Muškarac kao stup i uporište Istine

Ovo je nastavak objave “Muškarac 1. i 21. stoljeća” 

Još mi se nešto čini važno za reći prije nego krenemo na detaljne upute. 

Čovjek koji je postigao ili teži unutarnjem redu traži partnericu suprotnost spola s kojom onda može  umnožiti svoju snagu kako bi zajedno bili od još veće koristi. Također, oko sebe okuplja istomišljenike, ili se priključuje zajednici onih koji se bore za dobro i istinu (u sebi i oko sebe). Takvo jedno malo društvo onda pak korisno djeluje na šire društvo oko sebe zavisno o tome koliko imaju snage Duha na sebi i koliko je zrelo i razvijeno njihovo srce. Stoga, mi gledamo sebe izgraditi u korisnog i snage punog čovjeka koji će biti koristan. Na takvog čovjeka se može osloniti njegova obitelj, njegova zajednica i društvo oko njega. On postaje stup i uporište Istine, jer je sebe izgradio u Istini i ima Snagu Duha koja mu daje sposobnost da se nosi sa svima što život stavi pred njega.

 

No, kakvo bi to bilo unutarnje uređenje koje moramo razviti u sebi? 

Zaronio sam u poslanice Timoteju i Titu i izvukao van sve osobine koje Pavao zahtjeva od njih dvojice, ali i od svakoga tko želi biti korisniji dio zajednice. To bi bili nadglednici, voditelji, pomagatelji i slične uloge,  znači oni koji mogu prihvatiti veću odgovornost za društvo oko sebe. Stupovi i uporište društva. 

Besprijekoran, kako se na njemu ne bi moglo pronaći kakve mane, poroka, ili dominantnih elemenata pale prirode. Mora biti uzoran pred drugima u obitelji i zajednici kako bi ga drugi mogli slijediti, odnosno da im sa svojim manama ne daje povoda progovarati. 

Trijezan u svemu i da se kloni mladenačkih požuda, odnosno da kontrolira sve elemente svoje prirode, da je nadvladao požude tijela (seksualne, apetite, sklonost alkoholu i slične).

Razuman i pravičan, da bude onaj koji je vođen Istinom što daje jednu postojanu stabilnost. Da ljubi pravedno i nije pristran, te da nije vođen osjećajima, niti je sklon emotivno reagirati.

Postojan u svemu, nepokvarljiv, iskušan u raznim situacijama. Na muci se junaci poznaju i kroz vatru se kali oštar mač!

Pristojan i ljubazan,  vjeran, ljubavan, blag prema svima i to ne lažljivo kako bi nešto postigao, nego kao netko tko može kontrolirati svoju nemirnu prirodu pod pritiskom neljubavi s druge strane.

Vjeran (odan) drug svima, a najviše Bogu čiji Zakon Života slijedi u svemu. 

Pobožan, jer cijelo njegovo biće treba težiti jednom cilju – Bogu.

Da ne bude samovoljan, već krotak i ponizan,  čuva sebe u Istini kako bi mogao i druge izgrađivati, vođen Duhom i podućen u Istini. Ne gura svoju volju, nego uvijek traži izvršiti ono što je Božje.

Privržen je vjerodostojnoj Riječi nauka i othranjen riječima vjere po kojoj je izgradio unutarnjeg čovjeka.

Da ne bude ratoboran, nasilnik prema drugima niti gnjevan – sve su to elementi pale prirode koje on mora u sebi nadvladati božjom snagom

Da ne bude dvoličan, već neka se unutarnji sklad očituje na van u svemu što radi. Ljudi oko njega moraju znati na čemu su s njime.

Dobroljubiv, tj. da ljubi ono što je Dobro i Istina. Ljubav prema Dobru i Istini glavni su pokretači njegovih životnih snaga. 

Darežljiv, otvorene ruke prema onima koji su u potrebi. Spreman dijeliti od onoga što ima. Bogat dobrim djelima i da je to vidljivo pred drugima.

Dostojanstven. Čistoća  duha, odnosno razvijene vrline duha i nadvladane sklonosti pale prirode.

Nije sklon prljavom dobitku, već moralno upravlja svojim financijama i poslovima. Ne vodi ga pohlepa za bogatstvom. U tome kako upravlj svojim financijama vidi se da li mu Bog može povjeriti upravljanje nad Božjim stvarima, primjerice nad zajednicom i obitelji.

Hrabar je i odvažanspreman propovijedati Riječ u zgodno i nezgodno vrijeme – prekoriti, zaprijetiti, opomenuti ljude koji su mu povjereni.

 

A sve to da se PROTIVNIK POSTIDI NEMAJUĆI ŠTO ZLO GOVORITI O NJEMU.

 

(Sve ove upute možete pronaći u 1. i 2. poslanici Timoteju, te poslanici Titu.)

 

Zamislite sada takvog muškarca, takav stup i uporište Istine i odlučite da ćete vi to postati, ili da ćete takve sinove odgojiti. Ne možete to napraviti svojom snagom, već samo Božjom. No, sinovi Božji se samo na taj način podižu. Drugog načina nema. Stoga, dođite po Snagu pod Križ da napravite ispravnu stvar, da postanete blagoslov za sebe, svoju obitelj, zajednicu i ovo naopako društvo oko vas. 

 

Nastavljamo dalje s uređenjem u braku i obitelji u idućoj objavi. 

 

Frano

 

2
(Visited 55 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *