Zašto našu djecu učimo voljeti Istinu?

Odgajati kršćansku djecu u današnjem svijetu stvarno nije lagan posao. Ne govorim o tome da ih samo šaljemo u školu na vjeronauk kako bi svladali gradivo, već da istinski žive kršćansku vjeru u svakodnevnom životu. A što je u suštini kršćanska vjera?

Ja sam Put, Istina i Život (Ivan 14:6). Drugim riječima, Istina ukazuje Put koji vodi u Život. 

Stoga, jedna od najvažnijih stvari koje trebamo učiti našu djecu jest da u svemu traže razumjeti Istinu i žive u skladu s njom. No, za to će očito trebati ići onim manje modernim putem, ponekad ostati stajati sami naspram većine, izboriti se za ono u što vjeruju kada ih pritisak okruži. Ipak, plodovi srca koji će kasnije izrasti i zadovoljstvo osjećaja u vlastitoj koži punoj integriteta biti će im najveća nagrada za njihovu borbu za Istinu u sebi.

Jer, što je alternativa? Svijati se i plesati kako svijet svira? Zanemariti čast, integritet, dostojanstvo, stamenost, duh Božji u sebi kako bi zadobili jeftine i prolazne užitke i kako bi se svidjeli nekolicini koji će već sutra ideja puhnuti u nekom drugom smjeru? Okrenuti se od Istine i prodati za trenutne tjelesne užitke za sobom nosi korupciju duha unutar sebe, propadanje svijesti i gubljenje vlastite snage volje. Dosta je to strm pad dolje, baš kao što je hod u Istini strm uspon prema gore! Bacite oko na Rimljane 1:21-32, pa ćete dobiti dojam koje posljedice alternativa nudi.

Mi moramo odgajati snažne, silne i nepokorne hrastove velikih trupaca, i raskošne krošnje, koji su ukorijenjeni i utemeljeni u Istini, u Kristu.  Oni će jednoga dana postati utočište i zaklon za mnoge, u čiji će se hlad slabi ljudi sakriti od neumoljive žege svijeta. Naša je dužnost da našoj djeci ukažemo najizvrsniji Put, jer im želimo samo najbolje. Oni moraju postati poput Riječi Božje, nepromjenjivi, neuzdrmljivi i otporni na prolazne pritiske. Oni moraju postati utjelovljenje Istine. Drugim riječima, moramo ih izgraditi u Istini i učiti da ju beskompromisno ljube.

Jer jedino Istina ukazuje put u Život vječni. Sve ostalo se mijenja, sve ostalo je prolazno, trenutno, materijalno, zavodi, okreće, površno je i plitko. Jedino Istina ostaje stajati vječno.

A što je uopće Istina, pitao je Poncije Pilat Isusa dok mu je sudio za zločine koje nije počinio. To se može pitati samo netko tko za Istinom nikada nije hodio.

Ljubim vas, hrabri i stameni budite. Nemojte da djeca u nekom drugome nađu uzor. Vi postanite najbolji primjer Istine koji oni imaju u životu. Tako će najbolje naučiti.

Snagu vam šaljem!

Frano

P.S. Postoji moćno proročanstvo iz Izaije 61 za one koji nastoje oko pravednosti i puta Istine – nas i naše djece.

1 Duh Jahve Gospoda na meni je, jer me Jahve pomaza, posla me da radosnu vijest donesem ubogima, da iscijelim srca slomljena; da zarobljenima navijestim slobodu i oslobođenje sužnjevima;
2 da navijestim godinu milosti Jahvine i dan odmazde Boga našega; da razveselim ožalošćene na Sionu
3 i da im dadem vijenac mjesto pepela, ulje radosti mjesto ruha žalosti, pjesmu zahvalnicu mjesto duha očajna. I zvat će ih Hrastovima pravde, Nasadom Jahvinim – na slavu njegovu.
4 Oni će nanovo dići drevne razvaline, sazdati opet mjesta poharana, ruševine prošlih pokoljenja.
5 Tuđinci će doći da vam stada pasu, stranci će vam biti ratari i vinogradari.
6 A vas će zvati “Svećenici Jahvini”, nazivat će vas “Službenici Boga našega”. Uživat ćete bogatstva naroda, blagom se njihovim dičiti.
7 Dvostruka bijaše njihova sramota – rug i prezir bijahu im baština – zato će u zemlji svojoj baštinit’ dvostruko, njihova će biti radost vječita.
8 Jer ja, Jahve, ljubim pravdu, a mrzim grabež nepravedni. Vjerno ću ih nagraditi i sklopiti s njima Savez vječni.
9 Slavno će im biti sjeme među pucima i potomstvo među narodima. Tko god ih vidi, prepoznat će da su sjeme što ga Jahve blagoslovi.

 
(Visited 85 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *