Ljubav je najmudrije ulaganje (objava iz 2020.)

Bez ikakve namjere da sami sebe hvalimo, vidim da zaista imamo nešto što mnogi (još) nemaju. Doveli smo ovaj brak do razine gdje je među nama divna ljubav, poštovanje, podrška, prihvaćanje jedno drugoga sa svim manama i nedostacima, te konstantna želja da se napreduje. Imam osjećaj da se naša čaša preljeva i da imamo toliko toga za dati.. Ovog proljeća slavili smo 10 godina našeg braka i preplavljen tim osjećajem kojeg sam osjećao prema Terezi sjeo sam za komp i na Facebooku napisao ljubavno pismo njoj i našoj bračnoj ljubavi. Mogao sam to napisati i na komadu papira samo za njezine oči, ali htio sam ovaj puta da bude javno, jer to je bila moja zahvala Isusu za sve što smo do sada od Njega primili. Htio sam Njega, Ljubav, staviti iznad nas i pokazati što se može postići kada se Zapovijedi Ljubavi stave u praksu. Jednostavno sam sjeo i zapisao samo jedan mali djelić toga što sam imao za reći. Reakcija na tu objavu me duboko zamislila i konačno dovela do toga da snimamo svoj podcast gdje djelimo sa svima ono što smo do sada po putu naučili.

Ne znam gdje da počnem a da ovo ne završi kao knjiga o našoj ljubavi. Danas slavimo 10 godina od kako smo se predali jedno drugome za vječnost i ove godine će biti 18 godina da hodamo zajedno ovom Zemljom. Pola života smo zajedno! Pa evo par crtica koje su mi na duši..


Nikada do sada nisam bio toliko sretan, toliko voljen, toliko slobodan. Nikada do sada se nisam osjećao toliko ispunjen, toliko u miru sa sobom unatoč svim okolnosti, niti ikada toliko jak i spreman na sve što nas čeka putem. Ta Ljubav, sveta i divna, koja nas je spojila i osvojila čini ovaj brak glavnim uporištem naših života.
I kad se ova kuća sruši od starosti i kad djeca odu svojim putem a mi budemo dvoje smežuranih šljiva, znam da ćemo biti još sretniji nego što smo danas. Ovakva ljubav se samo sa Neba spusti, ovakva žena se toliko rijetko može naći. Zbog nje, zbog njene ljubavi, ja sam danas potpun i ostvaren muškarac, moja jedra su puna njenog vjetra i plovimo na ovom divljem oceanu Života, neustrašivi.


Ja sam njoj najsmiješniji lik na cijelome svijetu i moje fore nju bacaju na pod od smijeha. Ona je meni najljepša duša koju sam ikada vidio koja zrači jednom toplinom koja se ponekad ne može izreći.
Ona me škica kroz prozor dok ja radim u dvorištu i super su joj moje ruke i mišići i uopće ne vidi 15kg koje sam skupio u ovih 10 godina. Ja ostanem bez teksta kad se ona prošeta po kući.


Zajedno smo tužni, zajedno smo sretni, zajedno smo blesavi ko mala djeca do te mjere da nas klinci gledaju u nevjerici. Stvarno! Zamisli!


Najviše se volim pohvaliti sa mojom Terezom i našom bračnom ljubavi, što ste vjerojatno i primjetili
Ljubav nas je toliko prožela da smo srasli u jedno, povezani nekim divnim duhovnim nitima naša srca su spojena u vječnosti. Osjećaj je da nas je više nemoguće razvezati.


Kad pomislim na to da bi ostao bez nje, ja bi sigurno bio jedan od onih koji bi od tuge odma umro za njom, jer ne bi mogao podnijeti da smo odvojeni. Jedva čekam Nebo s njom.
Najviše volimo provoditi vrijeme zajedno. Kad sam izvan kuće, na poslu, ili na putu, samo gledam kad ću se vratiti kući. Ja bi rekao da je to po pravo blagoslovljen dom i prava žena, zar ne! A kad ona završi sa poslom, uvijek žuri kući da nas vidi.


Kad je ona sretna, ja sam sretan. Kada netko nju napadne, taman i djeca, ja skočim kao lav da ju obranim i u meni se probudi nešto da bi rastrgalo sve i svakoga tko mi se u nju takne.. i ona se također za mene bori i ne može podnijeti da ja nisam sretan. Zamislite to!


Neki dan su joj se djeca popela na vrh glave i dovela je do suza, ja sam uskočio i rekao da su sad nagrabusili, jer ona je moj najbolji prijatelj. Njoj je to bila najromantičnija stvar koju je čula od mene. Zamisli
Radim i stvaram oko kuće stvari koje će nju veseliti i onda sam radostan cijelo vrijeme dok ih radim, a kad ona izađe uvan i vidi da je stvoreno nešto što je njoj već postojalo u srcu, nivo sreće se ne može izraziti. Ona voli kuhati hranu koja će mene razveseliti.


Obožavam joj govoriti koliko je lijepa, jer se nakon toga počne cijela hihotati i kreveljiti. Uopće se ne zna nositi sa komplimentima. Nakon svih ovih godina! Skromna je i poniznog srca. Divna, divna, divna.
Sanjamo iste snove i većinu njih smo već ispunili. Mala kućica u cvijeću puna djece, smijeha i ljubavi. Tu je. Ima dana i trenutaka kada pucamo po šavovima koliko je teško, ali za ovo, za ovu Ljubav se isplati sve dati.
Bio je jedan trenutak, mislim da je to bio prvi rođendan od Jakova kad smo bili u stanu, ja bez posla, u tranzitu iz građevine prema fotografiji, u totalnoj besparici. Sve što smo imali taj dan je bilo 20kn u đepu. Niti riječi nije rekla. Pazila je da ne stavi ikakav teret na moja leđa i nastavila je vjerovati da je bio pravi potez što sam se posvetio fotografiji. Otišla je do dućana i za tih 20kn napravila kolač na koji je nataknula jednu malu svijeću. Ukrasila je našu sobu, pretvorila je u more i planine a nas troje smo imali piknik i pretvorili taj trenutak u bajku. Nikad neću zaboraviti tu hrabrost u njenoj duši dok smo se pogledavali sa suzama u očima i osmijesima na licu. Proći ćemo kroz sve, zajedno, nezaustavljivi.


S njom bi pošao do Kraja svijeta i nikoga ne bi radije imao kraj sebe nego nju. Ja sam njen oslonac, njena stijena kako me zove, na kojoj uvijek može odmoriti svoje ruke. Nitko ne razumije moje srce poput nje. Ona ima neki Bogom dan talent da me voli. Uvijek mi daje do znanja koliko sam joj važan i koliko je ponosna na mene. Zamisli.


Zadnjih dvije godine ušli smo u fazu gdje smo nekako potpuno prihvatili jedno drugo takvima kakvi jesmo i puštamo jedno drugo da živimo u slobodi, da rastemo svojim tempom i imamo puno razumijevanja za sve mane i nedostatke koje se još nisu promjenili. Jedino što ja želim od nje jest da bude sretna i sve bi napravio da u tome uspije. I obrnuto.
Evo, mi smo do tuda dogurali. Ja bi rekao da ovako izgledaju 2 Božje Zapovijedi kada se nastoje istinski živjeti.

 To je Kristov nauk o Ljubavi u izvedbi ovo dvoje blesavih ljudi.

Bokun neba kršćanski obiteljski blog

Živimo najsretnije trenutke u životu. Cak i nakon 18 godina sto se volimo, nikad nismo dosadili jedno drugome, nikad nismo pomislili da bi sreću možda pronašli negdje drugdje. Gledam ju i ona mi pričinja toliku ogromnu radost dok neka posebna energija kola mojim srcem i u tom trenutku znam da me voli svim svojim bićem. Za muškarca mislim da ne postoji bolji osjećaj i stanje. Sve bi učinio za nju kada me tako voli. Kud god njezino srce pogleda, moje ruke tamo jure.


Zaljubljeni. Blesavi. Djetinjasti. Ja njezina stijena, a ona moja..ne znam kako bi to izrazio.. VILA!!
Neki put se drugima čini da smo previše neozbiljni za svoje godine i da se ne brinemo dovoljno u životu, ali kako bi naša najdraža Anja rekla “kaj ima veze, glavno da smo sretni i zajedno”.
Isus je s nama i ta Ljubav ispunja nas sve više i više. Živo. Opipljivo. Svakodnevno. Mi smo dokaz naše vjere. Ona, vjera, daje ogromnu sigurnost da će se sve uvijek okrenuti na dobro. Da se razumijemo, nije uvijek bajno, imali smo jako, jako teških trenutaka i izazova po putu, ali Ljubav kraljuje i prekriva sve poteškoće.
Dečki, neka nam ne treba neki poseban datum da bi izrazili ljubav za svoje žene. Ne poklonima, nego riječima. Ona mora čuti ČESTO da je voljena. Nemojmo da to mora čitati između redaka i izvlačiti iz naših gesta. Ne mora to biti ovako javno.


Tereza uglavnom propadne u zemlju kad ja ovo napravim, ali MI smo nešto čime se najviše ponosim.
Svatko tko je bio zaljubljen zna kako se to voli ludo. Svim srcem! I dok tako volimo Nebo se spušta na Zemlju a mi se osjećamo kao u Raju.

A nama za upomenu i podsjetnik na blagoslov koji imamo, kopirao sam samo neke komentare koji su stigli ispod te objave.

 • Ajme meni. ….Predivno napisano.Svaka čast! Koračajte i dalje . Sretna godišnjica! Ana
 • Nikad u životu nisam pročitala ništa ljepše. Pogotovo da tako jedan muškarac piše o svojoj ženi. Prekrasno i predivno neka vas Bog i dalje blagoslivlja i čuva! Zrinka
 • Ajme pa to je zbilja prekrasno, hvala ti na svjedočanstvu, zbilja napuni srce . Prekrasna je ta Ljubav! Antonija
 • Preeedivnooo sretno i dalje sa jos više ljubavi, malo je takvih ljubavi, bar ih ja neznam puno… I da, rasplakao si me…pusa tebi i Terezi! Nives
 • Predivno Frano! Nema ‘većeg muškarca’, a ujedno i romantičnijeg, od onog koji ovako voli, gleda i cijeni svoju ženu! Btw sjećam se da si Damiru i meni pričao o tom sretnom ročkasu s 20kn! Mogu ti samo reći da su i nama slični trenutci zapravo bili najposebniji, a nadam se da ćemo se i mi nakon 18 zajedničkih godina osjećati još voljenije i čvršće (sad smo tek na 8). Sretna vam godišnjica! Ines
 • Ovo je nešto najljepše što sam pročitala.. Anja
 • Znaš, da ne postoji Biblija, onda bi rekla da je ovo tvoje najljepša ljubavna priča ikad ispričana.. Volim vas oboje i od sveg srca vam želim još mnogo, mnogo takvih godina u Očevom blagoslovu…. Jasenka
 • Divno, to je prava ljubav, rasplakala sam se!!!! Petra
 • Tako lijepo si to sročio, da pod stare dane očekujem bar jednu knjigu, da ostane nešto za buduće generacije… Dragan
 • Volim kad se isključim s FB pa kad napokon dođem da mi prvo dođe ovako lijepa priča, a ne neka negativa. Od srca čestitam godišnjicu braka i još puno, puno dok ne postanete smežurane šljive… Renata
 • Stvorili ste si anđela koji vas čuva! Sretno i dalje! Koraljka
 • Nemam sto dodati! Svjedočim tome svaki dan. Mirna sam ko majka i sretna. I sve mirnija. Dubravka (mama)
 • Hvala Frano, uspio si me rasplakati. Sretna vam godišnjica.. i da u istom i još ljubavnijem duhu dočekate vaše zajedničko Nebo… Marija
 • Nisam nikada pročitala ljepši tekst jednog muškarca svojoj ženi. Prekrasno!!! Anita
 • Sretna vam ova i još mnogo godišnjica!!! Ganuo si me do suza jer već dugo nisam pročitala tako lijep i iskren opis ljubavi i braka Mirjana
 • Wow! Hvala na potvrdi i svjedočanstvu svoje Ljubavi! Uistinu je veličanstveno ovako nešto pročitati i to od muškog spola! Klanjam se Svijesti koja je bas zato sto postoji izgradila ovako visoke Vrhove planine Ljubavi! Samo rijetki su svjesni njezine Moći! Čestitam! Neka Vas i dalje prati i jača Vaša svijest….onda je Ljubav uvijek i svugdje dio života … Nera
 • LJUBAV! KRISTOLIKA! Još na Zemlji dašak Neba! To je potencijal koji je dostupan po Milosti Kristovoj, a ipak tako neuhvatljiv za mnoge! Francek i Tereza ! Hvala za primjer moguće Ljubavi po putu u Očev Dom! LJUBAV ,AGAPE…. Filip
 • Čestitam vam na svemu lijepom što imate ..rijetko je pročitati o toliko velikoj ljubavi i sreći (pogotovo kad to muškarac napiše ):) Sretno vam i dalje 100 godina !! Nada
2
(Visited 199 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *