Mali gradski povrtnjak – proljetni radovi

Posljednje dvije godine proveli smo u adaptaciji i renovaciji naše kućice u cvijeću i sve ono što smo imali zasađeno prije uređivanja bilo je devastirano do mjere da se lani uopće nismo ni zaželjeli usaditi naš mali povrtnjak. No, traume oko renovacije su zacijelile i otišle dooljno daleko u zaborav da se želja za povrtnjakom može aktivirati, pa smo ovo proljeće zasukali rukave i uhvatili se posla. 

Možda ste čitali u prethodnoj objavi o našem malom gradskom povrtnjaku kako ga mi zovemo. Ako niste svakako bacite oko na ovu objavu da vidite kako je sve izgledalo prije. 

Ukratko, ovo je bila naša povrtna đungla prije dvije godine. Potpuno autonoman povrtnjak sa sustavom navodnjavanja kap na kap koji se sam posluživao mjesec dana koliko nas nije bilo preko ljeta. Svako jutro oko pola šest timer bi se uključio i 15 minuta zalijevao svaku biljku u povrtnjaku. 

 

Pripreme za povrtnjak kreću krajem zime i tada je najljepše promatrati simfoniju cvjetanja voćaka i biljčica koje se bude. Vrt stalno skreće pozornost na sebe i ostaje mjesto gdje se rado vratiš i sjedneš upiti tople zrake sunca nakon duge zime. 

Ove godine spojili smo dvije gredice u jednu višu gredicu i time oslobodili mjesta za staklenik kojeg bi trebali graditi u mjesecima ispred nas. 

Rastavili smo kompost kojeg smo skupljali skoro godinu dana i u njemu pronašli skoro 1m3 divnog humusa za ovu sezonu. No najzanimljivije je definitivno bilo vidjeti kako se ispod naizgled neaktivne površine nalazi toliko bogat život da izgleda kao da je u kompostu glavna fešta u vrtu!

Naši dragi prijatelji iz firme Vinograd Gospodnji donijeli su nam nove zemlje, očistili divlje kupine koje su navrle iz susjednog vrta i dali nam dodatni push da ovaj povrtnjak stvarno profunkcionira. Prijatelji iz Herbadesing došli su pošpricati vinogradarku koju je napala bolest s nekim prirodnim sredstvima, te spasiti posrnulu magnoliju u prednjem djelu vrta. Prava akcija i suradnja!

U pomoć su uskočili i šogor i šogorica, pa su cure sadile sadnice, a mi dečki smo ponovo spojili cijeli sustav navodnjavanja. Tko god razmišlja o tome kako bi spojio ovakav jedan sustav, moram vam reći da  su i ideja i montaža stvarno vrlo jednostavni! Ako imate pitanja, slobodno mi se javite!

Posadili smo blitvu, više vrsta zelene salate, peršin, rajčice, tikvice i krastavce. Od začinskog bilja posadili smo puno bosiljka i dva grma mente i kadulju. 

Ovaj naš povrtnjak je površine oko 18m2 i na toj površini želimo što više toga usaditi. Iako je to premalo kvadrata da bi nas cijelo vrijeme hranilo, ipak imamo svog vlastitog povrća od kraja proljeća, pa sve do početka jeseni. Dva kvadrata salate je dovoljno prostora da u sezoni ne moramo kupiti glavicu salate, kao i jedan kvadrat blitve je dovoljan za potrebe naše obitelji. 

Povrtnjak je zapravo idealan poligon za životno učenje gdje djeca mogu promatrati kompletan životni proces plodova koje jedu, preuzeti odgovornost za neki dio vrta, te sudjelovati u sezonskim radovima. Vrt time postaje jedna predivna učionica koja stalno mijenja svoj izgled i pruža znatiželjnom oku nešto što može promatrati, a ako djecu učite vidjeti ruku Stvoritelja u stvaranju koje ih okružuje puno ćete napraviti za njihovu dušu. 

Šaljemo vam ljubav iz našeg malog doma i čujemo se kroz mjesec dana kada ćemo na stol početi stavljati prve plodove!

Frano i Tereza

 

 
(Visited 83 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *