Riječ, dvije o zahvalnosti

Razmišljam ovih dana o zahvalnosti..

Interesantno je da izražaj zahvalnosti prema darivatelju bude spontano prisutan kad primatelj ima osjećaj da je primio nešto što mu je zaista važno. Kao da ti netko daruje zlatni grumen. Teško bi bilo i tvrdom srcu da ne izusti rijeci zahvale, zar ne?

I onda razmisljam situacijama kada izražaj zahvalnosti izostane  od strane primatelja i što se dogodi u našem srcu..

Ove mi se opcije nameću kao moguće:

  • Možda smo zasljepljeni i ne percipiramo dar kao stvarno vrijedan?
  • Možda smatramo da nam to već pripada, pa zapravo i nismo ništa posebno dobili.
  • A možda je srce zapravo toliko tvrdo, pa mu je teško priznati vrijednost nečeg što mu je darovano, jer bi time morao priznati da on to svojom kvalitetom nema u sebi.

I onda sam razmisljao o darivatelju u cijeloj priči i koliko mu snage daje povratna gesta ljubavi od strane primatelja. Umnoži mu snagu i radost zbog čega on žudi jos više davati.
Primjerice u braku, izražaji paznje, zahvalnosti, priznanja, itd. bude među partnerima ljubav, stvaraju zajedničku snagu, odanost i privrženost jedno drugome.

Isto tako i u zajednici.. počevši od glave pa prema niže i onda jedni prema drugima, od uglednih do manje uglednih.. Izuzetno je bitna medjusobna skrb i uvažavanje uloženog truda jedni prema drugima.

S druge strane darivatelj trpi i nosi na sebi kad je ljubav neuzvraćena . u nadi da će nezahvalnog primatelja njegove rane iscjeliti od sebične ljubavi. No, može se dogoditi da darivatelj postane i obeshrabren nakon više vremena suhog ulaganja. Moramo paziti jedni na druge.
Ljubav se može silno umnožiti, no isto tako se može lako prosuti.

❤️

Kakva nam je kvaliteta srca ako nam je potrebno da nam netko kaže kako bi trebali biti zahvalni prema darivatelju? Kao kada dijete učimo da treba pozdraviti ukućane kada uđe u kuću, ili treba reci oprosti kada nekoga povrijedi, ili hvala kada nešto primi. Moramo ga to učiti, jer ono u sebi uglavnom nema osjećaj da bi to trebalo napraviti. Da ima Ljubavi u srcu, ne bi mu trebala objava izvani. 

Razmislite.

Frano

 
(Visited 73 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *