Kako otvoriti vrata srca | 1. dio

Vidi! Ja stojim na vratima i kucam. Ako netko čuje moj glas i otvori vrata, ući ću k njemu i večerat ću s njim i on sa mnom.

Otkrivenje 3:20

Bezbroj je trenutaka u ljudskom životu kada Bog kuca na srce čovjeka i traži pristup, događaja kada mu Bog dolazi u svojoj Riječi bilo kroz ljudska usta ili kroz glas srca.

No, znaš li uopće što znači da ti Bog kuca na vrata? 

I još važnije znaš li otvoriti ta vrata?

Ja znam i želim ti pomoći.

Možda imaš svakakve ideje o tome kako postići blizak kontakt s Bogom. Imala sam ih i ja. Krive slike, kriva uvjerenja i sukladno tome pogrešna razmišljanja. Mislila sam da je prekomplicirano, da je to za neke druge ljude i meni nažalost nedostupno. No, dobre su vijesti, da mi zaista imamo Oca na nebesima, vrlo zainteresiranog za ostvarivanje kontakta s nama. Oca kojem je daleko više stalo do tog bliskog odnosa nego nama. Zamisli to.

Cijeli proces je zapravo prilično jednostavan. Mi smo ti koji koji smo ga u stanju jako zakomplicirati, no i tome ima rješenja. Istina je ovdje vrlo precizna. Bog želi ostvariti kontakt s tobom kroz Riječ Božju. Bog ti kuca na vrata kada ti objavljuje svoju volju u Riječi. Otvaraš mu vrata kada se pristaješ mijenjati u uvoditi promjene u svoj život u skladu s Riječi koju si čuo ili pročitao i razumio. On može kucati, ti Ga možeš čuti i razumjeti, no ipak Mu ne otvoriti vrata srca tj. ne odlučiti napraviti promjenu i uskladiti sebe s time što si pročitala i razumjela. Neki dođu toliko blizu, da ga čuju i razumiju, a nikad ne otvore vrata. On kao dobri Otac uvijek nastavlja kucati, no sukladno zakonima božanskog reda ne može ući na silu u srce budući da mora poštovati našu slobodnu volju, jedan od najvećih darova i odgovornosti koju posjedujemo kao ljudska bića. Tvoje srce je presudno u ovom procesu. Riječ Božja u sebi nosi život i neograničenu snagu, koja ti omogućava da kročiš životom nadmoćno nad svim okolnostima. Duboko povjerenje u Njegovu pomoć i zaštitu u svakoj nevolji tijela i duše je nešto najvrjednije što možeš posjedovati. Vjeruj mi.

Tvoj zadatak je da naučiš čitat/slušati Riječ Božju s namjerom da bi ju i vršila. Ako Ga naučiš primiti u srce tj. odlučiš se usklađivati s Njegovom Riječi ,doći ćeš u posjed božanske snage, u protivnom božanska snaga ostaje s “druge” strane vrata i  tvoja duša ostaje bez toliko potrebnog života i snage. Ovakvo stanje je smrtonosno za dušu. Duša na početku smrt ne osjeća tako snažno, no što dulje ostaje u tom stanju to više nazaduje, osjeća sve veću slabost i težinu i posljedično sve manje snage ima za bilo kakvu promjenu na bolje. Možda se bojiš otvoriti srce, jer se bojiš da ćeš vršenjem Njegove volje nešto izgubiti. Razumijem te i meni se tako činilo na početku. Koliko sam samo bila u krivu. Sjetim se one sličice što je kružila internetom na kojoj djevojčica i Isus stoje jedno nasuprot drugog, djevojčica u rukama drži malenog medvjedića, a Isus iza leđa drži ogromnog plišanog medu. Moli ju da naprave zamjenu, a ona se sva nepovjerljiva nećka i kalkulira. Nemoguće je nam Bog koji je ljubav da zapovijed koja nije ljubav i koja ne vodi do ljubavi.

Stav našeg srce odlučuje sve. Naše srce je u suštini opako, još uvijek zasićeno sebičnošću i ohološću u većoj ili manjoj mjeri bili mi toga svjesni ili ne. Srce mora doživjeti potpun transformaciju u ljubav. Lukavo je srce, više nego sve, i podmuklo. Tko da ga shvati? (Jeremija 17: 9)

Razmišljam se kako doživljavaš ove riječi dok čitaš ovo. Da li su ti možda pregrube? No, nastavi čitati molim te. Bila sam tamo gdje si ti sada i stvarno ti želim i znam pomoći. Bog ti kroz svoju Riječ objavljuje svoju volju, objavljuje ti ono što ti nedostaje da bi svrhovito proživjela ovaj svoj zemaljski život i sebe još ovdje na zemlji razvila u kvalitetu djeteta Božjeg. Kroz Riječ Božju komunicira ti ono što ti nedostaje, a nedostaje ti spoznaja o tome što ti nedostaje, što radiš pogrešno i snaga za promjenu. Oboje ćeš dobit čitanjem i vršenjem Riječi Božje. A onima koji Ga primiše dade snagu da postanu djeca Božja (Ivan 1:12)

U protivnom, ne možeš ući u Kraljevstvo Božje, ne zato što Ocu nije stalo do tebe, nego zato što Kraljevstvo Božje ne može ući tvoje srce. Božanska ljubav ne može zavladati u tvom srcu dok ti želiš vladati. Primijetit ćeš da će On nastaviti kucati, unatoč tvojim previranjima i sumnjama. Daj Mu šansu. Ukaži mu povjerenje. Sjeti se samo kolikim ljudima, idejama si do sada već dala svoje povjerenje. Neki od njih nisu uopće imali dobre namjere, a Bog je ljubav. Tu možeš stvarno biti sigurna. Sjeti se. Nemoguće je nam Bog koji je ljubav da zapovijed koja nije ljubav i koja ne vodi do ljubavi. Nemoj ga pustiti da kuca uzalud. Otvori Mu vrata srca i spasit ćeš se. Možda se sad pitaš od čega bi te trebalo spasiti. To je stvarno dobro pitanje. Većina ljudi zaista ne zna od čega bi ih se trebalo spasiti. Pisat ću ti o tome uskoro, voljela bih da do tada promisliš o svemu rečenom. Nakon toga uzmi jednu od poslanica iz Biblije, predlažem ti Jakovljevu poslanicu i kreni ju čitati jako polako dok te ne zaustavi na određenom stihu. Tu se zaustavi i najiskrenije promotri svoje srce i vidi što se u njemu opire tome da nakon što si pročitala Riječ i razumjela ju, ne odlučiš djelovati sukladno. Što se u tebi opire tome da Riječ postane živa i djelotvorna u tvom životu?

To je odličan početak, samospoznaja uvijek mora doći prva.

Grlim snažno.

Tereza    

7
(Visited 245 times, 1 visits today)

4 Comments

 1. Ana 19/03/2023at21:06

  Jako lijepo. Hvala💗

  Reply
 2. SandraS 11/09/2023at20:14

  Predivno ✨❤️🤗 Hvala Tereza ❤️❤️❤️hvala Isusu što ti i Frano svoje talente zaista koristite Njemu na slavu , a nama na veliku dobrobit ❤️.

  Reply
  1. User Avatar Tereza 13/09/2023at13:24

   Hvala ti Sandra na ovome <3

   Reply
  2. User Avatar Tereza 16/09/2023at21:03

   Hvala ti draga Sandra, drago mi je da ti pomaže, a tvoje su riječi baš pravi vjetar u leđa da nastavimo još odlučnije dalje. 🙂

   Reply

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *