O njokima i učenju novih vještina

Posljednje dane na moru provodimo u osluškivanju koraka za dalje, kupanju i druženju s nonom (mojom mamom) koja nam rado prenosi svoja znanja i vještine. Na red su došli čuveni nonini njoki i sama pomisao na čuvenu noninu pašticadu bio je dovoljan poticaj da se djeca svim srcem uključe i njihovu izradu. Ja sam se posebno veselila ovoj aktivnosti prisjećajući se kada smo seka i ja kao male, baš poput njih sad, pomagale mami. Mama sve radi “od oka” al za ovu priliku pretočila ga je u okvirne mjere.

Recept za domaće njoke

  • 10 krumpira srednje veličine
  • 1 domaće jaje
  • 2 žlice domaće svinjske masti
  • Prstohvat morske soli
  • 1 žlica pšenične krupice
  • oštro brašno

Priprema:
Krumpire skuhati u ljusci, čekati da se ohlade, očistiti ih i “zgnječiti” kao za pire. U krumpir dodati jaje, prstohvat soli, 2 jušne žlice svinjske masti i jušnu žlicu pšenične krupice. Sve sastojke dobro izmiješati, dodavati oštro brašno dok tijesto za njoke ne postane glatko i može se oblikovati u kuglice veličine kao na fotografijama niže. Nakon toga uz pomoć ribeža oblikovati njoke kao fotografijama i videu.

Izrada njoka jedna je od brojnih aktivnosti u kojoj djeca mogu aktivno sudjelovati. Njihova pomoć ovdje je zaista važna, jer je kod izrade njoka važno da sam proces oblikovanja bude što brži kako u tijesto ne bi morali dodavati puno brašna koje će njoke učiniti tvrđima.

Uz pravilan poticaj i strukturu koraka koju ovdje dijelim s vama djeca mogu postati izvrsna u puno toga.

1. Ja (roditelj) radim, a ti me gledaj.
2. Ja radim, a ti mi pomozi.

3. Sada ti radi, a ja ću ti pomagati.
4. Ti radi, a ja ću te gledati.
5. Ti radi, a ja ću pregledati.

Na nama odraslima je da im za to stvorimo prilike.

Šaljemo vam zagrljaje!

Tereza

 
(Visited 62 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *