O mladom grahu i voljnosti za pomoći

Jesensko voće i povrće otvara puno mogućnosti za male pomoćne zadatke. Ovaj tjedan kod nas se čistio grah, sušile i usitnjavale gljive metvica i šipak. Neku posebnu radost preplavi moje srce kad kod djece vidim spremnost da „uskoče” i naprave nešto što nije od njih traženo. „Daj mama da ti pomognem oko toga, ovo je obiteljski posao“, rekao mi je Pavle danas, uzimajući pred sebe zdjelu s neočišćenim mladim grahom. Budući da mi to toliku radost stvara, jednaku mi (ne)radost stvara kad vidim da ovo izostaje. Donedavno sam vjerovala da će se ova spremnost razviti spontano kod djece kao rezultat ljubavnog ulaganja u njih i poticanja na djela ljubavi, no nije, bar ne u onoj mjeri u kojoj Frano i ja smatramo da bi trebala biti. Na malom obiteljski sastanku ovih dana pričali smo upravo o ovome. Našoj obitelji i važnosti međusobnog ljubavnog ulaganja. Razgovarali smo o razlici između djela koja radimo zbog straha od nekakve „kazne” i djela koja radimo potaknuti ljubavlju i brigom za drugog. Ispravnim poticajima mi roditelji itekako možemo djelovati na rasplamsavanje Božanske iskre u srcima naše djece molitvom, poučavanjem i stvaranjem prilika u kojima djeca mogu biti pomoćna, sve dok se božanska iskra ne rasplamsa u oganj ljubavi kojem više nije potreban nikakav poticaj izvana, budući da srce svoju najveću radost osjeća u ohrabrivanju i umanjivanju nevolje svojih bližnjih.

Ako ste u srcu prepoznali da je vrijeme da aktivnije poradite u vašoj obitelji na tome, ove bi vam smjernice mogle u tome pomoći.

Potaknite dijete da pažljivo promatraju što se događa oko njih i da ne propuštaju male prilike za pomoć

Dijete bi odmalena trebalo učiti kako da aktivno traže situacije u kojima mogu biti pomoćni. Mali pomoćni zadaci, iznenadna djela ljubavi, spremnost napraviti i više nego što netko očekuje zaista su moćni alati u buđenju božanske iskre i jačanju dječje volje. Djetetu je potrebno objasniti kako svako djelo ljubavi spram bližnjega svjedoči o djetetovoj ljubavi za Nebeskog Oca i da će mu uvijek donijeti daleko više od onog čega se je pritom odreklo. Kad je dijete starije počinje razumjeti kako je svako ograničavanje akcija ljubavi i svaka bezvoljnost u pravcu djela ljubavi zapravo djelo(vanje) protivnika protiv čega se treba aktivno boriti.

Potaknite dijete da jednako marljivo promatra prilike za naučiti kako pomoći

U različitim svakodnevnim situacijama potičite dijete da strpljivo promatra kako netko drugi obavlja određen posao. Za početak vodite računa o djetetovim interesima i birajte zadatke prema kojima dijete pokazuje prirodnu sklonost kako bi dijete bilo prirodno motivirano što aktivnije sudjelovati.
Njegovanje ove navike od najranije dobi pridonijet će rasplamsavanju božanske iskre u djetetu i oslobodit će puno ljubavi u vašoj obiteljskom životu. Budite pritom ustrajni, za usvajanje svake nove navike potrebno najmanje 6 tjedana svakodnevnog poticaja i uvježbavanja.

Molite za snagu da ono što je dijete u srcu prepoznalo kao ispravno, uspije primijeniti u svom životu. Molite za svoju snagu i božansko vođenje u ovoj situaciji. Jednom do dva puta tjedno možete zajedno pročitati biblijsku ili kakvu drugu priču na ovu temu, održati obiteljski sastanak, no vodite računa o tome da će dijete ovu naviku najvećim dijelom usvajati upravo promatrajući svakodnevne situacije i vršenjem djela ljubavi.

Grlimo vas i šaljemo snagu za vaše male i velike pobjede.

Tereza

4
(Visited 61 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *