Unutarnji neprijatelji vašeg braka

Vjerujte mi kad vam kažem da brak može biti nešto najdivnije što ste ikada postigli, no i nešto toliko bolno da vas gorčina može pratiti sve do smrti. Ništa čovjeka ne može toliko povrijediti kao neprijateljstvo unutar vlastitog doma, osjećaj da je izigran, napušten i nevoljen, te da nije više u stanju voljeti drugu osobu. Još više dodaje soli na ranu to što ste jednom imali osjećaj “jednosti” dok ste bili zaljubljeni. Taj osjećaj harmonije i sklada između dviju duše ne može se mjeriti s ničim drugim na Zemlji i pamti se u čovjekovom srcu kao neizbrisivo sjećanje i obećanje.

Brak je mjesto najvećeg pročišćenja

Brak je temeljna slika za čovjeka na Zemlji. Cijela Biblija počinje s knjigom Postanka gdje govori o prvom ljudskom paru Adamu i Evi. Bog želi za nas da budemo u paru. On sam je osmislio brak kao najdivniji dar, ali isto tako kao i najveću vatru pročišćenja i upravo ovaj dio, bilo da ga percipirate svjesno ili nesvjesno, mnogi žele pod svaku cjenu zaobići.

No zašto se gorčina braka, ili još zvana faza octa koja slijedi nakon zaljubljene faze meda, ne može zaobići? Zato što je to neminovni sudar naših unutrašnjosti, a kako se sudaraju dva pala bića, a ne dva anđela, sudar izaziva puno grešnih akcija i reakcija. Mi ljudska pala bića smo nevjerojatno sposobni da prikrijemo svoju unutrašnjost i prave motive iza naših djela, toliko dobro da i sami počnemo vjerovati da je istina to što prikazujemo. Tek poneki su voljni na svijetu Istine sagledati sami sebe, no često tek kad su neizbježno suočeni sa sudbinom ili jednostavno razotkriveni od drugih ljudi. Potrebna je jedna dobra doza poniznosti da bi mogao poduzeti prvi korak prema promjeni – uočiti i priznati da si negdje u krivu.

Unutarnji neprijatelji vašeg braka bili bi upravo ti elementi naše pale prirode. U svojoj suštini to su sebičnost i oholost, dva temeljna ljudska zla. Drugim riječima, želja da sebi ugodimo, iskoristimo za sebe i želja da mi upravljamo situacijama, okolnostima i drugim ljudima, da budemo bolji u bilo čemu, a da smo pritom pred drugima uzdignuti na pijedestal i od njih dobivamo divljenje. Sve daljnje osobine pale prirode se granaju iz ta dva temeljna zla ljudske duše. I sada kada dvoje ljudi trebaju živjeti zajedno i zajedno graditi svoju budućnost suočeni su s jako puno poteškoća po putu od kojih su jedni naravno vanjske prirode, no većina je unutarnje prirode. Ne možete izbjeći istinu stvari. U jednom momentu će vas druga strana prozrjeti i vi ćete se pronaći goli golcati jedno pred drugim i tu, upravo tu, mnogi brakovi pucaju, ili venu, a tek poneki još pronađu snagu da naprave pravu stvari i izbore se protiv toga s čime su se suočili.

Jedna od temeljnih svrha braka je upravo međusobno sazrijevanje, odnosno pročišćenje. Mi moramo jedno drugome pomoći osloboditi se tih paklenih elemenata koji nas još vuku prema dolje, kako bi se uzdigli u nebeske visine. Mi trebamo zauzeti poziciju zajedničke borbe protiv unutarnjih neprijatelja, te pronaći način da udružimo snage, jer ako se samo nesmišljeno prepustimo sudaru naših priroda, onda ćemo se po svojoj prirodi okrenuti jedno protiv drugoga. No ako se zajedno borimo protiv neprijatelja bez obzira gdje se neprijatelj trenutno nalazi, onda imamo zaista šanse nešto i nadvladati. Trebamo mudro pristupiti situaciji i zajedno odlučiti nadvladati.


Zajedno protiv neprijatelja

Primjerice, oboje ste shvatili da je mužu teško preuzeti veću odgovornost. Zbog svoje slabe volje ne uspijeva se pokrenuti i pronaći bolji posao i to za sobom vuče brdo problema, od financijskih, pa sve do gubitka poštovanja u vlastitim i očima njegove žene i djece. Umjesto da zauzmete klasičan stav i napadate ga svaki dan oko toga, predbacujući mu što vam nije osigurao ono što vam svima treba, ogovarajući ga pred prijateljicama i širom obitelji (što stavlja još više utega njemu oko vrata, te samo produljuje cijeli proces i eventualni izlaz iz situacije), vi možete sjesti i zajedno pokušati doći do same srži problema i nevoljnosti da se pokrene. To može biti strah, no može biti jednostavno i lijenost. E sad, jednom kada ste zajedno pronašli problem, onda vam treba strategija kako iz tog problema izaći. Uđete u Riječ Božju i tražite Oca da vam govori. Pronađete nekog prosvijetljenog učitelja koji vam zna reći kako se na Božji način izlazi iz te situacije. Zamijenite prigovaranje i nabijanje krivnje s molitvom i zauzimanjem pred Nebeskim Ocem da mu da snage da se pokrene, da tako uredi okolnosti koje će voditi do promjene, da mu otvori nove prilike i novi posao. Sada muž od vas osjeća podršku i zaleđe, osjeća da ste na njegovoj strani iako se borite za nešto što mu trenutno ne odgovara. Žene doista imaju nevjerojatnu moć molitve za svoje muževe, no toliko puno žena instinktivno misli da će svoje muževe pokrenuti u određenom pravcu samo ako mu to dovoljno puta kažu, ili ako o tome govore u društvu, ili još gore na društvenim mrežama. To vam je recept za katastrofu i raspad braka, ili uništenje unutrašnje snage vašeg muža, a uostalom to vam spada pod djela tijela za koje apostol Pavao kaže u poslanici Galaćanima 5 kako takvi koji to čine neće vidjeti Kraljevstva Božjega. To vam je prilično ozbiljna stvar.


19,20,21: A očita su djela tijela: preljub, bludnost, nečistoća, razvratnost…. neprijateljstva, svađe, ljubomore, srdžbe, splatkarenja, razdori… zavisti… za koje vam unprijed kažem: oni koji takvo što čine (u braku ili u svijetu) Kraljevstva Božjega neće baštiniti! 

+ 15: Ako pak jedni druge grizete i proždirete (a brak vrlo često tako izgleda), pazite da jedni druge ne satrete.


Ajmo sada obrnuti situaciju. U kući imate ženu koja stalno nešto prigovara. Neke stvari su stvarno na mjestu, no neke jednostavno vidite da nisu. Sjednete zajedno i iznesete problem koji vidite pred nju. Stanete uz Riječ i vidite da to što se čini nije dobro i jednostavno nije po Božju. Ako vas žena iz ovog ili onog razloga stalno kontrolira, to je očigledno zlo i ako uspijete zajedno u poniznosti stati i priznati da je to tako (a iskustveno žena će to teško napraviti, jer teže priznaje greške radi veće prirođene oholosti), onda možete smisliti strategiju kako to nadvladati. Prvi korak je uvijek Svjetlo Istine koja mora razotkriti naše grijehe. Nakon toga ide pokajanje, jer bez da se iskreno pokajemo za to što radimo krivo, mi nikada nećemo primiti snagu da se promijenimo, jer u svojoj suštini to i ne želimo. Jednom kada je krenula promjena, mi se sada zajedno borimo protiv našeg unutarnjeg neprijatelja, ovdje duha kontrole. Kada muškarac percipira da je duh u očitovanju, on to njoj mora pomoći uočiti i skrenuti pažnju na problem protiv kojeg se zajedno bore. Rekao bi da je važan način kako skrećemo pažnju na problem, jer preagresivan pristup ili reakcija će samo dodati ulja na vatru. Radije ostati miran i u ljubavi, no nepokolebljiv, jer se s neprijateljem ne pregovara. Bit će tu svakakvih reakcija, no nakon nekog vremena ako su obje strane voljne i željne promjene, plodovi će se pokazati.

Galaćanima 5:22: A plodovi su duha (dobrog braka): ljubav, radost, mir, strpljivost, blagost, obrota, vjera, krotkost (poniznost), uzdržljivost. 

Mi stvarno možemo i trebamo pomoći jedno drugome uočiti zlo u srcu, ali još više nadvladati ga. Za to je potrebno naravno da obje strane budu voljne surađivati. Ako to još nije slučaj, molitva tu može jako puno pomoći. Ne možete zamisliti koliko tiha molitva može pomaknuti planina, samo budite strpljivi. Vrlo je važno da zajedno gledate u cilj. Što želimo postići s tom borbom protiv unutarnjih neprijatelja? Pa želimo osloboditi naš brak otrova koji ga ubija i ponovo se približiti onom prvom stanju sreće i zaljubljenosti. Želimo biti jedno drugome vjeran suputnik, najbolji prijatelj, izvor snage i želimo da naš brak bude svetinja i nešto najvrjednije što imamo u našem životu. Kada gledate u cilj i kad se stalno podsjećate na to za što se borite, onda će vam biti lakše ući u borbu protiv onoga što vam to krade.

Isusovim riječima iz Luke 11:23: Ako sa mnom ne sabirete, onda rasipate. Ako niste sa mnom, protiv mene ste.

Ako ovo primijenimo na brak; ako se ne borite ZA vaš brak protiv svega što ga želi ugušiti, onda vi rasipate i ono što imate. Ako niste ZA brak pa čak i protiv palih elemenata unutar sebe, onda ste protiv braka i uništavate ga. Svaki puta kada izaberemo sebe iznad našeg braka, ne samo da smo pokazali da smo sebični i oholi (sjećate se dva temeljna zla ljudske pale prirode), nego smo ukrali sa zajedničke hrpe. Ljubav je nesebična i ako vi birate sebične postupke vi tu ljubav rasipate. A možete ju samo toliko rasipati prije nego potpuno nestane. Jednom kada ljubav nestane, nestat će i ono malo svijetla što imate, a vi ćete ostati dvoje neprijatelja u mraku i hladnoći zarobljeni svezom s kojom ste se svezali. Nemojte to dozvoliti da se dogodi, ili ako je na najboljem putu da se dogodi, iskoristite Kristovu snagu da stvar okrenete na bolje. Bez Njega ne možete napraviti promjenu, jer On je Istina koja jedina vodi pravim Putem.

1
(Visited 67 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *