O motru i razvijanju navike izvrsnosti

Boravak na plaži iskoristili smo i za berbu petrovca, ili motra. Motar je najbolje brati krajem svibnja i početkom lipnja no dobro će doći i ovaj ubran u kolovozu. Ovo pomalo zaboravljeno povrće okusom podsjeća na šparoge, a može se jesti uz kuhana jaja, krumpir, ili ukiseliti za zimnicu. 

Djeca su vrlo brzo frknula nosom i jasno proglasila kako morske šparoge neće ponovno jesti. Budući da su nekoliko dana prije pristala probati motar za večerom, nisam oko toga dizala frku nego sam berbu motra odlučila iskoristiti za razvijanje navike izvrsnosti. 

Ljeto je inače odlično vrijeme za razvijanje novih navika kod djece. Sloboda od škole i slobodnih aktivnosti ostavlja puno prostora za brušenje navika i ako smo u tome mudri i dobro odredimo prioritete period od 6 tjedana trebao bi biti sasvim dovoljan da dijete najvećim dijelom usvoji željenu naviku. Nakon toga moguće je uvesti i novu naviku. Svakom novom navikom uređujemo dio po dio našeg obiteljskog života i dijete sve više razvija osjećaj sebe kao nekoga tko aktivno doprinosi obitelji u kojoj raste i živi. 

Promatrajući našu djecu vidjeli smo da kod izvršavanja podijeljenih zadataka bude prisutna takozvana šlampavost. Promatranjem njihovih akcija i konačnog rezultata vidljivo je kako prilikom izvršavanja zadatka dijete nije bilo voljno uključeno i kako je “zadatak “zbrzalo” da bi moglo nastaviti sa svojim aktivnostima. Nakon puno pokušaja i pogrešaka shvatili smo da ispravljanjem i objašnjavanjem nećemo puno postići. Dijete je potrebno utrenirati, ili uvježbati u ovoj navici. 

Za uvježbavanje izvrsnosti biramo kratke zadatke. Poželjno je veće zadatke razlomiti u manje korake i djetetu jasno dao tio znanja koji rezultat očekujemo i onda ga ohrabrivati da se prilikom obavljanja zadatka voljno uključi i da sve od sebe. Samo iskustvo izvrsno obavljenog zadatka predstavlja svojevrsnu nagradu no ako je navika tek u početku usvajanja unaprijed dogovorimo nešto čime ćemo se nagraditi. Pritom pazimo da to ne bude puko nagrađivanje već logična posljedica dobro obavljenog posla. 

Za vrijeme obavljanja zadatka mi odrasli nastojimo stvoriti ugodnu atmosferu za rad. Ovo je izvrsna prilika za provođenje vremena s djetetom 1:1. Prilikom berbe motra uzela sam jedno od djece sa sobom i zamolila ga da mi pomogne u berbi motra kako bi što prije mogli otići na udaljeni dio plaže na kupanje. Iako sam mu jasno dala do znanja da beremo samo debeljuškasto lišće i to na način da ne oštetimo biljku, prvih par biljaka nemilosrdno je iščupao potpuno s korijenom. “Ne ide drugačije“, uvjeravao me, no ostala sam strpljiva i još jednom pokazala postupak i rezultat koji očekujem. “Evo je l’ ti ovo dobro” nastavio je nevoljko pružajući mi u ruke šaku očerupanih i nimalo debeljuškastih listova. Nije dobro, usvajamo naviku izvrsnosti, a za to je potrebno da ovih deset minuta budeš stvarno voljno uključen i daš sve od sebe. Motar ćemo ukiseliti i dodavati u jelo tijekom zime u Zagrebu, prepun je vitamina B i C. No važnije od toga je da usvojiš ovu naviku, ne zbog motra, nego zbog sebe. Trebat će ti jako u životu”.

Slušao me pažljivo, istovremeno dajući sve od sebe. “Jeli sad dobro?” pitao je pružajući mi u ruke stručak savršeno ubranih debeljuškastih listića. Nije dobro rekla sam na što me on zabrinuto pogledao, već izvrsno! Oboje smo se nasmijali i zadovoljno krenuli prema drugom dijelu plaže. Listiće motra ukiselit ćemo ovih dana i tijekom zime koristiti u različitim salatama prisjećajući se ovog ljetnog dana i važnosti stremljenja k izvrsnosti.

Sazovite obiteljski sastanak i odredite naviku koja bi vašoj obitelji donijela najviše dobra i onda marljivo radite sljedećih 6 tjedana na njenom usvajanju.

Više o navici izvrsnosti i načinima kako potaknuti dijete da nauči davati sve od sebe možete pročitati u ovom izvrsnom tekstu.

Šaljemo vam vesele morske zagrljaje i obavezno nam pišite kako vam ide.

Tereza,

2
(Visited 75 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *