Slikovnice za djecu – naše preporuke 3.dio

Imam ideju – i što sad s njom” (Planetopija)

Kobi Yamada

Slikovnica “Imam ideju – i što sad s njom” jednostavno nas je oduševila. Na djetetu vrlo blizak način objašnjava sve ona pitanja koja će se s vremenom pojaviti kada se iz njihovog srca bude rađala ideja, a oni budu suočeni sa sumnjom i neodobravanjem od strane drugih. Iako jezikom bliska djetetu vrlo vjerno opisuje proces rađanja i razvoja ideje. Nikad dovoljno slikovnica i razgovora o važnosti slijeđenje vlastitog srca. Na nama roditeljima kršćanima stoji još posebna odgovornost naučiti dijete kako da svoje ideje provjerava na svjetlu Riječi i kako da svoje talente i sposobnosti rastuće više koristi u korist svojih bližnjih, pružanja podrške i umanjivanja patnje na bilo kojoj razini. Nikad dovoljno slikovnica i razgovora o važnosti slijeđenja vlastitog srca, čuti Očev glas jasno u srcu jedno je od najvećih postignuća dok živimo ovdje na Zemlji. Kako pomoći potaknuti dijete da obrati pažnju na nježan glas u svome srcu i nauči ga slijediti pročitajte u knjižici „Glas srca” koju možete preuzeti u našoj čitaonici. 

Mirno leži kamen taj (Mozaik knjiga)

Brendan Wenzel

Slikovnica Mirno leži kamen taj čarobna je je priča o malenom oblutku i bezbrojnim mogućnostima koje on nudi svijetu oko sebe. Predivno ilustrirana, s malo vrlo promišljenog teksta ostavlja puno prostora za razmišljanje i razgovor  na pojedinoj stranici, bez da se prekine nit same priče. Ilustracije čarobno prate tekst i dodatno ga naglašavaju. Sama priča vrlo je umirujuća i zaista otvara puno mogućnosti ta razgovor. O ljepoti u jednostavnosti, dubini i zahvalnosti svrsi života i vremenu. Posvetite li ovoj slikovnici dovoljno vremena, vjerujte mi da će dijete drugačije gledati na raznolika čudesa prirode prilikom vaših budućih šetnji. Kako nešto tako jednostavno, može u sebi skrivati toliko mogućnosti i takav potencijal. Potaknite dijete da pažljivo promatra prirodu i njen razvoj. Objasnite mu da je i najsićušnije biće Očevo djelo i najsitniji oblutak Njegova misao koja je uzela oblik. I vi odrasli dopustite prirodi da vam govori ona oslikava neopisiva čudesna djela i neprestano vam otkriva Moju Ljubav i svemoć samo slušajte i gledajte.

Planina (Školska knjiga)

Rebecca Gugger, Simon Röthlisberger

Slikovnica Planina prilično nas je nasmijala, dijelom zato što je Frano sav unio čitajući ju dijelom zato što su se djeca vrlo brzo prepoznala u njoj.  Glavni junaci priče medvjed, hobotnica, ovca, divokoza i planinski zec prepiru se oko toga kako planina izgleda iako ju nikad nisu vidjeli cijelu. Zanimljive ilustracije dodatno pojašnjavaju razloge njihove uvjerenosti ispravnosti svog opisa planine. Iako je slikovnica prvenstveno govori o toleranciji i poštivanju različitih mišljenja, nas je odvela do nekih još dubljih razgovora. Pričali smo tako o tome kako je često potrebno izdignuti se iznad vlastitog razmišljanja, posegnuti za Riječju Božjom u molitvi tražiti odgovor znajući da su Očevi puti uvijek iznad naših puta i da često nemamo širu perspektivu događaja oko sebe. Razgovarali smo i i o važnosti molitve da nas Otac uvede u svu istinu o Njemu, nama samima, okolnostima naših života i ljudima koje nam on stavlja na put kako bi ih mogli susresti na njihovoj razini i pružiti najučinkovitiju pomoć.

Vučja šuma (Hibou)

Nora Brech

Slikovnica Vučja šuma govori o neobičnom prijateljstvu djevojčice i vuka. Ilustracije bogate detaljima odišu nekom posebnom toplinom. Neobično prijateljstvo djevojčice i vuka može  vam poslužiti da potaknete dijete na milosrdnost i ljubav prema bližnjemu. Ugradite u djetetovo  ideju da bi uvijek trebali brinuti za bolesne i nemoćne, kako ih nikad ne bi trebali mimoilaziti i dopustiti da se u njima pojavi bezosjećajnost ili ravnodušnost prema njihovim bližnjim ljudskim bićima.  Slikovnica je prožeta ljubavlju između djevojčice i djeda što pak ostavlja puno prostora za razgovor o tome kako bi djeca mogla pomoći svojim djedovima i bakama tako da odlazak kod bake i djeda ne bude samo ispunjavanje djetetovih želja, već obostrana akcija ljubavi u kojima će i dijete aktivno tražiti prilike kako biti pomoćno i time blagoslov za djedove i bake.

2
(Visited 164 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *