Post i molitva – tajna duhovnog uspjeha?

Prije nekoliko tjedana u našoj zajednici došao je poticaj da svi uđemo u post i molitvu za jednog našeg brata koji je u velikoj životnoj potrebi.

Mogli smo sami izabrati kakav post ćemo voditi, no bilo je također jako važno da razumijemo motiv zbog kojeg to radimo, te da vrijeme koje provodimo u postu dobro iskoristimo.

Post sam po sebi nema neku uzvišeniju svrhu osim što je dobar za tijelo.
Jedna rečenica našeg Apostola nam je svima odzvonila u srcu i pomogla da se što bolje namjestimo “Postim da bi molio”. To je to što daje smisao i uzvišeniju svrhu trapljenju tijela.

Ovdje ću rezimirati sve što sam spoznao o sebi nakon četiri tjedna posta, pa idemo redom:

1. Post je zdrav za naše tijelo. 

Ta činjenica je znanstveno dokazana. Tijelo završi s procesom probave 12 sati nakon zadnjeg obroka i onda uđe u fazu čišćenja organizma i naravno sagorijeva masne naslage kako nema drugog izvora energije. Život nam je do sada bio tako organiziran da vrlo rijetko kada mi uđemo u fazu čišćenje, jer se proces probave nije stigao ni dovršiti a već je nova porcija uletjela u proces. Na ovaj način tijelu dajem prilike da se odmori i očisti od svega što ga opterećuje.

2. Ritam

Post sam organizirao tako da sam u pravilu 18-20 sati bez unosa nove hrane, a tijekom preostalih 4-6 sati jedem jedan i pol do dva obroka. U danu to izgleda tako da ću prvo pojesti ručak oko 14-15h i onda laganu večeru do 19h. Jutra su mi postala puno produktivnija s tim nekim osjećajem praznine u trbuhu. Trebalo mi je nekoliko dana da se naviknem, no jednom kada sam riješio s sobom u glavi da ne postoji opcija hrane prije 14h, više nisam mislio o tome i mogao sam se posvetiti onome što sam radio.

3. Neću umrijeti ako neko vrijeme ne jedem 

Dosta važna spoznaja moram priznati. Ne bi čovjek rekao da “boluje” od tog straha dok se ne nađe u situaciji da ne jede 24 sata. U njemu se onda budi špiljski čovjek koji se naoruža kopljem i kreće u lov na hranu.

4. Osjećam se rasterećenije i lakše. 

Više nisam zatrpan s probavljanjem hrane i duh može više i lakše doći do izražaja. Tijekom dana spontano mnogo puta krenem moliti u jezicima. Kada se sve zbroji, rekao bi da molim u jezicima preko sat vremena dnevno, uglavnom dok nešto radim, ili dok se nešto zbiva.

5. Vrijeme za molitvu

Večer smo ostavili za molitvu. Osim našeg brata u zajednici, imamo i mi nekoliko svojih potreba oko kojih se probijamo i osjećamo kako su rješenja nadomak ruke, samo se potrebno nastaviti gurati prema Kraljevstvu Nebeskom, jer kako kaže stih “siloviti ga grabe”.

6. Snaga

Radna snaga i elan mi se povećao kako je duh slobodniji i manje opterećen tijelom. Dolaze mi nove kreativne ideje za posao i službu, mogu više toga odraditi u danu i nositi se s više zadataka koji se od mene traže. Predobro!

7. Sila

Imam vidno veći protok Božanske Sile kada molim. Mi to zovemo Pomazanje. A više pomazanja znači više Sile. Više Sile znači brže iscjeljenje za sve one kojima je to potrebno, za koga molimo, ili na koga položimo ruke.

Promatrajući sebe prije ovog posta i sebe sada, vidim jasnu razliku. Kao da je Frano prije bio zatrpan nekim pokrovom a sada se oslobađa, što je zapravo i poanta posta. Naše materijalno, zasićeno i pretrpano tijelo se mora dovesti u pokornost duhu koji treba sve više zračiti iz njega. Kao da olovni pokrivač stoji na nama i moramo nešto učiniti da se taj pokrivač olakša kako bi mogli više božanski funkcionirati.

Stoga, baš sam uzbuđen oko svega što je ovaj potez donio, jer već dugo nisam vidio na sebi toliko dobrih promjena u toliko kratko vremena a koliko vidim one najbolje promjene su tek ispred mene!

Frano

2
(Visited 74 times, 1 visits today)

2 Comments

  1. Marija L. 20/02/2024at00:38

    Hvala ti:)

    Reply

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *