Neke od prednosti homeschooling-a

Ako nas pratite ovdje na Bokun neba vidjeli ste da smo počeli sve više pisati o ideji homeschoolinga i koliko to prednosti (i nekih nedostataka) ima za obitelj u želji da prenesemo skupljeno znanje i informacije koje smo stekli proteklih mjeseci. Iz razgovora s drugim roditeljima vidjeli smo da ideja o homeschooling-u kreće uglavnom iz istih motiva. S jedne strane djecu se želi zaštiti od nečega, a s druge strane želi im se pružiti više.

O nekim razlozima za homeschooling sam već pisao ovdje, pa se ne bi više toliko fokusirao na negativne aspekte koje škola nosi, već na ono što vam obrazovanje kod kuće može donijeti.
Mislim da bi trebalo napomenuti da homeschooling nije za svaku obitelj, no tim putem i onako neće krenuti oni kojima srce ne klikne s tom idejom, tako da nema tu zapravo problema.

1. Vrijeme za vašu obitelj 

Kad krene školska godina i završe praznici i godišnji odmori uvidimo koliko su zapravo naša djeca prepuštena nekom drugome na brigu, odgoj i obrazovanje, te da su u vašim rukama svega nekoliko sati u danu. Svo vrijeme provedeno u školi bi djeca provodila kod kuće, ili u nekim aktivnostima oko kuće, a proces vašeg odgoja bi se izmjenjivao s procesom obrazovanja čineći tako jednu povezanu cjelinu. Vrijeme koje dijete mora provesti posvećeno školi je osjetno kraće, jer je roditelj učitelj fokusiran samo na par učenika ispred sebe. Znanje se može usvojiti na toliko kvalitetnije načine i može se djetetu omogućiti brojni drugi resursi za učenje koji su inače nedostupni školama što zbog nemogućnosti organizacije, što zbog broj djece u razredu. Zamislite samo da vam dijete ima privatnog učitelja 1:1 koliko bi kvalitetnije moglo biti podučeno i koliko bi šire moglo biti njegovo znanje.

2. Sve može postati škola

Znanje se ne mora usvajati u klupama, već je učionica gdje god to vi želite da bude. Jedan dan učimo o prirodi u šumi, pa učimo o skupovima sakupljajući različito lišće, onda imamo tjelesni u istoj šumi dok vježbamo govorništvo citirajući pjesmu iz hrvatskog jezika, itd. Djeca se nakon 3 sata boravka u šumi vraćaju puna novih spoznaja i puna kisika, jer su se kretala u prirodi što je iznimno važno za razvoj njihovog mozga. Nakon toga učimo se domaćinstvu uz pripremanje ručka, uz to savladavamo osnove nutricionizma i učimo prepoznati sastave različitih namirnica, a dodatno tome vježbamo matematiku računajući koliko nas obrok kojeg spremamo košta i planiramo budžet za nabavu poslijepodne. Svi predmeti mogu biti isprepleteni kao što je to slučaj u stvarnom životu. Obitelj može ići na izlete i učiti o brežuljkastom kraju iz prve ruke, a ne iz fotografija neke knjige. Vrijeme koje provodimo zajedno je ispunjeno, kvalitetno, edukativno i cijeli dan može biti prožet nekim sadržajem, a najvažnije je da smo zajedno.

 

3. Klinci sličnog interesa

Kada kod kuće imate imalo van serijsko dijete, onda znate koliko mu teško pada kada ne može u razredu pronaći klince koji dijele njegove interese. Mi imamo jedno takvo dijete, izumitelja i introverta koji najradije provodi vrijeme u radioni smišljajući neke nove strojeve. No, nitko drugi u razredu nije takav kao on i nitko ga u principu ne razumije, a tako reći svezan je za taj razred svih 8 godina i ne može promijeniti sredinu. Jednostavno mu je „tako grah pao“. Kada radite homeschooling, jedna od normalnih stvari jest da tražite dodatne aktivnosti za djecu gdje oni mogu razvijati svoje interese, a tamo su već ciljano drugi klinci koje zanimaju iste stvari. Na taj način oni stječu nova poznanstva i imaju nekoga s kime mogu dijeliti interese. Da, možete reći, ali klinci mogu ići na te aktivnosti i nakon škole. Istina, ali škola im pojede skoro 2/3 njihovog budnog dana. A gdje je tu vrijeme za nas kao obitelj? Obitelji koje rade homeschooling dijele nešto zajedničko i u interesu im je da se djeca sličnog interesa zajedno druže, pa stoga često organiziraju takva druženja gdje prenose znanja i vještine. Tako jedan roditelj može podučavati više djece nečemu u čemu je on vješt, ili stručan, a djeca imaju priliku učiti od ljudi iz struke.

4. Vrijeme za sebe

Naš petaš sada odlazi iz kuće u 13:30, a vraća se kući ponekad i u 19:30.. 3x tjedno ima atletiku nakon škole,  pa je u principu natrag doma oko 21:00. Ako uzmemo da je primjerice 2-3 sata ujutro morao posvetiti učenju, pola sata obvezama oko kuće, koliko onda vremena i energije njemu može ostati za sebe i njegove interese? Možda bi on imao neki svoj hobi kada bi imao vremena za njega. Možda bi skladao, pisao, slikao, nešto stvarao kada ne bi toliko vremena bio prisiljen posvetiti programu škole. Sve je to moguće kada se školuje od kuće.

5. Mogućnosti za putovanje

Znam da ovo nije opcija za sve, no možda imate takav posao koji bi vam omogućio da radite ‘remote’ i onda bi cijela obitelj mogla putovati a škola bi putovala s vama. Tamo gdje ste vi tu je sve što vam je potrebno. Samo se treba logistički organizirati, no sve se može ako se to stvarno želi.

Učimo povijest obitelji Drašković u Traškošćankom dvorcu.

6. Zaštita od okoline

Prije nego skočite i kažete da je život grub i da je potrebno da dijete iskusi i dobro i loše, razumijem vas, ali se ipak ne slažem. Pogotovo ne u ranijoj dobi. Evo ponovno na primjeru našeg petaša, njegovog prijatelja su u školi vec drugi dan istukli stariji učenici. Iako se puno radi na tome, ipak je booling i dalje jako raširen u školama, a target su svi klinci koji su drugačiji, ili slabiji od drugih. 

Osim toga imate i profesore kojima su ta djeca povjerena i među njima onih koji sami sebe ne mogu kontrolirati niti dovesti u red, a kamoli toliko djece. Za razliku od nas odraslih, djeca su još nedovršene posude koje se uz puno ljubavi, mudrosti i pažnje tek trebaju oblikovati kako bi jednoga dana u sebi mogla sadržati puninu života. Ako imate profesora koji se na vama iskaljuje i primate to na srce kao što sam ja primao, onda znate da to na vas ostavlja ponekad i ozbiljne posljedice. Svaka od tih riječi te oblikuje. 

 

Eto, to su samo neki od prednosti koje roditelji vide u školovanju kod kuće. 

 

Pišite nam vaše dojmove!

Do slijedećeg puta!

Frano i Tereza

3
(Visited 94 times, 1 visits today)

3 Comments

 1. Danijela 08/09/2022at18:12

  Dragi Frano i Tereza,

  iz našeg kratkog iskustva, jer smo tek krenuli sa našim drugašićem u edukaciju od kuće, za početak jasno vidimo koliko se on rasipao tokom cijelog dana u školi..

  S obzirom da je doma pristup drugačiji (greške se ispravljaju, zadatak se mora završiti do kraja kada se krene, kratke su lekcije i mora se koncentrirati da bi prepričao tekst, objasniti što radi da se vidi njegovo razumijevanje..), sve to udara u lijenost i površnost, tako da je i ovo odmah iskočilo u ovim prvim tjednima..
  Roditelj koji poznaje svoje dijete odmah ovo primijeti i paralelno radi na tome..nema ocjene, nego se ide na izvrsnost od malih koraka i kratkih lekcija.
  U školi ove stvari prolaze ne zapažene i to je velika šteta.

  Tako da zaista radimo na cijelom biću, ne samo savladavanje novog gradiva, nego odmah usvajamo i nove navike i radimo na slabostima kako bi se razvila izvrsnost..

  Naravno, najveća prednost je to što je naša obitelj i sve što ju čini u danu na prvom mjestu. Uređenje života koje smo do nedavno živjeli nam je to onemogućavao i trgali smo se da sačuvamo sve ono što nam je važno..

  Ovako imamo vrijeme za izgraditi čvrste veze, a edukacija se odvija oko toga i ravna se prema potrebama naše obitelji, kao i sve ostalo. To je najveći blagoslov, uz uštedu vremena, energije i novca.

  Duša djeteta se ne rasipa svuda po putu i ne pokupi svega okolo, nego ju držimo zaštićenom i zalijevamo ju i treniramo da uspravno raste prema gore, našem nebeskom Ocu.

  Mi smo zasad prezadovoljni, a nismo se još ni zalaufali😊

  Reply
  1. User Avatar Frano 09/09/2022at23:07

   Super mi je ovo što si istaknula da nema ocjena, nego se gura prema izvrsnosti obavljenog zadatka i ispravljaju se greške po putu. Apsolutno, rad na cijelom biću je tu od velike vrijednosti, jer je to u standardnim oblicima obrazovanja dosta zakinuto i radi se više manje samo na umu. Obitelj na prvom mjestu, da, osjećam da tako treba biti. Bravo ekipa, super vam ide!

   Reply
  2. User Avatar Tereza 09/09/2022at23:58

   Draga Danijela potpuno rezoniram sa svime što si napisala. Ovaj dio posebno osjećam ” Naravno, najveća prednost je to što je naša obitelj i sve što ju čini u danu na prvom mjestu. Uređenje života koje smo do nedavno živjeli nam je to onemogućavao i trgali smo se da sačuvamo sve ono što nam je važno”. Volimo vas, navijamo za vas i veselimo se svim vašim velikim i malim pobjedama.

   Reply

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *