O vodenim bojama i poučljivosti

Izvukli smo vodene boje nakon dugo vremena. Jesenski boje i pejzaži kao da žude biti zabilježeni ili preneseni na papir. Od svih likovnih tehnika vodene boje posebno su mi mile. Bezbrojne mogućnosti nijansirana i ta jedna lakoća prepuštanja vesele me jako. Nisam za šabloniziranje dječjeg izraza. Radije ih potičem da izraze svoj doživljaj viđenog nego da kopiraju neke ustaljene obrasce. No, ovog puta sam ih kroz slikanje odlučila podučiti jednoj važnoj vrlini.

Primijetila sam kako im pri učenju nekih novih vještina najveći problem predstavlja strpljenje i promatranje odraslog kako pravilno izvodi neki zadatak. Često nas tako znaju prekidati, brzati sa zaključcima i sl. Kada ih podsjetimo da budu poučljivi, a oni pristanu, nešto vidljivo se promijeni u „zraku“, nama i njima. Dotadašnje „natezanje“ i neravnotežu zamjeni jedna lakoća izmjene ljubavi između nas.

Danas više nego ikad čujemo kako je buntovništvo kod djece normalno. No, ono je normalno jedino u smislu da djeca unutar sebe drže elemente svoje pale prirode i slabosti koje im mi kao roditelji trebamo pomoći nadvladati u njihovu korist. Riječ nas uči da bi djeca trebala poštovati svoje roditelji i dozvoliti sebi biti poučeni od roditelja. To je cilj kojem težimo, usprkos tome što se po putu susrećemo s našom lošom izvedbom i vlastitim propustima. No, pravo poštovanje i volja da dijete bude podučeno ne dolazi tek tako. Postaviti jasna pravila je jedno, no osvojiti dječje srce za sebe je nešto posve drugo i zahtjeva ulaganje daleko više truda. Tek u odnosu ispunjenim privrženošću i povjerenjem dijete otvara srce za naš utjecaj bilo da se radi o savladavanju nekih svakodnevnih vještina ili upijanja vječnih istina iz Riječi.

Zanimljivo mi je bilo gledati tu dječju prirodu i koliko se spremna opirati jasnim i razumnim uputama. No, nije li tako i s nama odraslima u odnosu Na Riječ Božju.
Nakon početnog opiranja ubrzo su uočili kako slijeđenje uputa donosi odlične rezultate i kako uloženi trud brzo dolazi na naplatu.
Ima nešto posebno u roditeljskom srcu kada se događa ovakva ljubavna izmjena u kojoj kao roditelj imaš priliku djetetu prenijeti sve ono svoje najvrjednije.
Vjerujem da naš nebeski Otac jednako milo gleda na nas kada se prepustimo biti vođeni sljedeći njegove upute.

Želite li i vi se upustiti u jednu ovakvu aktivnost niže vam kačimo predložak po kojem smo mi slikali.

Grlimo vas do sljedeće aktivnosti.

Tereza.

1
(Visited 70 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *