Za sve postoji pravi tajming

Zvučat ću kao stari dida, ali stvarno je tako. Pravi tajming je velika lekcija koja često ne prati mlade ljude, jer je u samoj suprotnosti od strpljivosti. Strpljenje je pak jedna od najtežih lekcija. 

Oni koji na Gospoda čekaju, oni će baštiniti Zemlju.” Ps 37:9″

Čekaj na Gospoda i drži se puta Njegova, On će te uzvisiti i baštinit ćeš zemlju.” Ps. 37:34

Stvar je unutarnje zrelosti

Postoji pravo vrijeme za sve u životu i nema potrebe žuriti da se zadovolji neka norma u našoj glavi. Samo zato što većina u toj dobi tako radi, to ne znači da moramo i mi. Mislim da bi bio svima jednostavnije kada bi gledali na postizanje nečega u životu kao izražaj unutarnje zrelosti. Kao što je to slučaj s branjem plodova sa stabla. Uberemo li ih prerano, nećemo moći uživati u punini njihove slatkoće. Ili primjerice, muškarac koji se dugo godina nije oženio, niti je bio u nekoj ozbiljnijoj vezi će pronaći ženu kada on emotivno dozre da je spreman za takvu vrstu odnosa. Isto tako, do vjenčanja dođe kada oboje sazru za tu odluku. Nitko im ne može reći kada je to vrijeme i gurnuti ih u tu odluku, već odluka mora doći iz unutra kao rezultat unutarnje promjene. Još jedan primjer su djeca. Iako imamo unutar sebe svjedočanstvo u tijelu kada je vrijeme za djecu (pogotovo žene), ipak žurba u tom pravcu bi značila siljenje stvari za koje još osoba trenutno nije spremna. 

S druge strane, moramo promatrati i neke božanske zakonitosti u životu koje nam mogu pokazivati na potrebu za našom unutarnjom promjenom. Ako primjerice žena nema želju da začne djecu, a nekako joj vrijeme ipak govori da neće vječno ostati u mogućnosti začeti, onda bi joj to trebala služiti kao refleksija i pokazatelj nekog unutarnjeg problema s kojim bi se možda mogla pozabaviti. Ako pronađe problem koji generira to stanje i otkloni ga, njezino srce će se otvoriti za opciju djece. Stoga, sve u pravo vrijeme.

Stvar je da još nije pravo vrijeme

Može se dogoditi i da čovjek u srcu ima mnoge želje za koje jednostavno još nije vrijeme, iako su one dobre i očigledno opravdane, no jednostavno tajming još nije pravi. Otac dobro poznaje našu dušu i poznaje svaku namisao koja iz nje navire i moramo razviti povjerenje da će On nama dati ono što želimo i što nam je potrebno u pravo vrijeme. 

Naš bračni život započeli smo u našem malom stanu od 35m2 gdje su se roditi naši dečki i cijelo vrijeme bili smo prožeti idejom da želimo živjeti u kući. Bili smo zahvalni na stanu koji imamo, ali vjerojatno zato što smo oboje odrasli u kućama, mi smo maštali o jednoj kućici gdje ćemo moći primiti još djece. Koliko god smo truda uložili u tu želju, radili planove, crtali, modelirali skice, ipak se ništa konkretno nije otvorilo. Još koja godina je prošla i začeli smo našu curicu i onda smo odlučili prodati stan i krenuti dalje. Cijelo vrijeme je tinjala ta ideja o kućici, no nigdje se nije otvarala opcija koju bi mogli kupiti. 

Idućih par godina proveli smo u najmu kod našeg prijatelja u divnom stanu s velikom terasom u prizemlju i mogli smo imati osjećaj kuće, no želja je i dalje bila prisutna u srcu. Jednog dana okolnosti su se promijenile i mi smo morali pronaći drugi dom i odjednom sam u molitvi čuo glas: Dat ću vam kuću! 

Dva tjedna kasnije preselili smo se u obiteljsku kuću koju je moja mama dijelom naslijedila i tu živimo dan danas i gradimo svoj život dalje. Okruženi smo prirodom, zelenilom i dobrim kvartom i to je više manje sve ono o čemu smo sanjali sve one godine. Samo je trebalo čekati pravi tajming. 

Ako gledamo na svoje želje kao nešto što će se materijalizirati iz našeg srca u pravo vrijeme, te naučimo strpljivo čekati na našeg Nebeskog Oca u povjerenju Mu predajući svaku našu želju, onda će naš život biti vođen pravim putem i On će ispuniti želje našeg srca, naravno ako su one za dobro naše duše. 

Najradije bi vam preporučio da sami pročitate cijeli Psalam 37, no za kraj izdvojio bi ovaj stih:

Uzdaj se u Gospoda i čini dobro, počivaj na Zemlji i hrani se vjernošću (u Njegova obećanja) i uživaj u Gospodu i ispunit će ti želje srca tvoga.”  Psalam 37:3-4.

Sve će doći na svoje mjesto i u pravo vrijeme. Kao i ova divna procvjetala trešnja u našem vrtu. Treba se samo naučiti strpljivosti – jednoj od najtežih lekcija za ljudsko biće. Tko postane gospodar te vrline i k tome još pridruži vjeru koja može pomaknuti planine, Nebo mu je granica. 

Blagoslovljeni budite, 

Frano

7
(Visited 113 times, 1 visits today)

1 Comments

  1. Sandra Slukan 02/04/2023at11:55

    ❤️✨✨✨

    Reply

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *