O tikvicama i razvijanju osjećaja zahvalnosti

Tikvice su idealno povrće za male vrtlare. Vrijeme klijanja je svega nekoliko dana, nakon desetak dana biljka je spremna za sadnju na otvorenom, a nakon već mjesec i pol dana djeca će moći brati svoje prve plodove. Ukoliko nemate vrt tikvicu možete posaditi i u tegli, možda se neće razviti u potpunosti kao što bi se razvila u vrtu, no i to će biti dovoljno da djeca promatraju njen rast i uberu svoje prve plodove.

Potaknite djecu na davanje

Uvijek dajte prednost domaćem autohtonom sjemenu, ako  sjemenje kupujete u dućanu  pokušajte pronaći ono genetički neizmijenjeno i netretirano. U vrećici sjemenja, ovisno o pakiranju dobit će te dvadesetak sjemenki.  S obzirom da će te samo s jedne biljke za vrijeme sezone ubrati 5-6 kg tikvica, dvadeset presadnica bilo bi puno previše za vaše obiteljske potrebe. Nemojte ostavljati sjemenke za sljedeću godinu, posadite svih dvadesetak sjemenki, a djecu potaknite da višak uzgojenih presadnica poklone susjedima, obitelji i prijateljima.

Jednostavne upute za sadnju

U ovom će te videu saznati sve što je potrebno za sadnju tikvica i kako se prirodnim sredstvima obraniti od nametnika. Upute su objašnjene vrlo postepeno uz predivne umirujuće prizore  za koje vjerujem da su i  u nekom tko nije sklon vrtlarenju sposobni probuditi malog vrtlara. Djeca su uživala gledajući ga, a ja sam se  prilično iznenadila koliko su puno informacija zapamtili i kroz nekoliko dana uspješno primijenili nakon samo jednog gledanja.

Od iste autorice možete pronaći prekrasnu knjigu Mala vrtlarica, posebno osmišljena da kod najmanjih razvije ljubav prema vrtlarenju. Knjiga je trenutno rasprodana, pa ju pokušajte pronaći u knjižnici.

Razvijanje osjećaja zahvalnosti

Vrtlarenje razvija osjećaj zahvalnosti kod djece. Vrlo je lako zaboraviti sav trud koji se ulaže u proizvodnju hrane koju jedemo kada ju kupujemo u trgovini, ili naručujemo putem interneta. Čak i mala vrtlarska avantura poput promatranja rasta začinskog bilja na prozorskoj dasci, ili cherry rajčica u tegli može  kod djece izazvati osjećaj zahvalnosti za naporan rad potreban za uzgoj hrane koju svakodnevno jedemo.

Sigurna sam da što će te više boraviti u vrtu i promišljati o  Očevim uputama dolje niže,  to će te pronalaziti  više prilika da djecu uputite na svu ljepotu i mudrost Božjeg stvaranja. Djeca će sa sve većom zahvalnošću pratiti sve promjene u vrtu i dočekati branje prvih plodova potpuno svjesni toga da ništa od toga nije stvoreno samo od sebe već da je On taj Koji sve stvara i održava na životu iz ljubavi prema nama, da nas zaštiti i održi na životu, ali i osvoji svojom Ljubavlju.

Vidite kako sve oko vas raste i buja, kako sazrijeva i donosi plod, vidite, kako isti proces sebe ponavlja opet i iznova… zbog vas… da zaštiti vas ljudska bića i očuva sve što je živo na Zemlji… Ja Sam oblikovao nebrojene tvorevine najrazličitijih veličina, najrazličitijih oblika i namjena, i ako otvorite vaše oči i uši ništa vam ne izmiče i Moja beskrajna Ljubav i mudrost vam moraju postati očigledni… Budući Ja dajem tako da vi možete primiti, Ja stvaram tako da vi možete imati koristi iz toga, Ja održavam stvaranje i brinem se za njega tako da vaše srce može uživati u tome i vi prepoznate i priznate Mene…”  „Jezik prirode, stvaranje, Stvoritelj“

Sljedeći tjedan pišem vam o uzgoju bosiljka i razvoju poduzetništva kod djece.

Šaljem vam jedan veseli  vrtlarski zagrljaj.

Tereza

 
(Visited 54 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *