O čaju od šipka i “sigurnoj luci”

Prošle smo godine Frano i ja došli na ideju da uvedemo popodnevnu čajanku s djecom. Odluka je došla iz potrebe, budući da smo primijetili kako djeca iz škole dolaze uglavnom opterećena, umorna, često rastresena i ako ne napravimo ovaj korak, nerijetko situacija bude nategnuta do večeri. Svatko od njih nastavi u tom svom nekom “svom” filmu, nastavljajući noseći terete toga dana. Želja nam je bila stvoriti atmosferu “sigurne luke” gdje nakon napornog dana djeca mogu doći, otpustiti sve svoje terete, osnažiti se znajući da si prihvaćeni baš takvi kakvi jesi. Na početku, naša okupljanja nisu izgledala poput prizora iz meni dragih slikovnica i nekih starih obiteljskih filmova. Bio je to proces u kojem smo svi učili, mi odrasli i djeca. Učili smo se strpljenju, osvještavanju onog što naš muči, traženju rješenja ali i timskom radu u kojem je cijela obitelj angažirana oko onog koji nosi najveći teret.

Skupljajući bilje ovog ljeta i jeseni s djecom, u mislima su mi bili upravo ovakvi razgovori. Šipak smo dijelom nabrali,a dijelom kupili na placu. Osušili smo ga u dehidratoru i usitnili u multipraktiku.

Prošli advent smo naša druženja za stolom obogatili Obiteljskim adventskim kalendarom koji je nastao s namjerom da se članovi obitelj u predbožićno vrijeme redovito okupljaju oko stola i dopuste Riječi Božjoj da im osvijetli događaje oko Isusovog rođenja i tako oslobode više ljubavi i vjere u obitelji. Ako želite preuzeti Adventski kalendar u PDFu, link vas čeka u ovoj objavi.

Ove godine nastavljamo s tim običajem, a za vas smo pripremili i malo darivanje. Pišite nam postoji li u vašoj obitelji potreba da se okupite oko stola i dali bi vam bi Obiteljski adventski kalendar bio pomoć u tome. Ako trebate dodatan poticaj za okupljanje oko stola predlažemo vam da se s djecom, osim u izradi ukusnih energetskih keksića, okušate i u pripremi kuglofa od jabuka. Mi smo pratili recept u nastavku i dodali malo cimeta. Kao što se može vidjeti na slici gore, dobio je odlične ocjene kod djece. Na početku naših popodnevnih okupljanja komadić kolača i čaj bili su razlogom dolaska za stol, no kako je vrijeme prolazilo i kako smo mi rasli u međusobnoj ljubavi, čitanje Riječi i razgovori na temu postali su nagrada sama po sebi.
Nemojte se obeshrabriti ako bude trebalo uložiti više truda dok ne stvorite svoju “sigurnu luku”. Ozračje u kojem je svaki član obitelji dragocjen i vrijedan, a volja za pomoći postane spontana reakcija srca. S vremenom će djeca naučiti koristiti ove trenutke kako bi uzdigli pogled iznad svojih potreba i molitvom zahvatili prijatelje iz vrtića i škole i druge obitelji koje su u potrebi.

Neka vam ove dragocjene Očeve upute budu svjetlo i snaga po putu i mi poput vas imamo još toliko toga za naučiti.

Vi nepogrešivo vršite Moju volju ako se učite ljubiti. Neka Moja zapovijed ljubavi bude vaše usmjeravajuće načelo za sve što činite, mislite i govorite. Ne dopustite da vaša srca otvrdnu, budite svjesni tegobe koja vas okružuje i pomozite gdje i kako možete.

Šaljem vam jedan topli zagrljaj.

Tereza

4
(Visited 88 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *