reći. 

6
(Visited 99 times, 1 visits today)

1 Comments

  1. Ivana 18/04/2023at19:49

    Kako dobar post. Jasno, u srž i iznimno važno. Hvala puno! 🙂

    Reply

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *